hamburger-icon

Kliker.info

Stuart Jones : Ambasador Cliford Bond æe pomagati proces ustavnih promjena u BiH

Stuart Jones : Ambasador Cliford Bond æe pomagati proces ustavnih promjena u BiH

01 Oktobra
05:17 2009

Politički odgovor na izazove današnjice, naziv je rasprave koju je organizirao Helsinški odbor američkog kongresa, a o trenutnim američkim i naporima EU ka održavanju stabilnosti na zapadnom Balkanu i pripremama tog regiona za euro-atlantske integracije.  EU je, sa svojim obećanjem o proširenju i integraciji, nedavno preuzela veću odgovornost za oblikovanje međunarodnog pristupa reformi Balkana. S druge strane, novi izazovi u BiH, na Kosovu i drugdje izazvali su debatu okoameričke uloge na Balkanu. Na raspravi su upravo o tome svjedočili Stuart Jones, pomoćnik američkog državnog sekretara za Europu i Euroaziju, i Bjorn Lyrvall, direktor političkog odjela ministarstva vanjskih poslova Švedske, koja trenutno predsjedava EU.Šta po pitanju Balkana, a osobito BiH, rade ili trebaju raditi Sjedinjene države i EU, bilo je jedno od glavnih pitanja koja su postavljena na kongresnoj raspravi.Sjedinjene države bi se ponovno trebale snažno angažirati na Balkanu, a evropski lideri bi trebali predstaviti jasan put za integraciju zemalja regiona u NATO i EU, odgovorili su dvostranački lideri Komisije za sigurnost i suradnju u Evropi, poznate kao Američki helsinški odbor.  

Administracija predsjednika Obame je odmah shvatila da situacija na Balkanu, posebno u Bosni, nije sređena. To je dovelo do posjete potpredsjednika Bidena Sarajevu, Beogradu i Prištini. Nažalost, nakon te posjete, nismo vidjeli da se Bosna pokrenula naprijed prema ustavnim reformama, naveo je u svom izlaganju predsjedatelj Helsinškog odbora, senator Benjamin Cardin.  Zemlja vapi za dobrim liderstvom, kojeg u ovom trenutku ne vidimo. Centralne institucije BiH trebaju biti djelotvorne i ne bi se trebali poduzimati nikakvi koraci kojima bi se nagrađivali nacionalisti koji ih onemogućavaju, rekao je senator Cardin i dodao: I dalje smo svjedoci zastoja u centralnoj vladi, sa etničkim nesuglasicama, i još uvijek možemo čuti retoriku sa najviših nivoa koji nagovještavaju da je postojanje Bosne u opasnosti. Odbor ovakve korake unazad uzima za ozbiljno. Trebamo nastaviti surađuvati sa Evropom po pitanju Bosne. Ali pitanje je: Da li Evropa dijeli taj osjećaj hitnosti?, upitao je senator Cardin.

 Demokratski kongresmen sa Floride i kopredsjedatelj helsinškog odbora Alcee Hastings je rekao da ne vidi intenzivne napore koje bi želio vidjeti u BiH i na Kosovu.   Ja region vidim kao bure baruta koje čeka da eksplodira, rekao je kongresmen Hastingsi dodao da Sjedinjene države mogu voditi, ali da prijatelji i saveznici u Evropi također moraju pokazati jasan plan o tome na koji će način EU uspješno integrirati BiH i ostale zemlje Balkana. Vjerujem da je vrijeme za našu vladu da iskaže stvarno liderstvo ponovnim angažiranjem u Bosni, promovirajući jedino moguće rješenje: ustav koji bi omogućavao demokraciju tipa jedna osoba-jedan glas, rekao je republikanski kongresmen Chris Smith. Stuart Jones, pomoćnik američkog državnog sekretara za Europu i Euroaziju, je u svom izlaganju istakao da su sve zemlje regiona postali vrijedni partneri Sjedinjenih država i Evrope, doprinoseći ili planirajući međunarodne sigurnosne operacije, te da sve te zemlje žele dobiti članstvo u EU. Međutim, naglasio je, posao na Balkanu nije završen.

 Među najvećim izazovima, ističe gospodin Jones, su pitanje međuetničkog pomirenja, osobito u BiH, zatim kriminal i korupcija, trgovina ljudima, diskriminacija, vjerska i medijska sloboda, te adekvatnost i transparentnost sudskih sistema. Više nego ikada prije, vjerodostojne šanse za članstvo u NATO savezu i EU su najjači podsticaj za nastavak reformi. Mi moramo i dalje naglašavatii da je integracija tih zemalja u euro-atlantske integracije od ključne važnosti za osiguranje trajne stabilnosti u regionu, naglašava Stuart Jones.

 On međutim kaže:  Zabrinuti smo smjerom kojim se kreće BiH. Zabrinuti smo da su reforme stale i da ona skreće sa puta za Evropu, usljed povećanja polarizirajuće nacionalističke retorike, i napada na državne institucije. Kako bi izmijenili takvu dinamiku, fokusirani smo na dva područja: prvo je završavanje ciljeva 5 plus 2 koje je uspostavio PIC prije nego se ured visokog predstavnika bude mogao transformirati u misiju specijalnog predstavnika EU. Međutim prisutnost OHR-a sve više nije kompatibilna sa evropskim aspiracijama Bosne. EU je jasno naglasila da se OHR mora zatvoriti prije nego BIH postane zvanični kandidat za članstvo u EU. S time se ložio i Bjorn Lyrvall, predstavnik švedskog ministarstva vanjskih poslova, koji je dodao da sve dok postoji OHR, Bosna ne može biti primljena u EU:  Bosna i Kosovo su na samom začelju. Ako propuste ovaj, oni će možda morati uhvatiti sljedeći voz, ako ga bude, rekao je gospodin Lyrvall. Što se tiče NATO saveza, Stuart Jones je naglasio da Sjedinjene države podržavaju aspiracije Bosne i u tom pravcu planiraju povećati svoju bilateralnu angažiranost.

 Drugi fokus je, rekao je Stuart Jones, obnavljanje razgovora o ustavnim reformama. Dejton je dobro poslužio Bosni neposredno poslije rata. S obzirom na još uvijek oštre razlike među etničkim grupama o tome na koji bi način trebalo upravljati zemljom, njeni osnovni elementi, kao što je struktura od dva entiteta, će morati ostati netaknuti u bližoj budućnosti. Jasno je međutim da Dejton treba modernizirati kako bi Bosna krenula naprijed, i konačno ispuniti uvjete za članstvo u EU i NATO-u. Smatramo da bi proces reformi trebao odmah započeti, s ciljem postizanja umjerenog početnog paketa reformi dobro prije izbora u oktobru 2010. Mi tijesno surađujemo sa EU i NATO-m kako bi Bosancima jasno stavili do znanja koje će se promjene zahtijevati, iako čitav proces moraju voditi i o njemu se suglasiti sami Bosanci.  Mi smo izrazili voljnost i želju da pomognemo i zadovoljni smo da je bivši ambasador u BiH Clifford Bond pristao da pomogne u tim naporima. Tražimo od Hrvatske i Srbije, kao utjecajnih susjeda, da nama i EU pomognu u promoviranju stabilnosti u Bosni, i očekujemo da i one iskoriste svoj utjecaj i odigraju kontruktivnu ulogu u pružanju podrške ustavnim reformama, rekao je u svom izlaganju u američkom kongresu Stuart Jones.Kongresni lideri su pohvalili administraciju predsjednika Obame, jer je iskazala predanost stabilnosti regiona sa posjetom potpredsjednika Bidena BiH početkom godine, ali su se složili da je  potreban agresivniji pristup.  (Kliker.info-VoA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku