hamburger-icon

Kliker.info

Teroristička organizacija “Mlada Bosna” sprema akcije i u BiH

Teroristička organizacija “Mlada Bosna” sprema akcije i u BiH

21 Februara
12:17 2008
Bez obzira na uvjeravanja da proglašenje nezavisne države Kosovo nema nikakve veze sa Bosnom i Hercegovinom, postoji realna mogućnost, svakako i opasnost, da se uzavrela situacija u Srbiji ne prelije u našu zemlju. Ovo utoliko više što se posljednja dva dana masovno javljaju raznorazne organizacije za koje se nije znalo ni da postoje i traže od vlasti RS da sprovedu referendum o otcjepljenju tog entiteta od BiH.

Direktne najave    Atmosferu podgrijavaju i banjalučki mediji, ali i lideri RS koji igraju duplu igru. Tako je Milorad Dodik, premijer RS, zapravo apsolutni politički i ekonomski lider tog entiteta, jučer preko banjalučke štampe poručio da neće odustati od od toga da se u Ustav BiH ugradi odredba o pravu na samoopredjeljenje do otcjepljenja, uz objašnjenje da takva odredba postoji i u ustavima drugih zemalja.Mnoge države koje su imale to pravo, poput , u jednom trenutku su se odlučile na tu soluciju i niko nije reagovao – kazao je Dodik i naglasio da će „svako narušavanje legaliteta i nadležnosti RS imati provjeru na referendumu".S druge strane, iz susjedne Srbije stižu prijetnje. Predsjednik te države Boris Tadić, zajedno s premijerom Vojislavom Koštunicom, počeo je otvoreno da prijeti i susjednim zemljama. Izvori „Sana" iz Beograda kažu da se njih dvojica sada najviše uzdaju u Republiku Srpsku i Dodika i da bi im svanulo kada bi iz tog bh. entiteta krenuli nemiri – oni bi pred međunarodnom zajednicom ostali čisti i sve bi mogli podvesti pod onu poznato predratno objašnjenje da se „dogodio narod". Nezvanično saznajemo, da je Dodik u proteklih nekoliko dana gotovo stalno bio u Beogradu i na razgovorima sa liderima Srbije o budućim potezima. U Srbiji se već mogu čuti i ratni bubnjevi i pozivi na masovni ustanak Srba u Srbiji, BiH i Hrvatskoj!
Crna  ruka    Posebna opasnost po BiH jeste realna mogućnost organiziranja terorističkih akcija u našoj zemlji koje bi trebale da izazovu radikalizaciju stanja što bi onda Dodiku omogućilo da raspiše referendum o otcjepljenju RS. Izvori našeg lista posebno upozoravaju na terorističku organizaciju „Mlada Bosna", za koju opet u Srbiji zvanično tvrde da im je nepoznata. To nije tačno i srbijanske obavještajne službe jako dobro znaju sve o „Mladoj Bosni" u čijem jezgru ima priličan broj Srba iz BiH koji su tokom rata počinili mnoge zločine u našoj zemlji. Upravo to što okuplja dosta bosanskih Srba, to krilo zloglasne terorističke organizacije „Crna ruka" i nosi ime „Mlada Bosna", a za nju se javno saznalo da postoji u novembru 1990. u beogardskom „Sava centru" kada je predstavljan SDS Radovana Karadžića. Činjenica da beogradski mediji „Mladoj Bosni" daju veliki prostor i da niko ne osuđuje tu organizaciju, dovoljno govori.„Mladobosanci" su direktno i javno prije dva dana najavili talas žestokog nasilja i bombaških akcija ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni. Pored ostalog, traže i hitno proglašenje samostalnosti Republike Srpske i njeno pripajanje Srbiji. Isti izvori kažu za „San" da „Mlada Bosna" ima jaka uporišta u BiH, a kao dokaz navode i jučerašnje proteste u Brčkom zbog proglašenja države Kosovo. Zvanično je saopćeno da se ne zna ko je organizirao te demonstracije.

Zahtjev četnika Radmanoviću i Špiriću  Da je četnički, dakle fašistički pokret u BiH i dalje jak, potvrđuje i pismo koje je Ravnogorski pokret otadžbine Republike Srpske uputio Nebojši Radmanoviću i Nikoli Špiriću. Istovjetno pismo poslali su i Miloradu Dodiku i Igoru Radojičiću. Od njih četvorice traže da odmah raspištu referendum za samostalnu RS koja bi se onda pripojila Srbiji.Četnički pokret u pismu kaže da je „dvadesetogodišnjem ponižavanju Srba došao kraj".

Dodikova lekcija Lajčaku i poruka Bošnjacima   Milorad Dodik jučer je održao lekciju visokom predstavniku Miroslavu Lajčaku koji je kazao da će svaki pokušaj vještačkog vezanja Kosova i BiH biti odbačen.Da li je vještačko ili stvarno povezivanje, neka to Lajčak procjenjuje. Nemoguće je izbjeći određene realcije i konotacije situcije na Kosovu i u Srbiji od onoga što će se događati u regionu. Prije ili kasnije, to će imati dramatično veći uticaj nego što sada izgleda. Tako egzaktne izjave međunarodnih predstavnika više su u funkciji dnevne politike nego što pretenduju da budu tačne – kazao je Dodik i ponovo zatražio ukidanje OHR-a uz poruku:- Bošnjacima ostanak OHR-a odgovara, ali će Bošnjaci biti dugoročni gubitnici podrške daljem međunarodnom prisustvu.  (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku