hamburger-icon

Kliker.info

The Financial Times : SAD ohrabruje trgovce na regulirano poslovanje s ruskom naftom

The Financial Times : SAD ohrabruje trgovce na regulirano poslovanje s ruskom naftom

10 Marta
16:16 2023

SAD je u razgovorima u četiri oka sa skupinom vodećih trgovaca robom pokušao stišati bojazni od sankcija za poslovanje s ruskom naftom kako bi osigurao stabilnu opskrbu i ponovo stekao uvid u ruski izvoz, piše The Financial Times.

Dužnosnici američkog ministarstva financija sastali su se s direktorima i trgovcima skupine tvrtki, uključujući Trafiguru i Gunvor, i uvjeravali ih da mogu proširiti trgovinu ruskom naftom i derivatima ne kršeći sankcije, prema riječima pet izvora upoznatih s razgovorima.

„Amerikanci su nas aktivno poticali… da se ponovo uključimo u trgovinu naftom”, rekao je za FT jedan od trgovaca koji je razgovarao s dužnosnicima ministarstva financija.

Trgovci i dužnosnici ministarstva razgovarali su, između ostalog, na ovosedmičnoj  energetskoj konferenciji CERAWeek u Houstonu, napominje FT, dodavši da je u timu ministarstva bila pomoćnica ministra za pitanja financiranja terorizma i financijski kriminal Elizabeth Rosenberg.

G7 i njegovi saveznici, uključujući EU, ograničili su cijenu ruske nafte i naftnih derivata kako bi Rusiji ograničili prihod za financiranje rata u Ukrajini, zaprijetivši osiguravateljima i prijevoznicima sankcijama budu li pružali usluge za skuplje ruske barele.

Cijena ruske nafte ograničena je na 60 dolara, cijena skupljih derivata na 100, a onih jeftinijih na 45 dolara po barelu.

„Odluka je na kompanijama. Naš je cilj komunicirati što je dopušteno, prema arhitekturi cjenovnog ograničenja”, rekao je za FT jedan od dužnosnika administracije američkog predsjednika Joea Bidena, dodavši da je u fokusu rasprava bila struktura tržišta.

„Jedan je od ciljeva cjenovnog limita da nafta ostane na tržištu, iako po nižoj cijeni, kako bi se Kremlj lišilo prihoda”, rekao je drugi američki dužnosnik.

“Ohrabruje nas što su naftna tržišta doista ostala stabilna u proteklih nekoliko mjeseci, unatoč padu ruskih prihoda od početka invazije za 60 posto”, istaknuo je.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu globalni su trgovci, uključujući Trafiguru, Vitol i Gunvor, redom gotovo u potpunosti ugasili poslovanje s ruskim energentima, strahujući od osude javnosti i problema s bankama koje financiraju trgovinu, piše FT.

“Banke su glavni problem”, ističe za FT neimenovani savjetnik jedne trgovačke kuće. “Trgovci znaju da im propisi u odgovarajućim uvjetima dopuštaju trgovinu ruskom naftom, ali je li to zaista atraktivno, s obzirom na brojne potencijalne rizike”, objašnjava dilemu.

Rusija je pak na cjenovni limit odgovorila zabranom prodaje zemljama koje su ga uvele i okreće se azijskim tržištima, oslanjajući se sve više na na manje trgovačke kuće, a tu je trgovinu sve teže pratiti, objašnjava londonski poslovni list.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku