hamburger-icon

Kliker.info

Strah od nereda : Policija potvrdila da je upostavljen operativni štab povodom godišnjice februarskih protesta

Strah od nereda : Policija potvrdila da je upostavljen operativni štab povodom godišnjice februarskih protesta

06 Februara
16:52 2015

goripred31Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH i druge policijske agencije raspolažu saznanjima o najavljenom okupljanju građana u nekim bh. gradovima povodom obilježavanja godišnjice događaja od 7. februara 2014. godine.

– Direkcija s drugim agencijama planira čitav niz aktivnosti i mjera kako ovo okupljanje ili demonstracije ne bi iskoristile određene huliganske grupe za rušilačko ponašanje kao što se to dogodilo prošle godine – kaže se u saopćenju te direkcije.

U tu svrhu uspostavljen je Operativni štab sukladno Sporazumu o pružanju pomoći i operativnoj suradnji agencija za provođenje zakona u kome su pored Direkcije predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Federalne uprave policije, Državne agencije za istrage i zaštitu i Granične policije BiH.

Cilj Štaba je da se osigura koordinacija postupanja i međusobna pomoć agencija u provođenju poslova iz njihove nadležnosti u cilju efikasnije zaštite imovine, zdravlja i života građana, navodi se u saopćenju Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. Povodom najava o mogućem okupljanju građana uoči obilježavanja godišnjice događaja od 7. februara 2014. godine, oglasili su se i iz MUP-a KS.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo do danas nije zaprimilo zvaničan zahtjev za održavanje javnog skupa – protestnog okupljanja građana, iako neki pojedinici putem medija govore da je to učinjeno. Prateći objave nekih medija, društvene mreže, te informacije do kojih smo došli, možemo očekivati da određeni broj građana izađe na ulice s ciljem izražavanja protesta u vezi sa stanjem u državi. Mi uvažavamo i podržavamo legitimno zakonsko pravo građana na mirna okupljanja i izražavanje svojih stavova, te ćemo u okviru svojih nadležnosti takve skupove i osigurati”, navode iz MUP-a KS.

Iz sarajevske policije naglašavaju da će “poduzeti sve mjere da javna i protestna okupljanja osiguraju i omoguće građanima izražavanje svojih stavova, ali isto tako neće tolerisati nasilničko ponašanje, ugrožavanje zdravlja građana i policije, kao i uništavanje imovine”.

“Dosadašnja iskustva govore da značajna većina građana poštuje zakon i na miran način izražava svoje stavove, ali također da manje grupe i neodgovorni pojedinci često zloupotrebljavaju ove skupove kako bi liječili svoje frustracije, napadajući policijske službenike i druge građane, uništavajući imovinu. S tim u vezi apelujemo na učesnike eventualnih protestnih okupljanja da se uzdrže od bilo kakvog nasilnog ponašanja, a da izgrednike identificiraju i u saradnji sa policijom odstrane sa javnog skupa”, ističu iz MUP-a KS. (Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku