hamburger-icon

Kliker.info

The Sun : Air France priznao ,avion pao zbog elektronike

The Sun : Air France priznao ,avion pao zbog elektronike

04 Juna
20:16 2009

Nestali zrakoplov Air Francea koji se prije nekoliko dana srušio usred Atlantskog oceana, u posljednjih pet minuta leta doživio je kvar na više elektroničkih sustava zbog kojih je i pad uslijedio, piše britanski The Sun.Airbus A330-200 na letu iz Rio de Janeira prema Parizu odaslao je najmanje šest automatskih poruka iz kojih se lako može iščitati kakva se drama odvijala prije katastrofe i pogibije 228 putnika i članova posade.Zadnja poruka koju su primili u središnjici Air Francea izvještava kako je tlak u kabini pao te da je u nju ušao vanjski zrak.Detalji o posljednjih nekoliko minuta leta Af 447 izašli su pred oči javnosti nakon što su tugujuće obitelji zaprijetile francuskom avioprijevozniku podizanjem tužbe zbog pretrpljene boli.Šef Air Francea, Pierre-Henri Gourgeon rodbinu poginulih putnika na zatvorenom je sastanku obavijestio kako se zrakoplov ‘raspao ili u zraku ili prilikom udara u površinu oceana’.

Istražitelji sada prikupljaju važne informacije kako bi dobili barem djelomičan odgovor zašto je zrakoplov pao tijekom prolaska kroz područje snažnih turbulencija.Detalje o katastrofalnom kvaru Air Franceovog Airbusa otkrile su poruke poslane kroz Acars (Aircraft Communications Addressing and Reporting System – komunikacijski sustav koji automatski odašilje redovita izvješća o trenutačnom stanju zrakoplova) do sjedišta Air Francea.Poruke su upozoravale na elektronički kvar glavnog računala zrakoplova kao i na ‘sveopći kvar’ te pokušaje pilota da isprave putanju zrakoplova.U isto vrijeme, kapetan zrakoplova obavještava kako se nalaze u području ‘crnih’ kišnih oblaka nabijenih elektricitetom te da su pod stalnim udarima snažnih turbulencija.Također, automatska poruka navodi kako je u vrijeme nesreće automatski pilot bio isključen, no nije poznato je li i to bio kvar ili ga je posada namjerno isključila kako bi zrakoplov izvukla iz turbulencija.Posljednja poruka sa zrakoplova odaslana je u 4,14 sati ujutro i izvještava o povećanju ‘vertikalne brzine putničke kabine’ upućujući na prodiranje zraka te pad tlaka u avionu.

Čitav slijed poruka u posljednjih pet minuta leta teoriju o eksploziji bombe čini manje mogućom. No, francuska vlada još uvijek nije spremna u potpunosti otpisati teroristički napad te pokrenula istragu tih navoda. Međutim, kako još niti jedna teroristička organizacija nije preuzela odgovornosti ta teorija postaje sve manje vjerojatna.Stručnjaci ističu kako je katastrofalan gubitak tlaka u kabini, koji se navodi u primljenim automatskim porukama, dovoljan da sruši zrakoplov.- Izgleda da je upravo to u pitanju. Laički rečeno, sva elektronika u zrakoplovu, uključujući i glavno računalo, prestala s radom – objasnio je Gourgeon.Međutim, i druge se teorije uzimaju u obzir poput udara munje u zrakoplov zbog čega je došlo do zatajenja elektronika kao ili da je pad zrakoplova uzrokovala premala brzina Airbusa koji nije mogao ubrzati zbog olujnog nevremena.Nakon potvrde pada zrakoplova, ‘spasitelji’ se sada fokusiraju na pronalazak ‘crne kutije’ koja se nalazi na dubiti od 3700 metara. U njoj se nalaze svi podaci o letu kao i glasovni zapis iz kokpita. Istražitelji imaju ograničeno vrijeme da pronađu ‘kutiju’ jer će ona signale slati samo slijedećih 30-ak dana.

Potragu dodatno otežava velika dubina kao i podmorski reljef koji onemogućavaju precizno lociranje ‘kutije’ i njeno  izvlačenje.Na mjesto nesreće odaslana je i francuska podmornica za velike dubine Nautile, koja se koristila za istraživanje Titanika i čija mogućnost zarona prelazi 6000 metara. Ona bi do spasilačkih brodova trebala stići kroz deset dan. Vremenske (ne)prilike također ne idu na ruku istražiteljima.Ožalošćene obitelji najavile su podizanje tužbe protiv Air Francea vrijedne deset milijuna funti. Članovi obitelji poginulih potvrdili su kako su već organizirali grupu koja će nadgledati pretraživanje ostataka zrakoplova te traženje crne kutije. Također, konzultirali su odvjetnike oko podizanja višemilijunske tužbe.Francuski odvjetnik Bernard Rastines, stručnjak za ovakve parnice, objašnjava kako će Air France vrlo vjerojatno morati obiteljima žrtava isplatiti milijune eura.- U ovakvom slučaju svaka od obitelji mogla bi dobiti više stotina tisuća funti. Ovo će biti vrlo, vrlo skupa nesreća za Air France – zaključio  je Rastines.  (Kliker.info-Jutarnji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku