hamburger-icon

Kliker.info

Tarik Sadović, ministar sigurnosti BiH: Zašto je moja politička glava bila na panju

Tarik Sadović, ministar sigurnosti BiH: Zašto je moja politička glava bila na panju

03 Septembra
12:27 2007

Ministar sigurnost BiH Tarik Sadović potvrdio je u intervjuu za "Dnevni avaz" da, prema ocjeni Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA), postoji manje od 50 osoba koje su prijetnja nacionalnoj sigurnosti. – Nisu sve te osobe trenutno u BiH. Većina ih je afroazijskog porijekla, koje su na ovaj ili onaj način povezane s kriminalnim aktivnostima ili se mogu dovesti u vezu s osobama koje su u indirektnoj vezi s osumnjièenim za terorizam. Tačan broj, iz sigurnosnih razloga, ne mogu javno reći, ali mogu potvrditi da agencije za provođenje zakona imaju nadzor nad tim osobama i operativno ih pokrivaju – kaže Sadović.

Šta zapravo znači to što je neka osoba prijetnja nacionalnoj sigurnosti?

– Prema zakonu o OSA-i, pod prijetnjom nacionalnoj sigurnosti smatra se prijetnja suverenitetu, teritorijalnom integritetu, ustavnom poretku, osnovama ekonomske stabilnosti kao i prijetnje po globalnu sigurnost, uključujući terorizam, špijunažu, organizirani kriminal. Jedino OSA može utvrditi da li neka osoba spada u takvu grupu. Ovdje se ne radi o tome da je neko počinio krivično djelo, nego o obavještajnim procjenama na osnovu saznanja, ali nema dovoljno dokaza da bi se poduzele pravne mjere.

Šta država radi s njima? Ako su prijetnja, da li to znači da će izvesti nekakav teroristički napad?

– Nekim od tih osoba je oduzeto državljanstvo BiH i njima će se baviti službe za strance, ali među njima ima i onih kojima Komisija za reviziju nije oduzela pasoš. One su predmet operativnih istraživanja ili su pod nekom vrstom pažnje. Vi pitate šta s njima. To je temeljno pitanje zbog kojeg je i moja "politièka glava" bila na panju. Kad sam saznao da postoje osobe koje su prijetnja nacionalnoj sigurnosti, odmah sam obavijestio državni vrh, Predsjedništvo i Vijeæe ministara BiH, kako bi i oni razmotrili situaciju i donijeli odgovarajuće mjere zaštite državne sigurnosti. Nažalost, državni vrh se oglušio o moj poziv i nije smatrao da o tome treba raspravljati.

U javnosti se špekulira da je OSA donijela takve ocjene samo da bi se postavio zakonski temelj da se mudžahedini protjeraju iz BiH?

– Nije moje da preispitujem rad OSA-e. Oni imaju na to pravo, i ja moram vjerovati da oni rade u skladu sa zakonom. Oni polažu račune predsjedavajućem Vijeća ministara, Predsjedništvu i Parlamentu države.

Dok ste Vi bili na odmoru, OHR je, nakon kritika upućenih Vama, pohvalio rad Ministarstva. Jeste li sada razjasnili situaciju s visokim predstavnikom?

– U primjeni Zakona o kretanju i boravku stranaca, prema mom mišljenju, bilo je nedorečenosti koje naši pravnici nisu mogli riještiti. OHR je reagirao i Rafi Gregorijan (Raffi Gregorian) je dao tumačenje tog zakona i riješio naš problem, nakon čega smo mogli nastaviti posao. Oni su tražili i nekoliko zakona da pustim u proceduru, i ja sam to učinio iako sam imao primjedbi. Neka Parlament da zadnju rijeè.

Imenovali ste Komisiju za izbor novog direktora SIPA-e i uskoro će početi politički dogovori o tome. Jeste li još uvijek pri stanovištu da treba biti imenovan Bošnjak?

– Mora biti političkog dogovora. Kada sam rekao da treba biti Bošnjak da bi bila izbalansirana nacionalna struktura, podrazumijevao sam da bi taj čovjek morao imati sve profesionalne reference za taj posao. Ali mi imamo etnički ustav i moramo paziti na zastupljenost svih naroda. Među upravama u okviru Ministarstva sigurnosti ima pet rukovodećih funkcija, a samo jednu zauzima Bošnjak.

Nekima se nije svidjela Vaša reakcija na Gregorijanovu tvrdnju da u BiH ima jataka El-Kaide.

– Mora biti definirano šta je jatak. Ako je to pomagaè osumnjičenim teroristima, neko ko ih skriva ili logistièki pomaže, onda on čini krivièno djelo. Pročitao sam izvještaje svih agencija za provođenje zakona. U zadnjih dvije godine u BiH su bila dva krivična djela terorizma, jedno u pokušaju i zato je Sud BiH osudio tri osobe, a drugo je napad na mezar Alije Izetbegovića. Policijske agencije kažu da nemaju indicija o namjeri izvršenja teroristièkih akata. To su èinjenice o terorizmu u BiH. Da li se neke osobe mogu dovesti u vezu s osobama za koje se pouzdano zna da su u vezi s teroristièkim grupama? Da. Ima takvih osoba, ali njih službe na odgovarajuæi naèin tretiraju. Ali ne možemo se svakih sedam dana pravdati od optužbi. Ako hoæete èinjenice, ovo su èinjenice.  Tarik Lazović (avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku