hamburger-icon

Kliker.info

Thompson na Starom mostu

Thompson na Starom mostu

03 Jula
21:42 2008

Thompson u Zetri – brujalo je uoči humanitarnoga koncerta, koji je morao otkazati nakon orkestriranih napada. Ustrajan u vjerovanju kako su napadači tvrdili da ga tamo ne želi narod, karizmatični je pjevač, sa suprugom Sandrom, bez osiguranja i pompe prošetao sarajevskom Baščaršijom te mostarskim Starim mostom. Zakoračivši na kaldrmu Staroga mosta, Marko Perković je prvi put pogledao Neretvu s kamenoga luka, a u istočnom su Mostaru od njega tražili fotografiranje, potpise…   

Lažna hajka
Thompson je četiri dana boravio u BiH, nakon što je njegova supruga Sandra u sarajevskoj crkvi Sv. Luke bila svjedokinjom na vjenčanju njihovih kumova Dražane i Ilije Žuljevića, koji su ih proveli “glavnim gradovima” Hercegovine i Bosne. 

– Nisam se osjeća’ ni nelagodno ni nesigurno, ali me ipak iznenadio tako topao doček. Nijedna ružna riječ, nijedna gesta mržnje. Na sarajevskim su me ulicama dozivali, htjeli su mi stisnuti ruku, počastiti me – razgalio je pjevača olimpijski grad. 

Novo nadahnuće
– Sada je jasno da je hajka bila lažna. Organizatore napada triba biti sram. Pozivali su se na puk, koji me je oduševljeno dočekao, koji zna moje pisme. Želja mi je i obveza održati taj koncert u Sarajevu, a čekajući na njega pripremam spektakl za 19. srpnja na kiseljačkom stadionu. U Sarajevo sam doša’ bez straha, jer nikomu ništa nažao nisam učinija – ističe Thompson. S kumovima se počastio u “Egiptu”, kupio servis s tradicionalnim gravurama, obišao Katedralu, Carevu džamiju… 

– Thompsona napadaju oni kojima smeta sve hrvatsko u Sarajevu, a ti moraju znati da sloboda nije rezervirana samo za jedan narod – komentira don Ante Jelić, organizator neodržana koncerta, koji je pjevača proveo Baščaršijom.

Kum Ilija posebno je prozvao glumca Emira Hadžihafizbegovića, koji je predvodio napade, poručivši mu neka se zamisli nad gestama puka koji se oduševio pojavom poznatoga pjevača na sarajevskim ulicama. Thompsonu je posjet Sarajevu i Mostaru donio osvježenje i nova nadahnuća. Mostarci su opovrgnuli govor mržnje muftije Seida Smajkića, a Thompsona se posebno dojmilo kada su ga prijatelji odveli do svetišta Misišta, na Bilima ponad Mostara, koja su ga, kako nam reče, podsjetila na njegovu Svilaju.

(Večernji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku