hamburger-icon

Kliker.info

Tomislav Karamarko odbacuje optužbe : Ja sam za cjelovitu BiH, niko je ne može dijeliti!

Tomislav Karamarko odbacuje optužbe : Ja sam za cjelovitu BiH, niko je ne može dijeliti!

02 Marta
14:44 2015

karamarko1Mi u Hrvatskoj smo za cjelovitu BiH, u onim granicama u kojima se i nalazi. Bosnu i Hercegovinu volimo koliko i Hrvatsku, ona je naša druga domovina i zbog toga ćemo biti važna podrška kada krenu pregovori oko pristupa Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, rekao je u intervjuu za agenciju Patria predsjednik HDZ-a Hrvatske Tomislav Karamarko.

Lider jedne od dvije najsnažnije političke partije u Hrvatskoj u subotu se našao na meti oštrih kritika političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine koje ga optužuju za ratnohuškačke izjave, nasrtaj na suverenitet BiH i podršku nastojanjima da se ta zemlja do kraja podijeli po nacionalnim osnovama.

Karamarko, s druge strane, oštro odbacuje sve te optužbe.

– Jaka i stabilna Bosna i Hercegovina jednako je važna koliko za ljude koji žive u njoj, toliko i za nas. Bosnu i Hercegovina smatram drugom domovinom Hrvata, ističe Karamarko, koji od bh. političara koji su ga nazvali rathnohuškačem, traži hitno izvinjenje, jer on to, kaže, nije ni izbliza. Naprotiv.

Evropa sanja o stabilnosti u BiH

– Poručio bih gospodi da pročitaju moje pismo u cjelini. Vidljivo je da nigdje ne spominjem nikakvu podjelu Bosne i Hercegovine. Ja sam za jedinstvenu i cjelovitu BiH s ustavnopravnom i institucionalnom ravnopravnosti sva tri naroda podjednako. Svako rješenje koje ne polazi od tog standarda – za mene nije prihvatljivo, kaže Karamarko.

Stabilnost Bosne i Hercegovine, tvrdi lider hrvatskog HDZ-a, nije samo važan faktor za njene građane i za zapadne susjede BiH. O tome, tvrdi, sanja i cijela Evropska unija.

Zbog toga je, smatra Karamarko, vrlo važno da sva tri naroda u BiH što prije sjednu za sto, da se dogovore oko stvari koje su trebale biti riješene još i davno, a onda da se hitno krene u stvaranje boljeg životnog ambijenta u BiH.

Bosnu i Hercegovinu, upozorava Karamarko, opterećuje brojka od 500.000 nezaposlenih, i to je ono čemu se bh. političari trebaju posvetiti što prije. Veliki broj ljudi u zemlji ne samo da je na granici siromaštva, već je na pragu gladi.

– Idemo najprije riješiti situaciju u Federaciji BiH, donijeti dugoročne dogovore, kreirati suživot između Hrvata i Bošnjaka, kreirati zajedničku budućnost. Nakon toga, treba razgovarati sa srpskim predstavnicima, ističe Karamarko.

Da li federalizacija koju je HNS spomenuo u svojoj Deklaraciji podrazumijeva po njegovom mišljenju i federalizaciju koja uključuje i teritoriju Republike Srpske, a ne samo Federacije BiH, Karamarko je odgovorio:

– Mislim da u BiH nema nedodirljivih. Ono što u Bosni i Hercegovini jedino treba biti nedodirljivo jeste ravnopravnost i sloboda svih građana. I, ono što je najvažnije, kvaliteta života! To je jako bitno. Ali, da bi se to desilo prvo moramo rješiti stvari koje su trebale biti davno riješene u našoj kako je ja zovem drugoj domovini Bosni i Hercegovini – ravnopravnost hrvatskog naroda po načelima koja sam naveo, poručio je Karamarko.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku