hamburger-icon

Kliker.info

Sulejman Tihić: Stolačka džamija neće biti srušena!

Sulejman Tihić: Stolačka džamija neće biti srušena!

18 Aprila
03:36 2007

Sultan Selimova džamija u Stocu neće biti srušena – izjavio jučer za «Dnevni avaz» predsjednik SDA Sulejman Tihić nakon sastanka sa liderom HDZ biH Draganom Čovićem u Stocu, komentirajući presudu Vrhovnog suda Federacije BiH o tome da je ova džamija ilegalno obnovljena. Međutim, Tihić je na stanovištu da «mi trebamo poštivati pravni red i pravnu državu». – Obnova džamije je izvršena na osnovu rješenja nadležnog organa i objekt je obnovljen . U toj proceduri se, izgleda, pogriješilo, čim je Vrhovni sud F BiH donio ovakvu odluku. Nadam se da će organi koji su pogriješili ispraviti tu grešku i donijeti  odgovarajuće rješenje. No, rušenja džamije sigurno neće biti – rekao je Tihić. Tihić i Čović, predsjednici kantonalnih odbora SDA i HDZ BiH Salko Sokolović i Rade Bošnjak, te federalni ministri Edin Mušić, Nevenko Herceg i Nail Šećkanovićem razgovarali su o nizu otvorenih pitanja između Bošnjaka i Hrvata u  gradu na Bregavi, pa i o najnovijem u vezi stolačke džamije. Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović konstatovao je kako pitanja poput stolačke džamije, križeva na Starom gradu, zastavama «Herceg-Bosne» i drugo, doprinose snaženju nepovjerenja. – Mi želimo vratiti povjerenje. Neka institucije rade što moraju raditi, ali  mi i ovom posjetom želimo ohrabriti ljude da normalno žive. Da se rasterete vremena od 10 –50 godina. Stolac ne treba biti grad slučaj, kako se vještački  naglašava, jer za to nema razloga – rekao je Čović. Stolački načelnik Stjepan Bošković u komentaru na presudu jučer je rekao da je u Stocu  dosta rušenja, te da se u Stocu trebaju izgrađivati međuljudski odnosi. Međutim, naglasio je   da  se odluke koje sudovi donose trebaju poštovati.

Tihić je rekao kako je Stocu neophodna pomoć sa viših  razina  u pravcu  rješavanja  ekonomskih,  socijalnih,  saobraćajnih i niza drugih pitanja, koja su vezana za razvoj grad. Dodao je da se na sastanku razgovaralo i o ujedinjenju bošnjačkog i hrvatskog doma zdravlja u Stocu, o ujedinjenu škola, nazivima ulica… On je  podcrtao je kako postoje ekonomski razlozi da se domovi zdravlja ujedine. Spomenuta je neophodnost izgradnje puta Mostar-Stolac-Neum, a vlasti su formirale o planovima F BiH o obnovi objekata i ulaganjima. Čović je naglasio da je privatizacija u Stocu bila katastrofalna, jer nije otvoreno

nijedno radno mjesto.

F. VELE(Dnevni avaz)

Dizdar: Stočani neće dopustiti rušenje džamije

 Vijest o presudi Vrhovnog suda F BiH da je Sultan-Selimova džamija  izgrađena nelegano jučer je u Stolac ponovo donijele nemir i napetosti, ali incidenata nije bilo. – Jedini elementi koji narušavaju zamišljenu sliku Stocu su džamije i obnova tih objekata. To je dio projekta stvaranja hrvatskog Stoca. Tako se pokušava uništiti svaki simbola Bošnjaka i Stoca kao čaršije. Stočani neće dopustiti da se džamija sruši – rekao je predsjednik Foruma mladih Stolac Nerin Dizdar.

 

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku