hamburger-icon

Kliker.info

Treća predsjednička debata : Podrugljivi Obama i solidni Romney (Video)

Treća predsjednička debata : Podrugljivi Obama i solidni Romney (Video)

23 Oktobra
04:41 2012

Treća i posljednja debata američkih predsjedničkih kandidata Mitta Romneyja i Baracka Obame održana je u Boca Ratonu, na sveučilištu Lynn na Floridi, a teme su bile vezane uz vanjsku politiku.Demokrat Barack Obama pokazao je da je bolje upoznat s vanjskom politikom od supranika Mitta Romneyja. Kako su zaključili analitičari CNN-a, u velikom dijelu pitanja Romney se tek složio s Obamom. Ali je također u više navrata republikanski kandidat razgovor pokušao prebaciti na tematiku u kojoj je ‘jači’, a to su ekonomski odnosi.Obama se nekoliko puta narugao Romneyju. Primjerice kada mu je rekao da ‘zovu 1980-e i traže da im se vrati njihova vanjska politika’ osvrćući se tako na Romneyjevu izjavu u kojoj je rekao da je Rusija neprijatelj broj jedan SAD-a. Narugao mu se i vezano za novitete u naoružanju: ‘Znate, neke vojne sprave više ne kupujemo, jer su izmišljene nove, poput bespilotnih letjelica, nosača aviona itd’.

U završnoj raspravi koju je moderirao Bob Schieffer sa CBS News-a, Obama i Romney ponudili su i neke različite poglede na američku ulogu u svijetu, a glavne teme bile su Iran, Sirija, Libija, izraelsko-palestinski pregovori i odnos prema Kini.'Hladni rat je završio prije 20 godina. 1980-e zovu i traže da im se vrati njihova vanjska politika!’, podrugljiv je bio Obama na Romneyjevu tvrdnju o Rusiji kao neprijatelju broj jedan Sjedinjenih Američkih Država.'Ne želimo još jedan Irak i Afganistan’, rekao je Romney odgovarajući na prvo pitanje moderatora o vanjskoj politici. Dodao je kako bi SAD vanjske odnose trebale temeljiti na ekonomskim odnosima. ‘Drago mi je što ste prepoznali da je Al-Qaida prijetnja broj jedan, a ne Rusija kao što ste do sada tvrdili. Znate, Hladni je rat završio prije više od 20 godina’, odgovorio je Obama podrugljivo Romneyju.

Na pitanje o sukobima u Siriji, Romney je kazao da bi SAD u tom sukobu trebao igrati ulogu vođe, ali Obama je napomenuo kako SAD ondje već igra tu ulogu. Ipak, republikanski je kandidat također rekao kako ne želi da ‘američka vojska ide u Siriju i ne vidi da se to događa u budućnosti’. Obama se osvrnuo na tu tvrdnju kazavši da slaganje oko ovog pitanja samo pokazuje da aktualna administracija ispravno postupa.'Izraelski vođe ne bi poslali avione na Iran pa me tek onda nazvali’, kaže Romney, osvrćući se na svoje prijateljstvo s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom još od mladih dana.Na pitanje jeste li voljni proglasiti napad na Izrael napadom na SAD, kandidati su odgovorili vrlo oprezno. ‘Stao bih uz Izrael da Iran napadne tu zemlju’, kaže Obama. Naglasio je kako Iran neće imati nuklearno oružje dok je on predsjednik. ‘Vojnu akciju na Iran u slučaju da napadne Izrael razmotrio bih samo u slučaju kad bi sve druge mogućnosti bile iscrpljene’, rekao je Romney.

Kakav je stav o kandidata o Kini?

Obama smatra da Kina može biti partner SAD-a ako bude igrala po pravilima. ‘Kina ima isti interes kao i mi, žele mir i stabilnost u svijetu’, kaže Romney te dodaje da ne želi trgovinski rat s Kinom, ali ne želi niti da SAD gubi poslove zbog proizvodnje u toj azijskoj zemlji. Obama je podsjetio na isto što je govorio u drugoj debati: ‘Guverner Romney dobro je upoznat s poslovima koji umjesto da ih obavljaju Amerikanci, rade Kinezi u Kini jer on ulaže u kompanije zbog kojih građani SAD-a ostaju bez posla.'Prema anketi CBS-a u ovoj je debati pobjedio Obama. Da je on bio bolji u debati, smatra 53 posto gledatelja, a tek 23 posto ih smatra da je bolji bio Romney. Da su bili izjednačeni smatar 24 posto gledatelja te američke televizije. (Kliker.info-Dnevnik)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku