hamburger-icon

Kliker.info

Strava u Podrinju : Napad na policijsku stanicu u Zvorniku izveo 24-godišnji Nerdin Ibrić (Video)

Strava u Podrinju : Napad na policijsku stanicu u Zvorniku izveo 24-godišnji Nerdin Ibrić (Video)

28 Aprila
01:51 2015

zvornik33Oružani napad na policijsku stanicu u Zvorniku izvršio Nerdin Ibrić, rođen 1991. godine povratnik u mjesto Kučić Kula u opštini Zvornik, bio je zaposlen na farmi pilića. Završio je Srednju medicinsku školu u Zvorniku. Kako Oslobođenje saznaje nema ga u evidenciji vehabija Obavještajno bezbjednosne agencije BiH.

“Napad je izvršen u vrijeme smjene u policijskoj stanici, što znači da je napadač znao kada se vrši smjena i da tada ima najviše policajaca”, rekao je večeras Dragan Lukač ministar unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska.On je potvrdio da je napadač došao automobilom ispred policijske stanice, pucao iz puške i policajca ubio na vratima.

“Nakon toga je ušao unutra i nastavio da puca i tom prilikom ranio još dvojicu policajaca. Sve vrijeme dok je pucao uzvikivao je “Allahu ekber”. Ostali policajaci su zapucali prema njemu i napadač je ubijen tokom razmjene vatre”, rekao je Lukač.On je dodao da je napadač bio naoružan sa dvije puške i pištoljem, te da su mu džepovi bili puni municije.

Slobodan Vasković na svom blogu piše da je “Nerdin Ibrić došao sa automobilom pred policijsku stanicu u Zvorniku. Parkirao je automobil, nakon čega je policajac Dragan Đurić izišao iz Policijske stanice i rekao mu da tu ne smije parkirati.  Ibrić je zatim iz automobila izvadio pušku “pumparicu” i pucao u Đurića. Hitac je bio smrtonosan. Ibrić je potom ušao u policijsku stanicu i uz povike Allahu ekber počeo da puca. Policajci su odgovorili vatrom. Pogođen je sedam puta, ali nije pao. Imao je pancir na sebi. Nakon toga je pogođen iznad pancira, što je bilo smrtonosno.”

Napad na policajca je napad na institucije sistema i to ničim ne može biti opravdano, rekao je večeras za FTV predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

-Ovo je situacija iz koje moramo izaći smireno i hladne glave. Pozivam institucije sistema da rade svoj posao. Siguran sam da će država BiH i sve institucije znati odgovoriti na ovakva dešavanja, rekao je Zvizdić, dodajući  da je za sutra zakazana vanredna sjednica Vijeća ministara BiH na kojoj će biti doneseni određeni zaključci koji će obavezati organe da najhitnije reaguju u smirivanju situacije i otkrivanju počinilaca i motiva ovakvog zločina.

On je kazao da je Zvornik grad u koji se vratio veliki broj povratnika i da do sada nije bilo problema.

-Negativne posljedice će se osjetiti, ali ćemo uraditi sve da se ne destabilizira pozitivan politički tok i pozitivna atmosfera, .istakao je Zvizdić

U Zvorniku se desio klasični teroristički akt sa najgorim mogućim posljedicama, a to je smrt jednog policajca i ranjavanje nekoliko njegovih kolega. Mi se sada definitivno htjeli priznati ili ne, nalazimo pred ozbiljnim problemom, zvani terorizam u Bosni i Hercegovini, izjavio je za Anadolu Agency Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH.

“Jedino pitanje koje je sad pred nama jeste ‘da li će terorizam pobijediti ili ćemo mi pobijediti terorizam’. Ovo je što se desilo večeras u Zvorniku težak oblik, da nije mogao biti teži, jer su pali ljudski životi. U opasnosti je država BiH jer nam je najavljen ovim činom klasičan oblik borbe protiv države, kroz terorističke aktivnosti”, naglasio je Mektić.

On je istakao da će Ministarstvo sigurnosti BiH I sve plicijske agencije BiH staviti na raspolaganje sve svoje resurse u borbi protiv terorizma i terorističkih aktivnosti. U tom kontekstu naglasio je da će Ministarstvo sigurnosti BiH poduzimati sve neophodne radnje na koordinaciji aktivnosti koje će se adekvatno suprotstaviti napadima koji znače terorističke aktivnosti.

Vijeće ministara BiH na posljednjoj sjednici na prijedlog Ministarstva sigurnosti donijelo je odluku o uspostavi radne grupe za izradu prijedloga strategije BiH za prevenciju I borbu porotiv terorizma za period od 2015. do 2020. godine.Naoružani napadač usmrtio je večeras hicima iz vatrenog oružja jednog policajca dok je dvojicu ranio, ušavši prethodno u objekat PU Zvornik u tom gradu.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku