hamburger-icon

Kliker.info

Sulejman Tihić: Predlažemo ustroj BiH od najmanje četiri do najviše sedam regija

Sulejman Tihić: Predlažemo ustroj BiH od najmanje četiri do najviše sedam regija

02 Augusta
11:44 2007

Formiranje vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, oživljavanje reformi i prvi potezi Visokog predstavnika teme su o kojima u intervjuu za naš list govori predsjednik SDA Sulejman Tihić.

VL: Hoće li zastupnici SDA u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije podržati formiranje županijske vlade predvođene Srećkom Borasom?  
TIHIĆ: Po informacijama koje imam, ako se ne formira vlada HNŽ slijede nove sankcije za stranke, dva HDZ-a, Stranku za BiH i SDA, pa čak i pojedince. Spominje se čak i mogućnost izvanrednih izbora, što nije dobro za građane HNŽ, ali i ukupne prilike, a mi, kao ozbiljna stranka, ne možemo dopustiti da do toga dođe. Stoga će zastupnicima biti upućen jedan akt o postupku glasovanja u smislu da se podrži formiranje tamošnje vlade, bez obzira na to je li u tome postupku nešto ne odgovara nama, našim stranačkim interesima, pa i našim partnerima.

VL: Kako gledate na prijetnju sankcijama, odnosno takvu vrstu pritiska?  
TIHIĆ: Jako sam zabrinut što u ovoj županiji vlada nije formirana. Mi smo Visokog predstavnika svi skupa doveli pred svršen čin i on baš i nema puno izbora.

VL: Kada je riječ o ustavnim promjenama, kakav rasplet situacije očekujete?  
TIHIĆ: Nama je sada problem reforma policije, jer to znači potpisivanje sporazuma s EU. Međutim, nakon toga nećemo moći ništa napraviti ili ćemo moći vrlo malo napraviti ako ne provedemo ustavnu reformu. Dakle, bez jedne kvalitetne ustavne reforme, gdje bi jasno bilo rečeno da nadležnosti koje se odnose na ispunjavanje uvjeta za članstvo u EU jesu na državnoj razini, mi ne bismo mogli odmaknuti daleko. Znači, imali bismo potpisan sporazum, ali bez mogućnosti da ispunimo obveze koje potom slijede. Zato je važna ustavna reforma. Mislim da se iz travanjskog paketa dosta toga može prihvatiti i da to može biti osnova. Držim da većina političkih stranaka može prihvatiti amandman o nadležnostima, o Predsjedništvu, Vijeću ministara, a pitanje Parlamenta, njegova sastava, načina glasovanja, ostavimo za drugu fazu.

VL: Zašto mislite da bi sada netko prihvatio nešto protiv čega je odlučno odstupio? Promatrano s ove distance, što su, po vama, razlozi nepostizanja dogovora?  
TIHIĆ: Razlozi mogu biti raznovrsni. Kod nekih stranaka, jednostavno, ne postoji volja. Kod nekih opet, koje su potpisale sporazum, ta se politička volja promijenila, pa ga sada odjednom ne žele potpisati. One stranke koje su ga odbile smatraju da bi prihvaćanjem makar i dijela toga sporazuma negirale sebe i svoje stavove, što nije točno. Bojim se da vrlo malo ljudi i stranaka vodi računa o interesima države i naroda. Moje je mišljenje da je interes države i svih njezinih građana da se usvoje amandmani, barem ova tri o kojima sam govorio.      

VL: Je li moguće pomiriti zahtjeve za preustroj BiH, koji se kreću od vašeg prijedloga za formiranje pet regija, do priče o tri federalne jedinice?  
TIHIĆ: Mi u SDA smatramo da je pet regija optimalan prijedlog, ali to se može kretati od četiri do sedam regija. Ostavljamo jedan raspon mogućnosti za kompromis. Ono što ne možemo prihvatiti je brojka od tri regije, to nikako. Za nas je daleko važnije na temelju kojih principa će biti te regije formirane. Ne pristajemo na to da prvi princip bude etnički. Mi smo za zemljopisni, prometni, historijski, gospodarstveni. To moraju biti prvi principi, pa normalno i etnički, tamo negdje iza. A, ako je prvi princip etnički, onda to znači podjelu BiH, što nije dobro, jer smo zbog toga i prošli kroz ovo kroz što smo prolazili. Tronacionalna podjela BiH ne odgovara biću, duhu, povijesti BiH. BiH je uvijek bila izmiješana, pa ako bismo sada pristali na tronacionalnu podjelu stvorili bismo pretpostavke za podjelu zemlje. Zato smo protiv tri entiteta i na to nikada nećemo pristati.  

VL: Što je kompromis na koji biste pristali?  
TIHIĆ: Kompromis je između četiri i sedam regija. Mogu biti četiri, kako predlaže Biskupska konferencija, može biti pet, za što se mi zalažemo, pa i šest i sedam. Koliko znam, Hrvatski blok je rekao da su protiv dva entiteta, ali nisu rekli za koliko su regija. Cijelu stvar otežavaju oni koji su isključivi i kažu mi jesmo za ustavne reforme, ali mora ostati Republika Srpska.

VL: To je stav od kojeg će malo tko u tome entitetu odustati. Što onda?  
TIHIĆ: Učinit ćemo ono što bude moguće, a moguće je ono što smo napravili u travanjskom paketu. Ne možemo nametnuti volju i preglasati. U BiH nije dobro niti jedno rješenje koje nema podršku sva tri naroda.

VL: Mislite li da je realan rok koji je za reformu policije postavio Visoki predstavnik?  
TIHIĆ: Mislim da je realan jer nema se više o čemu raspravljati. Sve je jasno. Blokada je u RS-u. Oni su odbili Martensov plan, vlašićki sporazum, izvješće Direkcije. Kod njih je problem. Najvjerojatnije su, na određeni način, i samo kolebanje i nepreciznost koji su o tome pitanju bili prisutni kod prethodnog visokog predstavnika pridonijeli tomu. Ashdown i Martens jasno su rekli da nema entitetskih policija i županijskih policija, lokalne policijske oblasti formiraju se po funkcionalnim principima i entitetske i županijske crte ne mogu biti smetnja uspostavi tih policijskih oblasti. Ako je međunarodna zajednica promijenila stav, onda to treba i kazati. Ja ne vjerujem da jest, jer ako bi sada promijenila stav onda bi to bila velika opasnost da u drugim reformama postavljene principe izmijene domaći političari. Onda nitko ništa ne bi usvajao nego bi se borio da promijeni principe.

VL: Mislite li da bi o tome pitanju međunarodna zajednica, odnosno visoki predstavnik, trebali istupiti s nekim odlučnijim stavom?  
TIHIĆ: Međunarodna zajednica mora jasno kazati tko je u pravu, a tko u krivu. Ja sebe ne smatram krivim i ne može se sve nas kriviti za neuspjeh.

VL: Da samo definira krivce ili ih i kazni?
TIHIĆ: Da kaže tko je kriv i da nešto konkretno poduzme protiv onih koji nas zaustavljaju na europskom putu.   
Eldina Medunjanin (avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku