hamburger-icon

Kliker.info

Svesrpski sabor: Tadić, Koštunica, Dodik i Čavić u Vijeću za suradnju Srbije i Republike Srpske

Svesrpski sabor: Tadić, Koštunica, Dodik i Čavić u Vijeću za suradnju Srbije i Republike Srpske

16 Septembra
06:41 2006

Ako sporazum bude potpisan, prema najavama, 26. oktobra u Banjoj Luci, u vijeće će ući Boris Tadić i Vojislav Koštunica, kao predsjednik i premijer Srbije, te Dragan Čavić i Milorad Dodik, kao najviši predstavnici RS, piše sarajevski "Dnevni avaz".
Kako se navodi u sporazumu, čiji su tekst prihvatile obje vlade, ovo vijeće "donosit će konsenzusom prijedloge i preporuke za nadležne organe i institucije učesnica u sporazumu".
– Učesnice u sporazumu će, u skladu s mirovnim sporazumom i ustavima RS i BiH, posebno unapređivati saradnju u privredi i korištenju privrednih resursa, zakonodavstvu i planiranju, privatizaciji i denacionalizaciji, nauci i tehnologiji, u oblasti obrazovanja, kulture i sporta, zdravstvu i socijalnoj politici, te suzbijanju kriminala – navodi se u sporazumu.
Ipak, Dodik za "Dnevni avaz" naglašava da "u Sarajevu nema razloga za brigu" jer se odnosi ovog entiteta i Srbije suštinski ne mijenjaju.
– Otcjepljenjem Crne Gore došlo je do potrebe za novim sporazumom. Jedna od stvari koja će se suštinski izmijeniti jeste dio sporazuma iz 2001. godine koji se odnosio na vojnu saradnju. S obzirom na to da je reformom odbrane ukinuta Vojska RS, izbacit ćemo ovaj dio – naglašava Dodik.


(Kliker.info)

Crnić: Nema tajni u sporazumu

Goran Crnić, šef Kabineta predsjednika RS, potvrdio nam je da će novi sporazum biti suštinski sličan onome potpisanom 2001. godine, također u Banjoj Luci.
– Nema nikakvih novih detalja niti tajni u odnosima RS i Srbije – naglasio je Crnić.

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku