hamburger-icon

Kliker.info

Sulejman Tihić : Dosta je popuštanja Dodiku

Sulejman Tihić : Dosta je popuštanja Dodiku

09 Februara
15:56 2008

Predsjednik SDA za BH Dane govori o reformi policije, Miroslavu Lajčaku, Harisu Silajdžiću, Fahrudinu Radončiću, Zlatku Lagumdžiji, Miroslavu Dodiku, Dnevnom avazu, Bakiru Izetbegoviću, Nedžadu Brankoviću, Vahidu Heći, svojoj bolesti, liječenju u Ljubljani …

DANI: Ako je vjerovati Dnevnom avazu, visoki predstavnik Miroslav Lajčak Vas je optužio da ste protiv BiH? O čemu se radi?

TIHIĆ: Posve sam siguran da ja više volim BiH od gospodina Lajčaka. Njegova optužba naprosto ne stoji. On je taj koji je prihvatio sve ultimatume Milorada Dodika i sada nas, koji se protivimo Dodikovom ponašanju, optužuje da smo protiv. Taman posla da sam protiv BiH. Kada su se, u vrijeme najave Lajčakova dolaska u BiH, pojavili napisi i optužbe da će on provoditi srpsku politiku u BiH, ja sam bio jedan od onih koji su to oštro demantirali. Nakon godinu i po toleriranja Dodikovih ponašanja, njegovih antidejtonskih, antibosanskih izjava, izjava o otcjepljenju, o referendumu, uvreda koje je iznosio na račun domaćih i stranih političara, visoki predstavnik optužuje Sulejmana Tihića, koji je uvijek bio dio rješenja, dio kompromisa: moram priznati da zaista više nisam siguran jesam li tada trebao tako reagirati.

DANI: Nakon sastanka u Širokom Brijegu, stekao se dojam da se jedino Vi protivite, da ste ostali potpuno usamljeni kada je riječ o reformi policije?

TIHIĆ: Ja nastojim da vodim jednu principijelnu, konzistentnu politiku i da se ne prilagođavam trenutnim interesima ili dobicima. SDA se, kada je u pitanju ne samo ova već i sve druge reforme, zalaže da se one provode prvenstveno zbog nas, zbog BiH, a ne zbog Evropske unije i toga hoćemo li dobiti nekakvu pozitivnu tačkicu na našem putu za Evropu. Smatramo da je reforma policije važna zbog borbe protiv kriminala, jer samo sa jedinstvenom policijom mi možemo da se borimo protiv organiziranog kriminala, protiv terorizma i ratnih zločina. Samo sa policijom koja je organizirana na tri evropska principa, koja je stručna, koja ima nadležnosti na državnom nivou i budžetsko finansiranje na državnom nivou, koja je oslobođena od političkog utjecaja, možemo imati efikasnu borbu protiv kriminala, a nikako sa prihvatanjem rješenja gdje Dodik ili bilo koji drugi političar – Tihić, Silajdžić, Čović, svejedno – postavlja direktora policije. Nema borbe protiv kriminala ako mi prihvatimo rješenje koje podrazumijeva tri policije, onako kako su prije bile tri vojske i ako mi nakon 13 godina legaliziramo ona loša rješenja iz Daytona. Ja to ne mogu prihvatiti bez obzira šta ko rekao i kako me optuživao. Potpuno sam miran, savjest mi je čista jer mislim da radim dobro za BiH. Ne može jedan Lajčak više voljeti BiH od mene.

DANI: Rekli ste da je prihvatanje ovakve reforme policije zapravo kozmetički čin?

TIHIĆ: To nije čak ni kozmetički čin, to je manje i od kozmetike. Treba da se formira sedam institucija na državnom nivou koje ne bi imale nikakvih ovlasti na terenu. Tri bi bile same sebi svrha – imale bi nekih 15-20 direktora i zamjenika – i one bi kao koordinirale SIPA-u i DGS, Direkcija za koordinaciju ne bi imala nikakvih ovlasti ni prema policiji RS-a ni prema policijama Federacije, odnosno kantona, Nezavisni odbor bi birao direktore SIPA-e i DGS-a, a Dodik bi birao sebi direktora policije RS-a i on bi mu i rekao ovoga ćeš goniti, ovoga nećeš. Zapravo, svako bi svoje kriminalce čuvao i ganjao one koji ih ne slušaju, kao što je to i do sada bilo. Dodik ima svoje specijalno tužilaštvo, a sad bi trebao da ima i svog direktora policije. To je sve potpuno suprotno evropskim principima. Na ovaj način se, zapravo, potpuno legaliziraju entitetske policije, legalizira se policija RS-a za koju je jasno utvrđeno da je, zajedno sa vojskom, odgovorna za genocid u Srebrenici i masovne zločine širom BiH. Ja to ne mogu prihvatiti.

DANI: Zbog čega Vas optužuje Silajdžić?

TIHIĆ: Haris Silajdžić se ili ne razumije u ova pitanja ili ima dvije politike – jednu kad vodi izbornu kampanju i govori o ukidanju RS-a, entitetskog glasanja i policije, i drugu kada sa Dodikom pravi sporazum. Ovo što je sada urađeno, to je rezultat sporazuma Dodik – Silajdžić koji je pravljen tamo u Avazu, sporazuma koji je odbila EU. Zato me kritizira, jer ja neću da pristanem na njegov dogovor koji je napravio sa Dodikom ili bilo kim drugim.

DANI: Gospodin Silajdžić se u Širokom Brijegu nije izjašnjavao o reformi policije, već samo o ustavnim rješenjima: imate li vas dvojica slične ili pak dijametralno različite stavove o budućem ustavu BiH?

TIHIĆ: Nas dvojica želimo slično kada je u pitanju BiH, ali se razilazimo u načinu dolaženja do rješenja. Mislim da sam ja nešto realniji političar i smatram da je bio dobar put kroz amandmansko djelovanje, kroz onaj aprilski paket koji je značio tri puta jaču državu, nove nadležnosti BiH, predsjednika države, vladu umjesto vijeća ministara, nova ministarstva, mnogo toga što je značilo da sve ono što podrazumijeva evropsku budućnost BiH bude državni posao. I na ovom sastanku u Širokom Brijegu Dodik se pred svima nama zahvalio Harisu Silajdžiću što je srušio aprilski paket i rekao da više nikada ne bi pristao ništa ni slično tome potpisati. Silajdžić sada priča priče o nekom novom ustavu. Lijepo je to pričati, ali šta nam je ponudio? Prošle su dvije godine otkako mu je Zna Se Ko rekao da pravi novi ustav: što ne posluša makar njega?

DANI: Šta će se dogoditi ako koalicija u državnom parlamentu bez Vaše stranke stavi na glasanje prijedlog o reformi policije s kojim se složilo ostalih pet lidera stranaka?

TIHIĆ: Sve je moguće, pa i to. Na njima je historijska odgovornost za legalizaciju loših dejtonskih rješenja, legalizaciju policije RS-a za koju je sud u Haagu utvrdio da je odgovorna za genocid i masovne zločine protiv čovječnosti širom BiH: neka sad oni o tome razmišljaju i njima postavite ta pitanja.

DANI: Gospodine Tihiću, Milorad Dodik prijeti Centralnoj banci BiH, Javni RTV servis je pod stalnim pritiscima, po tvrdnjama iz same televizije, upravo eksponenata SNSD-ove politike, u Predsjedništvu BiH Nebojša Radmanović se suprotstavio visini državnog budžeta, Dodik je najavio kako će tražiti i pravo na otcjepljenje u novom ustavu BiH: posve je, zapravo, jasno da Dodik nastavlja koristiti krizu na Kosovu i napadati državu BiH. No, u Federaciji je jedini odgovor sukob SDA i SBiH?

TIHIĆ: Krajnje je vrijeme da se Dodiku kaže dosta. I zaista je dosta popuštanja Dodiku, dosta mu međunarodna zajednica izlazi ususret i mislim da je ovo dobra prilika da se kaže ne može više. Ovo nije poruka samo Dodiku već i Lajčaku i svim onima koji se ili boje Dodika ili rade nešto smišljeno kako bi mu se dodvorili. Mi ga možemo zaustaviti: on može pričati šta hoće, ali ne može ništa promijeniti ako mi na to ne pristanemo – dakle, on ne može dobiti legalizaciju policije RS-a bez Silajdžića, i to je posve jasno. Mene Dodikove izjave ne zabrinjavaju, mene zabrinjava popuštanje Dodiku: ako mu Lajčak popušta, mi na to trebamo ukazati, ali mu mi ne smijemo popuštati. Kad kažem mi, ne mislim samo na političare već i na nevladine organizacije, medije…

DANI: Zašto ste pristali da se razgovori o ključnim pitanjima budućnosti BiH izmjeste iz institucija sistema i prebace na neformalne sastanke šestorice političara koji se skupljaju po motelima, restoranima, privatnim imanjima…?

TIHIĆ: Vi znate da sam se ja borio protiv toga. Čak sam i javno o tome govorio, ali onda su me pozvali ambasadori zemalja do čijih mišljenja jako mnogo držim i za koje smatram da su nam puno pomogli u ovom proteklom periodu i tražili od mene da uzmem u tome učešće. Konkretno, zamolio me američki ambasador.

DANI: Ko vlada SDA?

TIHIĆ: Zna se: dosadašnje iskustvo je pokazalo da je Sulejman Tihić predsjednik koji vodi stranku. Sve priče, a bilo ih je, demantirane su na glavnim odborima, na predsjedništvima SDA, na Kolegiju. Glavni odbor je pred Novu godinu donio maltene jednoglasnu odluku kad se radilo o Hasanu Čengiću, Predsjedništvo SDA donosi jednoglasne odluke na prijedlog Sulejmana Tihića. I na ovom Kolegiju i gospodin Izetbegović i gospodin Džaferović, i Osmanović i Nadarević, i Senija Bubić i Mirsad Kebo, i cio Kolegij je jednodušno stao iza mene kada je u pitanju sastanak na Širokom Brijegu. Mislim da sve priče iz kuloara najbolje demantiraju odluke organa stranke: važno je šta gospoda Izetbegović i Džaferović kažu na sjednicama i podrška koju mi tu daju. A ja nisam lider koji odlučuje bez dogovora, bez svojih kolega.

DANI: Afera u elektroenergetskom sektoru je pokazala prilično rasulo u stranci: generalni sekretar traži ostavku ministra Heće, premijer Branković podupire projekt, gospodin Izetbegović nagovještava osobni angažman: kako to razumjeti?

TIHIĆ: Vi se dobro sjećate, mislim da sam vam govorio o tome kada je Hadžipašić dva dana prije izbora donio odluku o gradnji termo i hidro centrala, da smo mi tada jasno rekli da smo protiv te odluke jer je netransparentna, sumnjalo se i nezakonita, jer je praktično veliki posao uveden na mala vrata u tehničkom mandatu Vlade. Kada smo pravili sporazum sa SBiH, rečeno je da će se te odluke preispitati.

DANI: Pričamo o različitim stvarima: koncept ministra Heće podržao je Parlament prošlog ljeta i nikako u tehničkom mandatu, Vi sada zapravo govorite o dodjeli koncesija.

TIHIĆ: Mi ni sada nismo rekli da smo protiv projekata ministra Heće. Mi smo u saopćenju koje je jednoglasno usvojeno rekli da SDA podržava izgradnju pobrojanih objekata, s tim što smo tražili, imajući u vidu historijski značaj projekta, višegeneracijski značaj, da se preispita zakonitost procedure, da se provjeri bonitet strateških partnera, da se preispita mogućnost domaćih kapaciteta za gradnju. Želimo da se o tome očituje savjet SDA. Zašto bi to nekome smetalo? Ja sam na Kolegiju postavio pitanje Nedžadu Brankoviću: zašto bi nekom iz Stranke za BiH smetalo da možda mjesec dana potrošimo na ove stvari i na taj način razbijemo sve priče i sumnje koje to prate?

DANI: Pa o tome i jeste riječ: stiče se dojam da su Vaše odluke rezultat kampanje Dnevnog avaza i Fahrudina Radončića.

TIHIĆ: Nisu, to je pogrešan dojam.

DANI: Ali, gospodine Tihiću, Vlada je već jednom, u toku te kampanje, formirala Komisiju i preispitala zakonitost procedure: nisu pronađeni propusti; izbor strateških partnera obavljen je nakon međunarodnog poziva i između 37 ponuđača, a sve je postalo sporno nakon što je tako odlučio Fahrudin Radončić. Zato Vas pitam koliko je na ovaj stav SDA utjecao Dnevni avaz, odnosno Fahrudin Radončić? Kako Vi, koji ste osjetili Avazovu batinu, na to reagirate?

TIHIĆ: Budite sigurni da sve što je odlučeno na Kolegiju nema nikakve veze, barem kada je Sulejman Tihić u pitanju, sa Dnevnim avazom. Vjerujte, ovaj pristup zaista nije rezultat pisanja Avaza. Ja nikada ne bih podlegao, niti sam podlijegao pritiscima Dnevnog avaza, a bio sam izložen svemu i svačemu od njih. Ja naprosto želim da se uradi ono što je najbolje za BiH, da se ovi projekti realiziraju, da to budu pravi strateški partneri. Vidite, mi govorimo o strateškim partnerima, a nemamo strategije razvoja elektroenergetskog sektora – to je neshvatljivo. Kako ćemo imati strateške partnere bez strategije razvoja? Pa, zar nije uredu da se provjeri bonitet ovih ponuđača? Nemam ništa protiv niti jedne od firmi koja je izabrana za strateške partnere. Ja sam bio i ostao protiv odluke o izgradnji hidrocentrale Konjic na osnovu samoinicijativne ponude Intradea i jasno smo na Kolegiju rekli da to mora ići na tender. Ne može se posao od jedne milijarde dati firmi Intrade na osnovu samoinicijativne ponude i to će morati na tender. Pa da vidimo ko će dati povoljnije uvjete, manju cijenu, ko će više učiniti za lokalnu zajednicu, ko će više poštovati eko standarde, itd. Avaz ne može utjecati ovdje. Moje je duboko, lično uvjerenje da trebamo sve ovo uraditi što i Vlada predlaže na način da se ispoštuje zakon, procedura i odgovori na sve dileme. Shvatite, možda su neka pitanja i glupa, možda su neka i dosta laička, ali ne bavimo se svi time i ne treba da se bojimo da još jedan mjesec provedemo pričajući o tome, vodeći raspravu u Parlamentu i na kraju donesemo odluke.

DANI: Gospodine Tihiću, dok se u Federaciji postavlja retoričko pitanje zašto bi se neko bojao da se o tome priča još jedan mjesec, Milorad Dodik u RS-u, bez tendera, Narodne skupštine, pa i Vlade, a upravo zbog primjedbi koje se odnose na njegove ustupke ČEZ-u, jednostavno sjedne i potpiše sporazum o strateškom partnerstvu sa norveškom firmom. Jasno je da je u pitanju očita reakcija na tvrdnje ministra Heće koji je, braneći svoj koncept, u više navrata rekao da za razliku od Dodikovog neće biti prodaje resursa, čak ni djelomičnog vlasništva, već ulaganje otplaćeno u energiji.

TIHIĆ: Pazite, mi smo taj koncept podržali. Naravno da je on daleko bolji od Dodikovog koncepta. Ja sam sve to registrirao. Ali, Dodik je izabrao firmu koja je do sada izgradila stotine hidrocentrala, a mi ne znamo imaju li ove firme u tome iskustva. Neki su članovi tražili, ja nisam, informaciju o tome, rekli su da je od ove četiri firme samo jedna ranije gradila hidrocentrale, a da ove druge nemaju nikakvog iskustva. Kao predsjednik stranke, rekao sam – hajde da provjerimo taj bonitet.

DANI: Koja je, u cijeloj ovoj priči, uloga Zlatka Lagumdžije, osim što je ponovno dobio prostor za saopćenja SDP-a u Dnevnom avazu? Vjerujete li Vi u njegovu tvrdnju da mu je Stranka za BiH nudila koaliciju da bi se, tobože, Vas riješili?

TIHIĆ: Čuo sam za tu priču, on je to meni rekao. Pazite, ja uglavnom vjerujem Zlatku Lagumdžiji, ali neke se stvari u politici govore iz taktičkih razloga. Ne ide se do kraja. Možda je moj problem u tome što prvo vjerujem ljudima, pa tek kada me razočaraju, prestanem im vjerovati. To nije dobro. Nadam se da ste primijetili da mojih izjava u Avazu nema.

DANI: Gospodine Tihiću, Vas i gospodina Lagumdžiju SDP-ov načelnik Općine Bihać predložio je za počasne građane: kako uopće gledate na davanje te vrste počasti živim političarima?

TIHIĆ: To je praksa, ne samo u BiH. Ja sam do sada dobio jedno takvo priznanje, u Odžaku, i moram priznati da mi je posebno drago. Sve su stranke glasale za to, a ja sam iz tih krajeva, pa ima i ta dimenzija. Kada je u pitanju Bihać, bilo bi mi drago, naravno ako bi to bila odluka većine, a ne neko preglasavanje. Priznanje je uvijek i obaveza, a ja mislim da svi imamo obavezu prema Krajini.

DANI: Izet Hadžić je predsjednik Alijine SDA, barem je tako objasnio ime novoformirane stranke u Cazinu: rasipa li se to SDA?

TIHIĆ: Sam izbor Izeta Hadžića za predsjednika te stranke dovoljan je odgovor. Zna se ko je Izet Hadžić i ko čini tu stranku. Naravno, oni mogu formirati stranku, ali ne mogu koristiti ime SDA, jer je ime stranke zaštićeno i to će sud riješiti. Izet Hadžić svakako nije taj koji se može pozivati na rahmetli predsjednika Izetbegovića: zna se ko politički i formalno slijedi ideju osnivača SDA. To je ovo rukovodstvo. Trebam li podsjećati da je mene za predsjednika SDA i predložio rahmetli Izetbegović? O Izetu Hadžiću ne treba ni govoriti: čim je on predsjednik stranke, sve je jasno.

DANI: Gospodine Tihiću, kako ste? Koji je Vaš stav: koliko bh. javnost treba znati o Vašoj bolesti i liječenju?

TIHIĆ: Zadnjih petnaestak dana proveo sam na raznim ispitivanjima i utvrđeno je da postoji karcinom debelog crijeva. Sada sam na kemoterapiji i zračenju i nakon toga dolazim u Sarajevo na jedan period oporavka i tada planiram i raditi. Za mene je veoma važno da se karcinom nije proširio, što su pokazali ostali nalazi, i da sam došao na vrijeme, dakle kada se može uspješno liječiti. Postoje slučajevi kada nakon ovakve terapije ne treba ni operacija, no konačna odluka bit će donesena nakon terapije. U svakom slučaju prognoze su dosta dobre. Ja sam svjestan da sam javna ličnost i jasno mi je da se mediji bave i mojom bolešću, ali mislim da treba birati način. Vidite, ja sam došao u Tuzlu na ispitivanje, neki od tih pregleda su prilično bolni, i u tom času, kada dijagnostika praktično počinje, pročitao u Avazu maltene osmrtnicu Tihiću. Nakon Tuzle, stigao sam u Ljubljanu jer ovdje posjeduju aparate i opremu kakvu mi u BiH nemamo.

DANI: Imate li nelagodu zbog činjenice da se liječite u inozemstvu? Ko snosi troškove Vašeg liječenja? Kako javnost treba da se odnosi spram činjenice da se političari i svi koji imaju novca u slučaju težih bolesti ne liječe u BiH?

TIHIĆ: Izvan zemlje se ne liječe samo političari. I neki moji suradnici su se također liječili u Ljubljani. Imao sam ponudu iz Ambasade Francuske da se liječim u bolnici kod Pariza, tamo se liječi francuski predsjednik. Ambasador Schmunk mi je također ponudio liječenje u Berlinu. Radi se o oboljenju koje može biti efikasno liječeno, ali zahtijeva i tehničke i dijagnostičke mogućnosti. Izabrao sam Ljubljanu da bih ostao u kontaktu sa poslom kojim se bavim, ali i zato što sam psihički stabilniji i jači kada sam bliže BiH. Odluka o operaciji će biti donesena tek nakon liječenja i tada će se i znati može li se ona obaviti u Tuzli, Sarajevu ili ću ipak morati negdje van BiH, a što se tiče troškova terapije i liječenja, mene je ovdje uputio KC Tuzla. Privatno sam smješten i liječim se ambulantno, tako da dosadašnji troškovi nisu tako veliki i mogu se podnijeti. Jedan dan u bolnici košta oko 350 eura i zato sve radim ambulantno.Vildana Selimbegović (BH Dani)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku