hamburger-icon

Kliker.info

Trinaestogodišnjica genocida nad Bošnjacima

Trinaestogodišnjica genocida nad Bošnjacima

11 Jula
15:49 2008

U Potočarima su jučer radnici "Gradskih grobalja" Visoko privodili kraju pripreme za današnju veliku dženazu i ukop 308 identificiranih tijela srebreničkih Bošnjaka ubijenih u julu 1995. godine.
 
Dolazak rodbine

Na mezarju se, osim brojnih televizijskih ekipa, mogla sresti i rodbina žrtava koje će danas biti ukopane, ali i oni koji su prethodnih godina ukopali svoje najmilije i koji su, zarad današnje dženaze, stigli iz inozemstva.

– Ukopala sam muža Abdulaha i ovdje pored njega ostavljeno je mjesto za moje sinove Mehu i Mesuda… Čekam da mi jave da su mi identificirali djecu, ali ništa. Čekam i čini mi se da ću umrijeti čekajući – kazala nam je Kadira Gobeljić.

Mezare svojih članova familije tražile su sestre Nizama i Sabaheta Salkić. Nizama je doputovala iz Sjedinjenih Američkih Država kako bi ukopala svekra.

– Ukopale smo brata i oca, a za ostale članove porodice još ništa ne znamo – poluglasno nam je kazala Nizama.

Kako je odmicao dan, pristizalo je sve više Srebreničana koji će danas prisustvovati komemoraciji i dženazi.

Posebno potresen bio je Jasmin Bektić, koji je u vrijeme pada Srebrenice imao 14 godina.  Bio je zarobljen zajedno s ocem Sakibom i četiri godine starijim bratom Mujom.

Teška istina

– Doveli su nas u Kravicu. Stajali smo pored jednog podzida, a onda su kazali da se svi mlađi od 1980. godišta odvoje ustranu i da će nas poslati da zajedno s ostalim civilima krenemo prema Tuzli.

I sad mi se čini da vidim pogled mog brata Muje. Bili smo iscrpljeni. Kazali su nam: "Vodimo vas vašima u Tuzlu i recite im da će ovi koji su zarobljeni biti tretirani kao zarobljenici, evidentirani kod Crvenog križa" – prisjetio se Bektić jula 1995., koji je zbog dženaze došao iz Feniksa u SAD.

Stotinjak metara od glavnog puta, u Fabrici akumulatora, iza zaključanih vrata, bilo je poredano 307 tabuta. Sinoć sa prvim mrakom izneseni su u krug Memorijalnog centra gdje će im danas biti klanjana dženaza.
 
Dženaza nakon ikindija-namaza

Program obilježavanja 13. godišnjice genocida nad Bošnjacima u "zaštićenoj zoni UN" Srebrenica i ukop posmrtnih ostataka identificiranih žrtava iz jula 1995. godine počet će danas u 10.45 sati dočekom predstavnika vlasti i međunarodne zajednice u BiH ispred Uprave Memorijalnog centra u Potočarima.

Za 11.05 sati zakazan je dolazak zvanica i gostiju na musalu, a u 11.15 sati je odavanje počasti i polaganje cvijeća i vijenaca za žrtve genocida. U 11.55 sati počet će učenje Kur'ana, nakon čega je predviđeno dizanje zastave i intoniranje himne BiH.

Za 12.10 sati zakazan je početak obraćanja zvanica, nakon čega će biti izveden "Srebrenički inferno", te proučen Ja'sin. Prisutnima će se obratiti visoki predstavnik Miroslav Lajčak, američki ambasador Čarls Ingliš (Charles English), predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i načelnik općine Srebrenica Abdurahman Malkić

Džuma-namaz i dženazu-namaz, koja će biti klanjana nakon ikindije, za 308 identificiranih Srebreničana predvodit će reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić.

U 13.35 sati će biti izneseni tabuti sa musale, te pročitana imena ljudi čija tijela će biti ukopana, nakon čega je predviđeno učenje na kaburu.

(Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku