hamburger-icon

Kliker.info

Stari most ostaje na listi UNESCO-a!

Stari most ostaje na listi UNESCO-a!

06 Jula
15:39 2008

Stari most ostaje na listi UNESCO-a! To su nakon vijećanja u noći sa petka na subotu odlučili  članovi  Odbora za svjetsko naslijeđe UNESCO-a, čije 32. zasjedanje se održava posljednjih dana u Kvibeku u Kanadi. Time je za sada otpala mogućnost da Stari most  i stara jezgra Mostara budu skinuti sa liste zaštićene svjetske baštine UNESCO-a i stavljeni na listu ugrožene svjetske baštine zbog problema sa  hotelom «Ruža», kako se špekulirano u javnosti. 
Informaciju da Stari most i stara jezgra Mostara ostaju na listi UNESCO-a potvrdila je jučer član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH dr. Amra Hadžimuhamedović. Ona  rekla da je odluka donesena nakon što se raspravljalo  o Izvještaju o stanju konzervacije Starog mosta u Mostaru koji je pripremila Komisija za očuvanje spomenika BiH, a izvještaj je u potpunosti ocijenjen pozitivnim.

– Direktor ICCROM-a Međunarodnog centra za konzervaciju i zaštitu pri UNESCO-u Munir Bušnaki (Mounir Bouchenaki) podnio izvještaj o posjeti Mostaru i da je odluka za Stari most u Mostaru u cijelosti pozitivna. 
Ono što sada predstoji vlastima u BiH je da svi rade svoj posao. Manje priče a više posla kako bi se ispunili zadati poslovi – istakla je Hadžimuhamedović. 
Istakla je da sada predstoji raspisivanje konkursa za redizajn hotela «Ruže».

Konkurs  i odabir projekta za redizajna ovog hotela moraju biti gotovi do 1. februara 2009. godine.

Predsjedavajući Komisije za suradnju sa UNESCO-om Slobodan Šoja izjavio je jučer za «Avaz» potvrdio da Stari most ostaje na listi UNESCO-a!

On je istakao da ovakvom odlukom u Kanadi «možemo biti prezadovoljni». 

– Ovo znači da smo dobili smo novi i posljednji rok od UNESCO-a. Još jednu veliku šansu da uradimo ono što UNESCO traži.  Sad zapravo počinje svaka vrsta borbe da se ispuni ono sto nismo ispunili, a što je trostruko povećano novim izvještajem. Postavlja se logično pitanje: «Ako nismo ispunili ono sto je bilo lako uraditi tokom posljednje dvije godine, kako ćemo za osam-devet mjeseci uraditi ono što je trostruko teže? Ono što je barem moguće uraditi jeste formiranje stručne komisije do kraja jula ove godine na čemu ću ja insistirati, a koja će donijeti definitivno rješenje za hotel «Ruža» – rekao je Šoja. Istakao je  da će morati doći do konačnog rušenja dijelova hotela «Ruža» kako bi se on ukladio sa ambijentom stare jezgre Mostara, te da će se praktično morati od svega napraviti neki novi hotel. 

Faruk Vele (Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku