hamburger-icon

Kliker.info

Trebinje: Srbin se pomokrio na ulazu u džamiju!

Trebinje: Srbin se pomokrio na ulazu u džamiju!

23 Septembra
15:06 2007

Uoči teravih-namaza u petak navečer ispred čuvene Osman-pašine džamije u Trebinju dogodio se incident. Kako je za "Dnevni avaz" potvrdio glavni trebinjski imam Husein ef. Hodžić, izvjesni muškarac srpske nacionalnosti je pred početak klanjanja došao na ulaz džamije i pomokrio se.

 

 

Bilećanin Safet Avdić, koji je iz Australije stigao u Trebinje, krenuo je u džamiju i svjedočio tom gnusnom činu.
– U prvom momentu sam mislio da se radi o mladiću koji je krenuo u džamiju da klanja. No, kada je došao pred ulaz džamije, jednostavno je stao i počeo mokriti. Bio sam šokiran! Shvatio sam da se radi o smišljenoj provokaciji. Uzeo sam fotoaparat i uslikao taj odvratni čin. Prišao sam mu i upitao ga zašto to čini, a on mi se samo iskesio i mrko me pogledao. Nije se previše zabrinuo. Ja sam šokiran da ovako nešto postoji na tlu Evrope. Da se na ovaj način iskazuje netrpeljivost – kazao nam je Avdić.

 

Događaju je svjedočila i povratnica Izeta Habul, koja je burno reagirala na ovakvu provokaciju, ali uzalud. Svjedoci tvrde da su izgrednika iz obližnjeg kafića "Mona" podstrekivali i drugi lokalni Srbi. Tražili su od provokatora i da razbije Avdićevu kameru.
Avdić se obratio policajcima koje je zatekao u blizini džamije, no oni su samo slegli ramenima i kazali "žao nam je" , te da "to nije lijepo". Pripadnici CJB Trebinje napravili su zabilješku o ovom događaju, ali nema informacija da su išta poduzeli. Iz CJB Trebinje jučer nisu komentirali ovaj događaj.
Efendija Hodžić kaže da je ovo samo jedan u nizu incidenata i provokacija koji se tokom ramazana dešavaju u Trebinju.
– Ovo je nastavak ispoljavanja mržnje i nepodnošljivosti prema nekom ko je drugačiji, a to su Bošnjaci. Ovo predstavlja i potvrdu odsustva sigurnosti za nesrbe. Vjerovatno zato što su se organi bezbjednosti ranije pokazali neodlučni prema izgrednicima. A ako nešto i urade, onda sudovi i tužilaštva sve to dovedu do situacije da niko ne bude kriv. Tako završavaju sve naše prijave – rekao je efendija Hodžić.

Faruk Vele (Dnevni avaz)

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku