hamburger-icon

Kliker.info

Sulejman Tihić : Ako optužnica bude potvrđena Branković mora podnijeti ostavku

Sulejman Tihić : Ako optužnica bude potvrđena Branković mora podnijeti ostavku

18 Aprila
13:49 2009

Federalni premijer Nedžad Branković jučer nije želio opširnije komentirati podizanje optužnice protiv njega. Iz njegovog kabineta saopćeno je da premijer optužnicu nije dobio, pa je stoga ne može ni komentirati.- Nemam komentara, nisam ni dobio optužnicu. Znam da se to pitanje povlači posljednjih osam godina i možda i nije loše da se jednom razjasni u cijelosti – kazao je Branković u izjavi za "Dnevni avaz". Na naše pitanje hoće li zbog podizanja optužnice podnijeti ostavku na mjesto premijera FBiH, odgovorio je da "ne želi prejudicirati".- Neka sve institucije rade svoj posao, ja poštujem njihovu nezavisnost – rekao je Branković.Predsjednik Nadzornog odbora "Elektroprivrede BiH" i bivši premijer FBiH Edhem Bičakčić za naš list je izjavio da nije upoznat s tekstom optužnice i da je ne može komentirati. – Na putu sam i ne znam šta tačno piše u optužnici. Smatram da nije bilo osnova da se uopće uradi takav korak. Naravno, kada se on već desio, na adekvatan način ću odreagirati – rekao je kratko Bičakčić

.Brankovićev stranački šef, predsjednik SDA Sulejman Tihić, bio je mnogo konkretniji kada je u pitanju moguća ostavka aktuelnog premijera FBiH. – Ako optužnica dobije pravnu snagu, odnosno bude potvrđena, pravilo naše stranke je da takva osoba, ako je član SDA, ne može obavljati stranačku ili javnu funkciju u vlasti. To znači da bi Branković trebao podnijeti ostavku – rekao je Tihić. On je istakao i da nije detaljno upoznat s navodima optužnice i da će se to pitanje razmatrati na organima stranke, kada "budu imali sve elemente".- U svakom slučaju, radi se o ozbiljnim optužbama, zloupotrebi položaja ili nekim drugim nečasnim radnjama. Podržavamo rad institucija za provođenje zakona, generalno. Radi se o ozbiljnom pitanju i Predsjedništvo SDA mora zauzeti stav – rekao je Tihić. 

Različita tumačenja               Do tumačenja o tome hoće li Branković biti smijenjen ili će podnijeti ostavku jučer nismo uspjeli doći od predsjednice FBiH Borjane Krišto, niti potpredsjednika Mirsada Kebe. Potpredsjednica FBiH Spomenka Mičić izjavila je da "premijer može obavljati funkciju sve dok optužnica zvanično ne bude potvrđena", ali nije mogla detaljnije precizirati buduće korake. – Sačekat ćemo šta će se dalje dešavati. Niko se ne može amnestirati od odgovornosti, ako ona postoji. Sve zakonske procedure moraju se poštivati. No, u Ustavu FBiH nigdje se ne navodi da morate odmah reagirati kada se radi o ovakvim slučajevima – kazala je Mičić.   Kako kaže Safet Softić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, podizanje optužnice je početak krivičnog procesa. – Međutim, premijer Branković još nije proglašen krivim, a treba li i dalje obnašati funkciju premijera kada je protiv njega podignuta optužnica, to on mora sam odlučiti. O tome se mora očitovati i SDA, koja ga je kandidirala na ovu poziciju – naglasio je Softić.  (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku