hamburger-icon

Kliker.info

Sudska policija morala privoditi svjedoke: Bivši logoraši ne sjećaju se da su premlaćivani u logoru “Heliodrom”!?

Sudska policija morala privoditi svjedoke: Bivši logoraši ne sjećaju se da su premlaćivani u logoru “Heliodrom”!?

13 Decembra
06:27 2006

Petoricu od sedam svjedoka Tužilaštva HNK koji su pred Sudskim vijećem Kantonalnog suda Mostar trebali dati iskaz u nastavku  suđenja Miroslavu Marijanoviću i Anti Buhovcu, optuženima da su kao stražari počinili  ratne zločine u zloglasnom logoru  Heliodrom, danas su po nalogu sudije Zorana Krtalića u sudnicu morali privesti pripadnici Sudske policije HNK. Nakon što su privedeni, glavnina ovih svjedoka, inače bivših logoraša «Heliodroma», dala je potpuno suprotne iskaze  od onog što su govorili  u toku istrage. To je u sudnici pobudilo sumnju da su ovi iskazi iznuđeni ili čak kupljeni od optuženih!?

 

                          Optuženi Miroslav Marijanović

Tako je svjedok Nijaz Kladušak iz Sovića kod Jablanice koji je u istrazi nedvosmisleno posvjedočio da su,  pored brojnih uvreda i ponižavanja, njega i druge logoraše pendrecima i nogama premlaćivali optuženi Miroslav Marijanović i Ante Buhovac, te ih tjerali ih da udaraju glavom u zid,  jučer  kazao da se toga ne sjeća. Štaviše, Kladušak je zaboravio da su mu leđa od premlaćivanja bila potpuno crna. Suočen s nelogičnošću sadašnjih iskaza, Kladušak je u jednom trenutku povikao da bi on «odustao od svjedočenja». Nije želio odgovoriti na pitanje sudije Krtalića zašto mijenja ranije više puta ponovljeni iskaz u kojem je teretio optužene, ali je negirao da se plaši i da je neko na njega vršio pritisak. Na isti način svjedočio je  njegov rođak Zijad Kladušak koji je odmah po ulasku u sudnicu povikao da odustaje od ranijeg iskaza i svjedočenja, iako je u logoru «Heliodrom» proveo  11 mjeseci tokom kojih je u brojnim slučajevima bio premlaćivan. On je ranije kazao kako su Marijanović i Buhovac bili  užasni, ali sada nije želio reći da su ga optuženi ikada tukli. Tek  je konstatirao da su njegove životne greške što je pristao da svjedoči u Hagu protiv Mladena Naletilića Tute i Vinka Martinovića Štele, te što se sada pojavio kao svjedok u slučaju «Heliodrom».

 

                                                  Ante Buhovac  na suđenju

– Javno kažem da neću da svjedočim, da odustajem od ranijeg iskaza… Ako želite da čovjeka silujete, onda me sada silujete… Kad je pet hiljada logoraša moglo oprostiti koji šamar što su ga dobili u logoru, mogu i ja –  pravdao se  Zijad Kladušak, konstantno ponavljajući «kako se ničeg ne sjeća». On je na upit tužiteljice Sabine Beganović potvrdio  ranije tvrdnje da su mu optuženi preko posrednika nudili novac da ne svjedoči, ali je ustvrdio kako je ponudu odbio. Mirsad Gaštan iz Nevesinja, nastanjen u Mostaru, potvrdio je da je tokom boravka u logoru više puta premlaćivan, ali da mu nije poznato da su ga tukli optuženi. Ranije je, međutim, kazao da ga je tukao upravo optuženi Marijanović. Pravdao se da je raniji iskaz dao pod stresom i da «nije bio psihički dobar».  I svjedok Džrmal Arnaut je rekao da je boravio u «Heliodromu» gdje teško premlaćivan, ali nije mogao prepoznati optužene. Bivši oficir Armije BiH Ibrahim Šarić, prepoznao je u sudnici optuženog Buhovca i potvrdio da ga je vidio u «Heliodromu», te da je on bio jedan od šefova stražara. Šarić je u samici u «Heliodromu» proveo osam mjeseci. Kazao je da ga Buhovac i Marijanović nisu tukli, ali da jeste izvjsni stražar iz Konjica. No, posvjedočio je da je logoraš Mustafa Hadrović zvani Pupak u više navrata odvođen na saslušanja i vraćan pretučen i krvav.  Mehmed Kukić ispričao je da je teško premlaćivan u «Heliodromu», te da ga je  zajedno sa još šest logoraša u jednom slučaju tuklo više od 30 bojovnika HVO-a, što je mirno posmatrao optuženi Marijanović.  

(Kliker.info)

Marijanović teško pretukao i svog nastavnika likovnog 

Posebno dojmljiv iskaz dao je bivši nastavnik likovne kulture  optuženog Miroslava Marijanovića. On je rekao da ga je Marijanović pronašao u logoru i teško pretukao udarajući ga nogama po tijelu, te glavom o zid. Zadobio je brojne povrede glave, a također mu je slomljeno i rebro. I danas osjeća posljedice tog premlaćivanja. Optuženi Marijanović je priznao da je pretukao svoga nastavnika i dodao kako je to učinio jer je on njega, dok je pohađao osnovnu školu u Rodoču kod Mostara, često tukao udarajući ga glavom o školsku tablu. – On je malteretirao mene i moje drugove, pa sam mu samo vratio – rekao je Marijanović. 

 

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku