hamburger-icon

Kliker.info

Tekija u miru Ramazana

Tekija u miru Ramazana

23 Septembra
18:21 2006

Tekija na Buni kod Mostara ovogodišnji Ramazan dočekuju spremno i skladu sa dugogodišnjom tradicijom. Domaćini na Tekiji ističu kako za ovaj Ramazan očekuju veliki broj turista, stranaca i domaćih posjetioca koji će za vrijeme mubarek mjeseca imati priliku prisustvovati zikrima i iftarima koji će se idućih mjesec dana upriličivati na staroj Tekiji.

 

 

 

 

 

– Na Tekiji se tokom Ramazana veliki broj gostiju, prisustvuju osim muslimana i drugi turisti kojima je sve ovo interesantno i vrata Tekije su uvijek svima otvorena, kazao je Salko Đono, hizmečar u Blagajskoj Tekiji.

 

 

 

Tokom Ramazana četvrtkom i nedeljom će na Tekiji biti organizovani zikri, odnosno veličanje Boga, koji su na Tekiji postali tradicija koja je nadaleko poznata u svim krajevima naše zemlje.

 

 

 

 

 

Ramazan je uvijek povod za brojne priče koje mještani s koljena na koljeno prenose o Tekiji i ljudima koji bi svračali u ovom mjesto. Mještani Blagaja se rado sjećaju razgovora starijih ljudi, koji bi pričali o brojnim šejhovima, dervišima i putnicima namjernicima koji bi za Ramazana svraćali u ovo mjesto kako bi upotpunije doživili Ramazan.   

 

 

 

 

 

Ramazan je i ove godine prilika da se brojni Bošnjaci ali i gosti drugih nacionalnosti druže sa svojim domačinima na Tekiji, osjete ramazanski duh u Blagaju i u miru veličaju Boga svako na svoj način, kako to lijepo vole reći domaćini na Tekiji

Samir Đuderija (Kliker.info)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku