hamburger-icon

Kliker.info

Svetlana Cenić : Kad vidim ko sve brani Republiku Srpsku, jasno mi je da joj spasa nema!

Svetlana Cenić : Kad vidim ko sve brani Republiku Srpsku, jasno mi je da joj spasa nema!

20 Decembra
16:36 2014

svetlana cenicSvetlana Cenić, ugledna analitičarka iz Banja Luke oštro je kritizirala peticiju organiziranu u Beogradu kojom je grupa tamošnjih javnih ličnosti ukazala na važnost očuvanja Republike Srpske, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).Više od 150 javnih ličnosti i lidera patriotskih političkih organizacija u Srbiji potpisalo je peticiju kojom apeluju da zvaničnici i stranački lideri u Republici Srpskoj rade na njenom očuvanju, prenijela je Srna.

– Kad vidim ovu peticiju zabrinutih intelektualaca razbaškarenih po Beogradu sve brinući za Republiku Srpsku, prvo mi je jasno da joj spasa nema, jer joj ovakve patriote isisavaju i zadnji imetak – kritizirala je Cenić na svom Facebook profilu, piše Patria.Organizatori peticije pozvali su političare u Republici Srpskoj da se “uzdrže od učešća u bilo kom nivou vlasti na štetu srpskog naroda”.

Potpisnici apela naveli su četiri zahtjeva od kojih traže da se ne odstupi i pozvali sve srpske političke činioce da ih se pridržavaju. Kao prvi se navodi da se ustavni status Republike Srpske, uspostavljen u Dejtonu 1995. godine, ni po koju cijenu ne smije mijenjati na štetu srpskih nacionalnih interesa.U apelu se navodi da se postojeće nadležnosti Republike Srpske, bitno smanjene protivustavnim odlukama visokog predstavnika, ne smiju dalje smanjivati zarad jačanja i proširivanja nadležnosti središnjih vlasti BiH u Sarajevu.

– Trebalo bi sve učiniti da budu vraćene dejtonske nadležnosti Republike Srpske, a prvo treba tražiti ukidanje Suda BiH kao krivičnog suda kojim se derogira nadležnost sudstva u oba entiteta – navodi se, između ostalo u apelu.Među potpisnicima peticije su akademici Kosta Čavoški, Vasilije Krestić, Rajko Petrov Nogo, Gojko Đogo i Dragan Nedeljković, predsjednik DSS-a Sanda Rašković Ivić, predsjednik SRS Vojislav Šešelj i član Starešinstva pokreta “Dveri” Boško Obradović i drugi, prenosi Patria. (Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku