hamburger-icon

Kliker.info

Sven Alkalaj : Moj hrvatski pasoš nije nikakav problem

Sven Alkalaj : Moj hrvatski pasoš nije nikakav problem

28 Augusta
06:29 2007

Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj predvodio je bh. delegaciju na međunarodnom forumu na Bledu u Sloveniji pod nazivom "Evropska unija 2020: Proširenje i integracija". Alkalaj je u intervjuu za "Dnevni avaz" govorio o svom izlaganju na Bledu, ali i optužbama na njegov račun koje se posljednjih dana iznose u medijima u BiH. – Liderima zemalja okruženja i Evropske unije te analitičarima iz "think-tank" udruženja koji su učestvovali u forumu rekao sam kako očekujem da će BiH nastaviti s reformskim procesima te da za nas ne postoji alternativa van Evropske unije. Postoji konsenzus u BiH o tom pitanju – kazao nam je Alkalaj.

Da li ste s nekim razgovarali o tome kako u ovom trenutku BiH izgleda zemljama Unije, ali i analitičarima koji se bave proširenjem EU?

– Nismo o tome mnogo razgovarali. BiH nije toliko u fokusu interesovanja. Oni se nadaju da će ovaj posljednji uslov pred potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, konkretnije reforma policije, biti ispunjen i da ćemo u narednom periodu moći parafirati taj sporazum. O tome sam govorio u direktnim razgovorima sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Dimitrijem Rupelom, s obzirom na to da će Slovenija preuzeti predsjedavanje EU, te sa švedskim ministrom vanjskih poslova Karlom Biltom (Carl Bildt). Tražio sam od njih da nastave podržavati BiH, koja je oduvijek bila u Evropi i dijelila one vrijednosti na kojima Evropa počiva. Te vrijednosti nalaze se i u srži naše tradicije.

U javnosti Vas optužuju da ste tražili hrvatski pasoš od premijera Ive Sanadera. Vi ste te optužbe odbacili, ali je pitanje uopće kako na sve to gledate s obzirom na to da Stranka za BiH iz koje dolazite nije baš pristalica dvojnih državljanstava bh. građana sa susjednim državama?

– Nije tačno da Stranka za BiH ne podržava dvojna državljanstva, nego želimo da svi bh. državljani koji se nalaze van granica BiH imaju pravo da zadrže državljanstvo i nakon isteka deset godina roka koji je dao visoki predstavnik, i to do 2013. godine. Svim građanima koji žive u dijaspori treba omogućiti da zadrže bh. državljanstvo, zbog čega je potrebno izbaciti onaj famozni član 17. koji ukida mogućnost zadržavanja državljanstva ako BiH nema ugovor s tom državom. Takvo uređenje prevaziđena je kategorija u modernim odnosima u svijetu.

Dobro, znači Vi imate hrvatski pasoš…

– Da, i imao sam ga prije nego što sam postao ministar vanjskih poslova BiH.

Da li mislite da bi to mogao biti problem u funkciji koju obavljate. Je li uobičajena praksa u svijetu da šef diplomatije jedne države ima i pasoš susjedne države?

– Kako da nije uobičajeno. Imali ste i predsjednike država u takvoj situaciji. U BiH veliki broj građana i drugih političara i ministara ima pasoše drugih država. Ne vidim u tome problem.

Do nas su dolazile informacije o tome da Vi, također, očekujete i američki pasoš te da ste na tome radili dok ste bili ambasador BiH u toj državi. Čak se govori o tome da idete u SAD svaka tri mjeseca kako biste ispunili uvjete za to?

– Ne, ne očekujem. Meni je dovoljan pasoš BiH. Provjerite kada sam posljednji put bio u SAD. Prema tome, ni to nije tačno. Sve ono što je navedeno u nekim medijima potpune su insinuacije i nemaju nikakve veze sa stvarnošću. Sa Sanaderom nikada nisam razgovarao o pasošu i o tome nije bilo govora niti se spominjalo u razgovorima.

Susret s Jeremićem

Na Bledu se Alkalaj susreo i s ministrom vanjskih poslova Srbije Vukom Jeremićem te ukazao na dva otvorena pitanja – oslobađanje iz pritvora bh. državljanina Ilije Jurišića i povrat stare devizne štednje građana BiH u srbijanskoj Invest banci. Zatražio je od Jeremića da urgira kod nadležnih vlasti Srbije pravno rješenje pitanja oslobađanja Ilije Jurišića iz pritvora. U vezi s povratom stare devizne štednje u Invest banci predložio je iniciranje razgovora na nivou ekspertnih grupa.  Tarik Lazović (avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku