hamburger-icon

Kliker.info

Stjepan Mesić : Tuđman je bio impresioniran Slobodanom Miloševićem (Video)

Stjepan Mesić : Tuđman je bio impresioniran Slobodanom Miloševićem (Video)

08 Decembra
08:20 2012

 – Ratovi vođeni na prostoru bivše SFRJ su najbesmisleniji i najluđi ratovi koji su ikad vođeni. Osim brojnih žrtava i razorenog gospodarstva oni nikome nisu donijeli nikakav rezultat – rekao je bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić tokom  gostovanja u emisiji Večer sa Ivanom Ivanovićem koja se emitira na TV Prva.Tokom emisije Mesić je odgovarao na brojna pitanja iz svoje prošlosti i političkog života, a prokomentirao je i odluke haaškog suda, događanja u bivšoj SFRJ kao i odnose Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana. Rekao je kako je sud u Haagu odigrao svoju ulogu te da nije bio politički sud kao i da je svih godina sudio po određenim pravilima koja se nama mogu ili ne moraju svidjeti. Za zločine počinjenje poslije Oluje rekao da će za njih netko morati svakako odgovarati, da zločini ne smiju ostati nekažnjeni, ali i da je tu sada najbitnija uloga hrvatskog pravosuđa.

Impresioniran Miloševićem                
– Ratni zločin nema nacionalnosti ali zato žrtva i zločinac imaju ne semo to nego i ime i prezime. Za zločine u Medačkom džepu osuđeni su i neki generali i visoki časnici – istakao je Mesić.Govoreći o raspadu SFRJ podsjetio je da je predlagao Konferederaciju i da do rata sigurno ne bi došlo da je usvojen taj prijedlog. Rekao je i kako su temelji SFRJ bili Tito, Savez komunista i JNA koja se, kada su prva dva nestala sa političke scene, okrenula Slobodanu Miloševiću kao glavnom sponzoru. Govoreći o Miloševiću bivši predsjednik RH rekao je da je on varao i Srbe i svijet te da je se radi o tipu političara za kojega i nešto što je bijelo može biti crne boje. Za Tuđmana je rekao da ga poznaje od 1965. godine kada su zajedno ušli u Hrvatski Sabor te da je oduvijek zastupao mišljenje da je prema Hrvatskoj učinjena nepravda.
 
– On je smatrao da je nepravda što je Srbija dobila Vojvodinu koja nikada nije bila njen dio. Smatrao je i ako je već tako da bi onda Hrvatska trebala dobiti BiH kao svoj autonomni dio. To su bili njegovi temeljni stavovi. Mislim i da je početkom 90-ih godina bio impresioniran prvotnim uspjesima Miloševića. Ubrzo Milošević stvara Republiku Srpsku a Tuđman Herceg Bosnu. Sve skupa katastrofalno je završilo – rekao je Mesić. Prisjetio se i crtanja podjele BiH na salvetu kao i izjave Tuđmana poslije sastanka u Karađorđevu sa Miloševićem kada je rekao da je postignut dogovor i da će Hrvatska dobiti svoje granice iz vremena Banovine plus Cazin, Kladušu i Bihać. Interesantan je i jedan razgovor sa nekadašnjim srbijanskim visokim dužnosnikom Borisavom Jovićem.
 
Nabijanje na kolac                        
– Pitao sam ga zašto Srbija naoružava i buni Srbe u Hrvatskoj i je li možda Srbija ima nekakvih teritorijalnih pretenzija. Rekao mi je tada da su Srbi u Hrvatskoj hrvatski građani i što se njih tiče da ih se može nabijati i na kolac. Međutim, rekao mi je i da Srbiju interesira 63 posto BiH jer je to bilo i mora ostati srpsko – kazao je Mesić.Na pitanje smatra li da bi, da su danas živi, i Franjo Tuđman i Alija Izetbegović završili ua Haagu Mesić nije direktno odgovorio navodeći da bi u tom slučaju to dovelo do nekih sasvim drugih odnosa. Mesić smatra kako su i Hrvatskoj i Srbiji jedini izlaz EU koja će, ako udruži sve sve potencijale, vrlo brzo postati kontinent koji isključuje rat. Govoreći o svojoj prosšlosti Mesić je rekao i kako je od 1943 godine bio u partizanima, da su cijela obitelj njegove supruge ubijena u Jasenovcu kao i da je godinu dana, kao aktivni pripadnik hrvatskog proljeća, završio u zatvoru u Staroj Gradiški.
– Bio sam osuđen na dvije godine i dva mjeseca ali mi je Vrhovni sud smanjio kaznu na jednu godinu. Tamo su uvjeti stvarno bili strašni. U jednoj sobi bila su nas 32 zatvorenika od čega pola bolesnih i povratnika. Međutim, mogu reći da nas oni nisu dirali niti smo maltretirani od strane čuvara. Nikada nisam vidio da je na bilo kog političkog zatvorenika podignut pendrek ili se prema njemu grubo ponašalo. Ako nismo željeli raditi nismo morali a ako smo radili dobivali smo i neke naknade za taj rad – prisjetio se Mesić.
 
Mirovina iz Srbije 
Rekao je kako danas prima i mirovinu iz Srbije u visini 38 eura te da se u Beogradu uvijek lijepo osjećao. Iznio je i malo poznati podatak da je davno statirao u filmu "Ne okreći se, sine" gdje je igrao ustaškog poručnika. Tokom prošle godine također je sudjelovao u snimanju jednoga filma gdje je igrao sebe ali koji, vjerojatno radi nedostatka sredstava, nije završen. Tokom jednosatnog razgovora prikazano je i nekoliko isječaka iz 90-ih godina sa Mesićem u glavnoj ulozi a bilo je i šala. Tako je spomenuo i anegdotu sa bivšim premijerom Ivom Sanaderom.– Jednom prilikom mi je Sanader rekao kako su svi bivši funkcioneri države bili u zatvoru osim njega. Na to sam mu ja samo rekao: Čekaj – kroz smijeh je ispričao Mesić. Na kraju je od voditelja Ivana Ivanovića dobio na poklon traktor koji, kako mu je rekao, trebao odnijeti nadležnim osobama u vrhu Hrvatske da omogući da se svi traktore, misleći na Srbe koji su 1995 napustili Hrvatsku, vrate u svoje u garaže.(Kliker.info-VLM)
 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku