hamburger-icon

Kliker.info

Sud u Tripoliju izrekao kaznu u odsustvu : Saif al-Islam Gaddafi osuđen na smrt

Sud u Tripoliju izrekao kaznu u odsustvu : Saif al-Islam Gaddafi osuđen na smrt

28 Jula
16:41 2015

Saif71Saif al-Islam Gaddafi, sin bivšeg libijskog vođe Muammara Gaddafija i drugi zvaničnici Gaddafijevog režima osuđeni su na smrt strijeljanjem zbog ratnih zločina tokom revolucije u Libiji  2011.Sud u Tripoliju osudio je Gaddafija u odsustvu, kao i druge visoke zvaničnike režima koji je svrgnut 2011.Bivši šef obavještajaca Abdullah Senussi i bivši premijer Baghdadi Ali Mahmudi također su osuđeni na smrt.

Suzbijanje protesta

Presuda je izrečena za ratne zločine i suzbijanje mirnih protesta tokom revolucije.Suđenje je počelo u aprilu 2014 prije nego što su, zbog borbi dvije rivalne frakcije, uspostavljene dvije rivalne vlade – jedna u Tripoliju, a druga u Tobruku.Saif al-Islam je u pritvoru u Zintanu od 2011, gdje ga drži grupa bivših pobunjenika koji se protive Vladi u Tripoliju.Salah al-Bakkoush, politički analitičar iz Tripolija, rekao je kako ne očekuje da će vijest o presudama odjeknuti u Libiji.

”Libijci sada imaju toliko problema da mnogi od njih nisu ni pratili suđenje”, rekao je Al-Bakkoush za Al Jazeeru.

”Oni koji su učestvovali u borbi protiv Gaddafijevog režima su to pratili i bit će sretni.”

Međunarodni krivični sud (ICC) i organizacije za zaštitu ljudskih prava izrazile su zabrinutost za pravosudni sistem u Libiji iako je ta država 2013. godine dobila odobrenje da sudi Sennusiju u Libiji umjesto procesa  u Hagu.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku