hamburger-icon

Kliker.info

Struja neće poskupljeti do marta 2007. godine

Struja neće poskupljeti do marta 2007. godine

27 Decembra
06:09 2006

Na insistiranje Federalne regulatorne komisije za električnu energiju (FERK), Elektroprivreda HZ «Herceg-Bosne» kompletirala je svoj zahtjev za povećanje cijena električne energije s novom dokumentacijom i u petak 22. decembra ga po drugi puta dostavila ovoj instituciji, potvrđeno je «Dnevnom avazu» u FERK-u.   U obrazloženju zahtjeva za povećanje cijena, «Elektroprivreda HZ HB» je navela da to čini «zbog potreba nabavke nedostajućih količina struje, odnosno enormnog povećanja cijena struje na svjetskom tržištu».  Kako saznajemo, time su se stekli svi uvjeti da poslije Nove godine započne novi tarifni postupak u okviru kojeg bi se trebala izvršiti korekcija cijena električne struje za 2007. godinu. 

U isto vrijeme, to  znači da nove, povišene cijene struje nikako ne mogu stupiti na snagu od 1. januara naredne godine. U FERK-u su pojasnili da bi, zbog potrebe provođenja široke javne rasprave među zainteresiranim stranama, tarifni postupak  mogao trajati oko tri mjeseca. Nove cijene struje tako bi mogle stupiti na snagu tek u martu 2007. godine! Do tada će s struja prodavati po starim cijenama, što je odlična informacija za sve kupce s područja srednje Bosne i većeg dijela Hercegovine koje snabdijeva «Elektroprivreda HZ HB».  Visokopozicionirani izvor «Avaza» u  FERK-u nije mogao reći koliko je povećanje cijene električne energije zatražila «Elektroprivreda HZ HB». Kaže da se oni u svom zahtjevu o cijeni još uvijek  nisu decidno izjasnili, te da će to uraditi naknadno.  No, ističe da su približno tačne procjene federalnog ministra energetike, industrije i rudarstva Vahida Heće da bi povećanje cijena struje moglo ići i do 25 posto. To obrazlaže činjenicom da je «Elektroprivreda HZ HB» prošle godine kupovala struju po cijeni od 37 Eura po megavat satu, dok se cijena megavat sata na svjetskom tržištu kreće od 61 do 63 Eura.   Uprkos apelima «Elektroprivrede HZ HB» da se cijena struje u 2007. godini mora značajno povećati ili će elektroprivreda doživjeti kolaps, u FERK-u smatraju da građani, ipak, ne bi smjeli trpjeti. 

– Neki članovi FERK-a već su se sada oštro usprotivili zahtjevu da se cijena struje povećava za domaćinstva. Otvoreno tvrde da će ih bili veoma teško uvjeriti da dignu ruku  za podršku takvom zahtjevu – tvrdi «Avazov» izvor u FERK-u.

(Kliker.info) 

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku