hamburger-icon

Kliker.info

Thomas Piketty: Oni koji istjeraju Grčku iz eurozone, završiće na smetljištu istorije

Thomas Piketty: Oni koji istjeraju Grčku iz eurozone, završiće na smetljištu istorije

06 Jula
14:54 2015

piketty31Francuz Thomas Piketty autor knjige “Kapital u 21. vijeku”, rekao je u intervjuu za Die Zeit kako bi Evropa što prije trebala organizovati veliku konferenciju na kojoj bi se razgovaralo o dugovanjima, a vrlo oštro je prozvao Njemačku za koju je rekao da nikad nije isplatila svoje dugove i nema pravo da dijeli lekcije drugima.Veoma popularni ekonomista nove generacije izjavio je dalje kako će konzervativne mjere i političari uništiti Evropu.

Njemačka nema poziciju sa koje bi mogla da dijeli lekcije drugim nacijama

“Nema razloga da Francuska, ni Njemačka, a svakako ne Evropa, budu sretni zbog toga. Više se plašim da će konzervativci, posebno u Njemačkoj, uništiti Evropu i evropsku ideju, a sve zbog šokantnog nepoznavanja istorije”, kaže Piketty.

On misli kako su se Nijemci možda pomirili sa dijelom svoje istorije, ali ne i sa dugovima koje bi trebalo da plate.

“Njihova prošlost, u tom smislu, trebalo bi da bude od velike važnosti današnjim Nijemcima. Pogledajte istorijat nacionalnih dugova. Velika Britanija, Njemačka i Francuska su sve nekada bile u poziciji današnje Grčke, čak i više zadužene. Prva lekcija koju možemo naučiti iz istorije javnog duga je da to nije novi problem. Postoje mnogi načini da se dug isplati, ne samo jedan, kako to Berlin i Pariz žele da nametnu Grcima”, rekao je Piketty.

Dok je pisao “Kapital” iznenadilo ga je to što je Njemačka u suštini najbolji primjer za državu koja kroz istoriju nikada nije isplatila svoj spoljni dug.

“Ni nakon Prvog ni nakon Drugog svjetskog rata. Međutim, ona je često tjerala druge nacije da plaćaju. Istorija javnog duga je puna ironije, a rijetko prati našu predstavu o redu i pravdi”, kaže ovaj ugledni ekonomista.

Piketty smatra kako je smiješno to što Nijemci “čvrsto vjeruju da dugovi moraju da se plate”.

“Njemačka jeste ta država koja nikada nije isplatila svoje dugove. Njemačka nema poziciju sa koje bi mogla da dijeli lekcije drugim nacijama”, kaže on.

Na pitanje da li je “njemačko ekonomsko čudo” u drugoj polovini dvadesetog vijeka zasnovano na istom dugu kakav muči Grke danas, Piketty odgovara sa “tačno tako”.

“Kada se rat završio 1945. godine, njemački dug je bio na 200% BDP. Deset godina kasnije, javni dug je bio ispod 20%. Istovremeno, Francuzi su sebi ozbebjedili sličan preokret. Nikada ne bismo mogli da postignemo takvu redukciju duga, kroz fiskalnu disciplinu koja se danas preporučuje Grčkoj. Umesto toga, obje države su primjenile drugačiji metod sa tri komponente (inflacija, poseban porez na privatno bogatstvo i otpis duga). Sjetite se dogovora iz Londona 1953. godine kada je 60 procenata njemačkog duga poništeno, a unutrašnja dugovanja su bila restrukturisana”, nastavlja Piketty.

Na konstataciju novinara da su narodi Evrope, “shvatili da su reparacije tražene poslije Prvog svjetskog rata bili dio povoda za početak Drugog svjetskog rata i da su željeli da oproste ovog puta”, odgovorio je kako su to gluposti

“To nije imalo veze sa bilo kakvim moralnim načelima, to je bila racionalna politička i ekonomska odluka. Prepoznali su da velike krize proizvode gomilanje dugova, a ponekad ljudi treba da pogledaju budućnost. Ne možemo tražiti da nove generacije decenijama plaćaju za greške svojih roditelja. Grci su, bez sumnje, pravili greške. Do 2009. godine vlasti su čak falsifikovale knjige. Uprkos tome, mlađe generacije Grka danas ne snose ništa veću odgovornost nego što je snosila mlada generacija Nijemaca pedesetih ili šezdesetih godina. Moramo da gledamo unaprijed. Evropa je uspostavljena na otpisu dugova i investiciji u budućnost, a ne na ideji beskrajnog ispaštanja. Toga treba uvek da se sjećamo”, opominje Piketti.

Njemačka trenutno profitira na Grčkoj jer produžava svoje zajmove i primjenjuje visoke kamate

Francuski ekonomista kaže i da je pogrešno odbacivati paralelu perioda poslije rata i ekonomske krize.

“Kriza iz 2008. godine nije bilo koja kriza, već najveća finansijska kriza na svijetu od 1929. godine. Ta poređenja su i te kako validna”.

Novinar “Die Zeita” je rekao da Nijemci vjeruju da Grci “još nisu prepoznali svoje greške i da bi nastavili sa trošenjem”.

“Da smo pedesetih rekli vama Nijemcima da niste prepoznali svoje greške, vi biste danas plaćali svoje dugove. Srećom, bili smo pametniji od toga”, rekao je Francuz.

Piketty je mišljenja kako bi izbacivanje zemalja iz eurozone otvarilo dugačak period agonije, a ne “jedinstva” kako to tvrde njemački ministri. Takođe, rekao je da su besmislene tvrdnje da je Njemačka “velikodušna”.

“O čemu pričate? Velikodušna? Njemačka trenutno profitira na Grčkoj jer produžava svoje zajmove i primjenjuje visoke kamate”, oštar je Piketty.

Potrebna nam je velika konferencija o svim evropskim dugovima

Na pitanje kakvo riješenje predlaže, on kaže:

“Potrebna nam je velika konferencija o svim evropskim dugovima, kao poslije Drugog svetskog rata. Restrukturiranje svih dugova, ne samo grčkih, već i drugih evropskih zemalja je neminovno. Sada smo izgubili šest mjeseci na netransparentne pregovore sa Atinom. I dalje je na stolu priča Eurogrupe da će Grci imati budžetski suficit od 4% BDP i da će za 30 do 40 godina otplatiti dugove. Navodno, imaće već 2015. godine suficit od jedan odsto, dva 2016, a tri i po 2017. godine. To je besmislica. To se nikada neće desiti. Ipak, mi stalno odlažemo neophodne razgovore”.

Kako je precizirao, nova institucija bi bila neophodna da kontroliše i odredi maksimalan budžetski deficit kako bi se spriječilo novo gomilanje dugova.

“To bi mogao biti komitet u Evropskom parlamentu, koji bi činili poslanici iz nacionalnih parlamenata. Budžetske odluke ne bi trebalo da budu odvojene od zakonodavnih tijela. Podrivati evropsku demokratiju, što Nemačka upravo čini insistiranjem da države ostanu siromašne pod mehanizmima koje Berlin nameće, je strašna greška”, nastavlja sa oštrim kritikama Piketty.

Rekao je dalje kako se i u ponašanju Francuske prepoznaje “nacionalni egoizam” i to kao posljedica nerazumijevanja šta se sve promijenilo od početka finansijske krize. Takav egoizam vidi i u Njemačkoj, ali kaže da je neophodno da oni “ponovo razmisle o nekim stvarima”.

“Oni koji istjeraju Grčku iz eurozone danas, završiće sutra na smetljištu istorije. Ako kancelarka želi mjesto u istorijskim knjigama, kao što je Helmut Kohl uradio tokom ujedinjenja Njemačke, mora da stvori rešenje za grčko pitanje, uključujući i konferenciju o dugovima, gdje možemo da okrenemo novi list i krenemo iznova. Ali uz obnovljenu, čvršću fiskalnu disciplinu”, zaključio je Piketty.

(Kliker.info-Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku