hamburger-icon

Kliker.info

Tri miliona primjeraka : Poslanik Muhammed u novom izdanju Charlie Hebdo

Tri miliona primjeraka : Poslanik Muhammed u novom izdanju Charlie Hebdo

13 Januara
08:06 2015

charlie44Na naslovnoj strani prvog izdanja francuskog satiričnog lista Charlie Hebdo od napada na redakciju tog sedmičnika, bit će objavljena karikatura poslanika Muhammeda koji plače držeći natpis “Je suis Charlie” (Ja sam Charlie), ispod kojeg piše: “Sve je oprošteno!”.

Naslovna strana novog broja lista, na kojem rade preživjeli članovi redakcije desetkovane u prošlosedmičnom masakru u Parizu, dostavljen je medijima uoči objavljivanja u srijedu.Tri miliona primjeraka “izdanja preživjelih” već je štampano i bit će dostupno u 25 zemalja, na 16 jezika, prenio je France Presse.Napad na redakciju lista Charlie Hebdo u kojem je 7. januara ubijeno 12 ljudi, izazvao je osude i saosjećanje širom svijeta, propraćeno sloganom “Ja sam Charlie”.

Tri miliona primjeraka

Ovaj broj na kojemu su radili preživjeli članovi redakcije – Luz je među njima – izaći će u tri miliona, umjesto u uobičajenih 60.000 primjeraka, bit će preveden na 16 jezika i prodavat će se u 25 zemalja.Budući da je distributer lista zatrpan zahtjevima iz Francuske i iz inostranstva, ovaj broj se štampa u tri miliona primjeraka, iako je prvo bio predviđen jedan milion primjeraka lista.

“Već 22 godine nema broja u kojem nismo objavljivali karikature pape, Isusa, svećenika, rabina, imama i Muhammeda i bilo bi čudno da ih nema” i u ovome broju, rekao je Richard Malka, glasnogovornik tog sedmičnika.

“Nipošto nećemo popustiti, inače ništa ne bi imalo smisla. Stanje duha ‘Ja sam Charlie’ uključuje i ‘pravo na uvredu'”, istaknuo je.Malka je u razgovoru za Radio Europe 1 odlučno odbio optužbe za islamofobiju, rekavši da Charlie Hebdo nije “nasilan, nego nepristojan” list.

Rad u suparničkoj redakciji

Preživjeli članovi redakcije od petka rade u prostorijama drugog francuskog lista, Liberation, a opremu su posudili od drugih medijskih organizacija.Njihove prostorije, natopljene krvlju novinara, zapečatila je policija, a ulaz je prekriven cvijećem, olovkama i svijećama u spomen na mrtve.

U napadu dvojice francuskih napadača u srijedu ubijeno je 12 ljudi, među kojima sedmero članova redakcije Charlieja Hebdo.Ovaj list je u prošlosti više puta objavljivao satiričke karikature poslanika Muhammeda, što je u nekim muslimanskim zemljama izazvalo veliki bijes i održavanje protesta.

Redakcija francuskog lista je zbog prijetnji od 2006. imala policijsku zaštitu.Sedmičnik je prije napada bio na rubu stečaja zbog slabe prodaje. U novembru je uputio poziv za donacije, ali je pod kraj godine uspio prikupiti tek nekoliko desetaka hiljada eura, a trebao mu je milion.

(Kliker.info-Aljazeera)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku