hamburger-icon

Kliker.info

Sulejman Tihić: Neću tražiti raskidanje koalicije sa SBiH

Sulejman Tihić: Neću tražiti raskidanje koalicije sa SBiH

27 Maja
12:13 2009

Dok smo sinoć oko 23 sata u VIP salonu sarajevske Zetre radili intervju s novim-starim predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem, na mobitel ga je iz Vašingtona zvao visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Incko (Inzko).Čestitao mu je na pobjedi, a Tihić ga je pozvao da se po njegovom povratku iz SAD nađu na ručku i u miru razgovaraju o politici.U razgovoru za "Avaz", prvi čovjek SDA kaže da je sve vrijeme izborne kampanje vjerovao kako će pobijediti ako se omogući da delegati glasaju nesmetano, po svojoj savjesti.- Bojao sam se raznih drugih utjecaja na delegate izvan stranke. Izgleda da ti utjecaji nisu uspjeli dovoljno da bi onemogućili moju pobjedu – kaže Tihić.

Konkretno, na koje utjecaje mislite
– Znate otprilike ko se svrstao uz kojeg kandidata. Ali, ja želim i dalje raditi s onima koji su bili protiv mog izbora, jer kao predsjednik stranke trebam raditi u interesu države Bosne i Hercegovine, u interesu Bošnjaka i u 
 interesu SDA.

Govorite li Vi to o reisu-l-ulemi Mustafi ef. Ceriću?
– Neki dužnosnici na nižim i višim nivoima bili su se uključili u izbornu kampanju. Mislim da to nije dobro. Ali, što se mene tiče, ja to zaboravljam, halalim im i nastavljamo dalje.

Najavljujete li Vi to zbližavanje s Islamskom zajednicom?
– Svakako da ću raditi na tome. Volio bih kada bi mi neko od tih ljudi rekao zašto Sulejman Tihić nije musliman i zbog čega ti neki pojedinci mene tako gledaju. Jer, ja sam kroz svoj rad, za razliku od drugih koji su raspolagali velikim parame i utjecajima, osigurao novac za gradnju dvije džamije, svaki mjesec od moje plaće odbija se od 800 do 1.000 KM za rad Medžlisa IZ, davao za gradnju Ferhadije, podržavam inicijativu da se gradi zgrada Rijaseta i meni se od moje plaće već odbija za to. I stvarno mi nije jasno zbog čega imaju takav odnos prema meni.Uvijek sam poštovao IZ, sve ono što je uradila za BiH, njen veliki doprinos. Istina, uvijek sam smatrao da svako treba raditi i odgovarati za svoje poslove, a da istovremeno surađujemo kada je u pitanju interes države.
Jesu li Vam čestitali protukandidati Izetbegović i Terzić?
– Jesu, obojica, odmah nakon proglašenja pobjede.
Hoće li biti revanšizma u SDA prema onim ljudima koji su lobirali javno za Vaše protukandidate?
– Neće! Nikada nije ni bilo. I prošli put kada sam pobijedio Elmira Jahića ponudio sam mu da bude član Predsjedništva stranke, ali nije želio. Išao je na izbore za predsjednika GO i pobijedio ga je Irfan Ajanović.Znate da su, nakon što sam izgubio opće izbore za člana Predsjedništva BiH, najmanje dva potpredsjednika SDA javno tražila moju ostavku. Ali, ja sam i dalje radio s njima. Niko od njih nije ništa osjetio. Taj revanšizam izmišljaju. Volio bih konkretan primjer da mi navedu. O revanšizmu govore oni koji nisu ispunili svoje nerealne ambicije. Koga sam to ja smijenio? Neka mi kažu!

Ima li mjesta za Izetbegovića i Terzića u Predsjedništvu?

– Rekao sam to i prije Kongresa, da ću ih pozvati da ih pitam šta bi oni dalje da rade. Smatram i vjerujem da za njih treba imati mjesta u Predsjedništvu i već sutra ili prekosutra ću ih pozvati na kafu i vidjeti šta će raditi u stranci.
Svašta se pričalo u posljednje vrijeme, a između ostalog i to da će, ako pobijedite na Kongresu, biti raskinuta koalicija sa SBiH. Koliko ima istine u tome?

– Neću tražiti raskidanje koalicije sa SBiH. Narednih dana pozvat ću Silajdžića da sjednemo i pokušamo riješiti probleme koje imamo.
Nedžad Branković najavio je da će ponuditi ostavku na mjesto premijera FBiH. Imate li već novog kandidata za tu poziciju?

– Nemam ja kandidata za premijera, moram biti dosta oprezan kada su u pitanju imena.Sada imamo novo rukovodstvo, s kojim se trebam konsultirati. Za mene je Nedžadova ostavka očekivana, jer sam i ranije to od njega tražio.
Nemam ništa lično protiv njega, ali smatrao sam, a i dalje tako mislim, da treba podnijeti ostavku

Šta je s ministrom sigurnosti Tarikom Sadovićem? Hoće li i on biti pozvan da podnese 
 ostavku?

– Bit će određenih kadrovskih promjena, ali ne bih želio da moji saradnici to saznaju iz medija. Ja im to želim saopćiti. Trebamo kompletirati organe stranke, održati konstituirajuću sjednicu Predsjedništva, a onda ću delegirati pitanje kadrovskih promjena.

Već je najavljen sastanak trojice lidera i nastavak prudskog procesa. Planirate li, možda, nakon brojnih kritika koje ste dobili zbog "suženog kruga sagovornika" proširiti trojku na petorku?

– Trudit ću se da proširimo tu trojku. Ne želim učestvovati u razgovorima o ustavnoj reformi ako mi se ne pridruže Haris Silajdžić i Zlatko Lagumdžija, dakle i stranke pozicije i opozicije. Ipak je to ozbiljno pitanje.


U kuloarima, nakon što je proglašena Vaša pobjeda, nemali broj članova SDA izašao je s tezom da ostanak Tihića na čelu SDA znači raspad najjače bošnjačke stranke, a time i raspad države BiH.

– Sulejman Tihić najviše radi upravo na jačanju države. U Dejtonu smo dobili podijeljenu državu i sve što radim, radim na integraciji zemlje. Kada sam bio član Predsjedništva BiH, dobili smo jednu vojsku, jednu obavještajnu službu, desetine novih državnih institucija. To govori o gradnji države, a ne razvaljivanju. Mislim da su sve to neozbiljni komentari.   (Kliker.info-Dnevni avaz)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku