hamburger-icon

Kliker.info

Sud BiH : Bivši HOS-ovci osuđeni na 24 godine zatvora za zločine u logoru Dretelj i Mostaru

Sud BiH : Bivši HOS-ovci osuđeni na 24 godine zatvora za zločine u logoru Dretelj i Mostaru

14 Aprila
17:12 2015

cekic22Sud Bosne i Hercegovine osudio je četvero bivših pripadnika Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) na 24 godine zatvora za zločine u logoru Dretelj kod Čapljine i u vojnoj ambulanti u Mostaru 1992. godine.Ivan Zelenika je osuđen na šest godina, Ivan Medić na sedam, Marina Grubišić-Fejzić na pet, a Edib Buljubašić na šest godina zatvora, javlja BIRN – Justice Report.

Oni su proglašeni krivim da su učestvovali u širokom sistematskom napadu na civile srpske nacionalnosti, koji su bili zatočeni u vojnoj ambulanti u Mostaru i Dretelju, gdje su premlaćivani, seksualno zlostavljani, mučeni i odvođeni na radove.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su optuženi u periodu od maja do augusta 1992. godine počinili zločin protiv čovječnosti nad žrtvama srpske nacionalnosti zarobljenim u logoru Dretelj.Zelenika je optužen u svojstvu višeg oficira u štabu HOS-a, Herceg kao komandant vojnog zatvora Dretelj, Buljubašić kao zamjenik komandanta kasarne HOS-a Dretelj, te Ivan Medić i Marina Grubišić-Fejzić u svojstvu pripadnika HOS-a i stražara u zatvoru Dretelj.

Tužilaštvo najavilo žalbu

Srećko Herceg oslobođen je odgovornosti da je kao zamjenik zapovjednika logora Dretelj učestvovao u ovom sistemu zlostavljanja.Optuženima, koji su prvostepenom presudom osuđeni, produžene su mjere zabrane.Tužilaštvo Bosne i Hercegovine najavilo je žalbu na presudu.

“Tužilaštvo BiH zadovoljno je osuđujućim dijelom presude. Nismo zadovoljni oslobađajućim dijelom presude i kad dobijemo pisani otpravak uložit ćemo žalbu na oslobađajući dio presude. Tražit ćemo izricanje strožijih sankcija, jer smatramo da za ova djela ratnih zločina trebaju biti izrečene strožije kazne”, kazao je glasnogovornik Tužilaštva Boris Grubešić.Žalba se na ovu presudu može uložiti Apelacijskom vijeću Suda BiH.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku