hamburger-icon

Kliker.info

Stezanje kaiša : Međunarodni monetrani fond predviđa još crnju budućnost

Stezanje kaiša : Međunarodni monetrani fond predviđa još crnju budućnost

03 Marta
03:53 2009

Međunarodni monetarni fond (MMF) vjerojatno će prognozu globalnog rasta za 2009. spustiti u negativni teritorij, kazao je u ponedjeljak čelnik MMF-ovog odjela za zapadnu hemisferu Nicolas Eyzaguirre. "Još uvijek ne možemo reći da stvari idu nabolje", kazao je Eyzaguirre na konferenciji španjolsko-američkih financijskih dužnosnika. "Naprotiv, MMF će vjerojatni dodatno sniziti svoju prognozu globalnog rasta, i to vjerojatno u negativni teritorij".U najnovijim prognozama objavljenim u januaru MMF je procijenio globalni rast u visini 0,5 posto  u 2009.Eyzaguirre je nadalje upozorio kako su fondu hitno trebaju dodatna sredstva, radi pomoći zemljama da prebrode globalnu financijsku krizu.
"Moramo otkloniti zabrinutosti vezane uz resurse MMF-a", kazao je. "MMF-u su potrebna dodatna financijska sredstva, i to što prije. Mislimo da bi dobar početak bilo udvostručenje zajmodavnih kapaciteta Fonda", upozorio je.Potvrdivši da je Latinska Amerika snažnije pozicionirana za odupiranje globalnoj financijskoj krizi zbog unaprijeđenih gospodarskih politika u proteklih 10 godina, Eyzaguirre je ipak naglasio da je kriza izuzetno duboka.

"Još nije gotovo. Bit će još gore, i to i u našoj regiji i globalno", kazao je.U međuvremenu je i glavni tajnik Organizacije za gospodarsku suradnju i razvitak (OECD) Angel Gurria najavio sniženje godišnjih prognoza o rastu svjetskog bruto domaćeg proizvoda, koje će biti objavljene krajem mjeseca. "U prognozama koje ćemo objaviti 31. ožujka snizit ćemo procjene", kazao je."Što se tiče 2010., očekujemo  pozitivan, iako slabašan rast".  (Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku