hamburger-icon

Kliker.info

Suart Jones : Hillary Clinton zabrinuta stanjem u Bosni i Hercegovini

Suart Jones : Hillary Clinton zabrinuta stanjem u Bosni i Hercegovini

03 Marta
14:25 2009

Visoki zvaničnik Stejt departmenta Stjuart Džons (Stuart Jones) prenio je jučer tokom razgovora sa bh. zvaničnicima zabrinutost američkog državnog sekretara Hilari Klinton (Hilary Clinton) zbog cjelokupne situacije u BiH, saznaje "Dnevni avaz".Džons je, saznajemo, pred dolazak u Sarajevo o situaciji u BiH u više navrata razgovarao s Hilari Klinton i njenim prvim saradnikom Džejmsom Štajnbergom (James Steinberg). Ona je direktno izrazila zabrinutost zbog političke situacije i izrazila spremnost da se Sjedinjene Države aktivnije angažiraju u našoj zemlji.Zbog toga je Džons, koji je direktno zadužen za region i BiH, poslan "na teren" kako bi u direktnim razgovorima s političkim predstavnicima formirao cjelokupnu sliku o ozbiljnosti situacije i problemima s kojima se BiH suočava. Džonsova misija je da prenese poruke ozbiljne zabrinutosti i interesiranja SAD, upravo u momentu kada traju konsultacije o novom visokom predstavniku, ali u prvom redu da prikupi relevantne informacije. Na osnovu tih informacija Vašington će onda odlučiti o formi i načinu na koji će taj ojačani angažman realizirati. Aktivniji pristup u izboru novog visokog predstavnika te zaustavljanje te procedure već su najavili drukčiji i odlučniji angažman Amerike.Džons, prema "Avazovim" saznanjima, nije detaljno govorio o planovima i mogućem imenovanju specijalnog predstavnika šefa Bijele kuće Baraka Obame (Barack) za ovaj region, uključujući i BiH, ali ni ta opcija nije isključena. Džons je iznio jasan stav SAD da neće biti zatvaranja Ureda visokog predstavnika dok ne budu ispunjeni uvjeti koji podrazumijevaju i stabilnu političku situaciju u BiH.

Određene rezerve                                                  Zabrinutost Stejt departmenta potvrdio je i Robert Vud (Wood), portparol na brifingu u Vašingtonu. Odgovarajući na pitanje novinara o situaciji u BiH, on je kazao da su SAD svakako zabrinute zbog svih tenzija.- Sigurno je da razgovaramo s različitim partnerima kako bismo vidjeli šta se može uraditi da bi se situacija smirila – rekao je Vud. Zanimljivo je da je Džons dodao da, osim političke situacije, Vašington ima određenu rezervu i brigu zbog mogućih ekonomskih problema zbog globalne krize, ali i unutrašnjih problema.

Razgovori sa Solanom        
merički državni sekretar Hilari Klinton upravo se nalazi na turneji po Aziji i Evropi, a jučer se u egipatskom ljetovalištvu Šarm el-Šeik susrela i s visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku i sigurnost Havijerom Solanom (Javier).
Klinton i Solana još jednom će se susresti u Briselu 5. marta na sastanku ministara NATO-a i očekuje se da će na tim sastancima razmijeniti mišljenja i o situaciji u BiH te izboru visokog predstavnika. Solana i Klinton u direktnom kontaktu bi mogli usaglasiti stavove i dogovoriti daljnje aktivnosti.

Lider SDA ukazao na negativnu atmosferu                                     
redsjednik SDA Sulejman Tihić razgovarao je sinoć u Sarajevu sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Stjuartom Džonsom o političkoj situaciji, prudskom procesu te izboru novog visokog predstavnika u BiH.Tihić je za "Dnevni avaz" prenio da je Džons iznio pozitivan stav o cijelom procesu, a kada je u pitanju OHR, rekao je da će se Sjedinjene Države držati uvjeta Vijeća za implementaciju mira (PIC) koji su postavljeni za zatvaranje OHR-a. – Rekao sam mu da su ti uvjeti malo. Ako ne bude urađena reforma Ustava BiH koja će omogućiti funkcioniranje institucija BiH bez OHR-a, doći će do velikih problema koji će ugroziti cijeli napredak. Iznio sam, bez ikakve uvrede, da oni koji se sada zalažu za zatvaranje OHR-a ili ne poznaju situaciju ili su zlonamjerni – kazao je Tihić nakon sastanka. Prema njegovim riječima, Džonsu je prenio stav da bi zatvaranje OHR-a, prije nego što "ovlasti visokog predstavnika budu prenesene na domaće institucije, uključujući i vrhovno tumačenje", bilo vrlo neodgovorno i neozbiljno. – Kada je u pitanju Prud, rekao sam da zbog opstrukcija koje se čine kako unutar tog procesa, a posebno napada onih koji su van tog procesa, nisam optimista u vezi s nastavkom razgovora. Ukazao sam mu na dosta negativnu atmosferu za bilo kakav dogovor i bilo kakav kompromis. Uz to, Dodik je postavio ultimatume za nastavak razgovora –
dodao je Tihić.   (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku