hamburger-icon

Kliker.info

Tri kantona pred financijskim kolapsom

Tri kantona pred financijskim kolapsom

12 Decembra
05:49 2006

Tri najsiromašnija kantona mogla bi se naći pred financijskim kolapsom, jer u nacrtu proračuna za narednu godinu Vlada Federacije BiH nije planirala izdvajanje sredstava za pomoć tim kantonima. Na do sada uobičajenu pomoć iz federalnog proračuna više ne mogu računati Posavski, Hercegbosanski i Bosanskopodrinjski kanton.  Ovakva odluka mogla bi ozbiljno ugroziti funkcioniranje ova tri kantona, koji zbog gospodarske nerazvijenosti i malog broja poreznih obveznika ne uspijevaju namaknuti dovoljno sredstava u vlastitim proračunima. Iz ovogodišnjeg proračuna FBiH u Posavski kanton je upućeno 2,5 milijuna maraka. Hercegbosanski je dobio 1,7, a Bosanskopodrinjski čak 7,5 milijuna maraka. Iduće godine, međutim, ovi kantoni će se morati snalaziti bez financijske potpore s razine Federacije, što je ozbiljno zabrinulo kantonalne dužnosnike.  
Ministar financija Posavskog kantona, Josip Vidović, kaže kako se izostanak financijske pomoć s razine Federacije objašnjava primjenom novog zakona o pripadnosti javnih prihoda.  
 – Raspodjela PDV-a se sada vrši tako da Posavski kanton dobiva nešto više tih sredstava, pa u Vladi FBiH očito smatraju da nam ne treba dodatna pomoć. Međutim, za očekivati je da će, bez te pomoći, u našem proračunu iduće godine biti manje novca nego ove godine. Zbog malog broja poreznih obveznika Posavski kanton nema tu poreznu snagu da samo sa svojim izvornim prihodima može normalno funkcionirati, kaže Vidović.  
Prema zajedničkim procjenama kantonalnog i federalnog ministarstva financija, Posavski kanton bi u idućoj godini trebao dobiti oko 18,5 milijuna maraka od naplate PDV-a.  
 – Međutim, upitno je hoćemo li doći do tog iznosa, jer je ukupna raspodjela sredstava uvjetovana ukupnim ubiranjem sredstava na razini države, upozorava Vidović.

(Večernji list)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku