hamburger-icon

Kliker.info

State department: Puna podrška Ahtisarijevom planu za Kosovo

State department: Puna podrška Ahtisarijevom planu za Kosovo

03 Februara
15:53 2007

Ovaj prijedlog, kao rezultat godišnjih pregovora, je fer i izbalansiran. To je osnova za stabilno, prosperitetno i multi-etničko Kosovo. Opširne odrednice Prijedloga sporazuma o zaštiti prava svih gradjana će pomoći bržem demokratskom razvoju Kosova.

Sa  predstavljanjem ovog Prijedloga sporazuma, proces rješavanja statusa Kosova ulazi u završnu fazu.  Mi pozivamo lidere u Beogradu i Prištini da se konstruktivno angažiraju sa specijalnim izaslanikom Ahtisaarijem u periodu konsultacija finaliziranja Sporazuma.Mi podstičemo specijalnog izaslanika Ahtisaarija da uskoro završi svoj posao tako da Kosovo i region konačno mogu jasno sagledati svoju budućnost.  Naš cilj je da rezultat dogovora doprinosi unapredjenju regionalne stabilnosti, promoviranju multi-etničnosti i da je prihvatljiv za narod Kosova, kaže se na kraju

saopćenja

State departmenta. Govoreći na konferenciji za novinare, glasnogovornik State departmenta, Sean MCcormack je rekao da je gospodin Ahtisaari iznio fer i balansirani dokument, da se u njemu vodi računa o potrebama svih ljudi na Kosovu kroz odrednice koje će ojačati demokratske institucije, vladavinu prava i podstaći ekonosmki razvoj.Sporazum, takodjer, pruža široku zaštitu kosovskih Srba i drugih ne-Albanskih zajednica na Kosovu, rekao je Sean McCormack.(VoA)

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku