hamburger-icon

Kliker.info

Tageszeitung : Reis Cerić i Dodik imaju isti cilj – ukinuti “60 minuta”

Tageszeitung : Reis Cerić i Dodik imaju isti cilj – ukinuti “60 minuta”

19 Marta
05:21 2009

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić i premijer RS Milorad Dodik imaju zajednički interes – ukidanje TV emisije “60 minuta” , piše njemački list “Tageszeitung”. Taj list za politički magazin “60 minuta”, koji se emitira na Federalnoj televiziji, kaže da je “omiljen među normalnim ljudima i omražen među moćnim, korumpiranim, nacionalistima i religioznim fanaticima”.

Na meti kritika                                   – Reisu Mustafi  Ceriću jako smetaju stalne kritike zbog njegovog načina života, načina vođenja Islamske zajednice, sprege religije i političke vlasti, finansijskih spletki njegovih pristaša – piše list i ističe da je “60 minuta” i u Republici Srpskoj  rado gledana. Međutim, tamo premijer Milorad Dodik provodi ono o čemu reis samo može sanjati. Naime,  dok se emitira "60 minuta" signal Federalne televizije biva prekinut. Dakle, samo u onim dijelovima Republike Srpske do kojih dopire signal FTV sa odašiljača iz Federacije, vlada sloboda govora, piše Tageszeitung. U tekstu se ističe da su Dodik i reis Cerić zapravo protivnici i samo su u borbi protiv “60 minuta” složni i ujedinjeni. – Oni naime u svojim etničkim grupama žele u ideološkom i političkom smislu voditi glavnu riječ – povlači njemački list.U tekstu se navodi da se Cerić u Evropi  predstavlja kao predstavnik evropskog islama koji pazi na demokratiju i ljudska prava. – U vlastitoj zemlji on je već godinama na meti kritika. Ne samo „60 minuta“  već i sedmični listovi “Slobodna Bosna”  i “Dani”  ga kritikuju, a nalazi se na meti kritika i u samoj Islamskoj zajednici. Njegov protukanditat za reisa na posljednjim izborima za tu funkciju u Islamskoj zajednici dobio je 120 od mogućih 300 glasova. Na taj način je još tada bilo jasno da ne slijede svi u Islamskoj zajednici kurs Mustafe Cerića. Njegovi protivnici mu zamjeraju što je dopustio vehabizam ili u najmanju ruku što se protiv njega nije dovoljno energično borio – piše “Tageszeitung” i nastavlja: – Reis  Cerić ciljano pokušava izgraditi svoju poziciju unutar Islamske zajednice i povezuje se sa radikalnim islamskim strujama unutar Islamske zajednice. Njegova kritika prema vehabijama je tiha. Prema njemu su, prije svih, kritični profesori sa Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.  Međutim, onaj ko kritizira Cerića dospijeva u opasnost i nakon toga se za njega kaže da nije „pravi musliman”.  Kazne su velike, prije svega, u selima. A, za poznate osobe, koje kritiziraju reisa Cerića, to znači da će se naći na meti “Dnevnog avaza” koji je naklonjen Ceriću.

Gasi televizor                                      – Milorad Dodik gasi televizor  kada čuje ime „60 minuta”. Ovaj  šef svih bosanskih Srba, koji se pogrešno naziva socijaldemokratom, ima sve razloge za to. Novinari su objavili da je on umiješan u korupcijske skandale – piše list i dodaje da je SIPA pokrenula postupak protiv njega i da je  osumnjičen da je prilikom izgradnje zgrade Vlade u Banja Luci, potom izgradnje dijela auto-puta, te prilikom privatizacije određenih firmi  uzimao proviziju. – Ono što je činjenica i što je provjereno jeste da Dodik u prestižnom naselju Dedinje u Beogradu ima vilu vrijednu nekoliko miliona eura.  Posredstvom svog prijatelja Željka Kopanje, vlasnika “Nezavisnih novena”  i preko televizija u Republici Srpskoj, Dodik pokušava sve napade na sebe predstaviti kao napade na sve Srbe –  piše “Tageszeitung” i ističe:  – Milorad Dodik, koji je za Sarajevo rekao da je bosanski Teheran, i koji stalno bulazni o muslimanskom terorizmu u Bosni i reis Mustafa Cerić, za kojeg je Dodik neko ko cijepa Bosnu,  zapravo  su antipodi. Obojica, Dodik i Cerić, trebaju  jedan drugog  kako bi zahvaljujući uzajamnom neprijateljstvu držali svoje vlastito stado na okupu. Međutim,, u slučaju TV magazina „60 minuta” njih dvojica  su jedinstveni – zaključuje “Tageszeitung”.  (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku