hamburger-icon

Kliker.info

Tihić: Preuranjeno je potpisivati sporazum između RS i Srbije

Tihić: Preuranjeno je potpisivati sporazum između RS i Srbije

16 Septembra
23:14 2006

“O tome odluku treba da donesu i institucije BiH”, kazao je u izjavi za FENU predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić.
 “Prema Ustavu BiH, entiteti imaju pravo zaključiti sporazum sa Saveznom Republikom Jugoslavijom i Republikom Hrvatskom. Pošto sada više nema SRJ, ako je to Srbija, onda na takav sporazum treba da pristane i BiH”, kazao je Tihić.
 “Smatram da nije dobro da Srbija zaključuje sporazum o tome a da se uopće ne konsultuje s institucijama BiH. Nije dobro za Srbiju da takav sporazum diže na državni nivo, po pitanju vijeća za implementaciju, a da uopće ne konsultuje institucije BiH”, dodao je Tihić.
 “Dejtonski sporazum predviđa mogućnost zaključenja posebnih odnosa entiteta sa SR Jugoslavijom, ne Srbijom. Ako je to Srbija ili pak Crna Gora, mijenja se međunarodni sporazum, mijenja se Ustav BiH. Mora se prethodno promijeniti Ustav BiH ili pak državne institucije mogu dati suglasnost da to bude Srbija umjesto SRJ. Prije toga nije moguće, s formalne tačke, zaključiti sporazum”, naglasio je Tihić.
 Prema njegovim riječima, brzina zaključivanja sporazuma, tajnost sadržaja sporazuma, u kojem ne učestvuju ni predstavnici bošnjačkog ili hrvatskog naroda, stvaraju određene sumnje i rezerve i u tom pogledu. “Nivo vijeća za implementaciju ovog sporazuma gdje učestvuje predsjednik Srbije, predsjednik Vlade Srbije, s jedne strane, a s druge strane predsjednik Vlade i predsjednik entiteta RS stvara određenu sumnju”, kazao je Tihić. Dodao je da se ovakav sporazum ne može zaključiti bez učešća i predstavnika druga dva konstitutivna naroda, jer je Republika Srpska je entitet i Srba i Bošnjaka i Hrvata i ostalih. Novi sporazum o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Srbije i Republike Srpske trebalo bi da bude potpisan u Banjoj Luci 26. septembra, a zaključak o tome donijela je Vlada Republike Srpske.
(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku