hamburger-icon

Kliker.info

Srpski specijalci protiv majki Srebrenice

Srpski specijalci protiv majki Srebrenice

16 Jula
03:08 2008
Policija Republike Srpske spriječila je srebreničke majke da u zgradi Magacina otkupa u Kravici polože cvijeće u znak sjećanja na 1.500 Srebreničana ubijenih na tom mjestu u noći 13. jula 1995. godine.

Zaustavljena kolona

Stotinjak Srebreničanki koje su u dva autobusa i jednom minibusu krenule prema Kravici, u selu Sandići zaustavilo je pedesetak pripadnika MUP-a RS i saopćilo im da je Policijska stanica u Bratuncu donijela privremeno rješenje o zabrani njihove posjete Magacinu otkupa u Kravici, istovremeno ih upozoravajući da svoj put ne mogu nastaviti, već se moraju vratiti u mjesta iz kojih su i krenule.

Odmah po zaustavljanju kolone, nakon legitimisanja vozača, po dva policajca stala su na vrata autobusa, gdje, osim Hatidži Mehmedović i Zumri Šehomerović, nijednoj drugoj majci nije bilo dozvoljeno da izađe.

– Među ovima koji nam ne daju da položimo cvijeće na mjestu gdje su ubijana naša djeca, sigurno ima i onih koji su u julu 1995. bili na strani onih koji su ubijali. Zbog ove zabrane treba se stidjeti cijela RS. Ako misle da zabranom posjete Kravici, gdje su za samo sat vremena strijeljali 1.500 ljudi, mogu spriječiti istinu o tome šta se dogodilo, grdno se varaju. Svaka stopa zemlje koju sada gazimo natopljena je krvlju naše djece – kazala nam je vidno potresena Hatidža Mehmedović.

Ona je poručila da cijeli svijet zna da se u Kravici dogodio genocid i da je u Hagu presuđeno srpskim oficirima zbog toga.

– Pa, zar Milorad Dodik misli da će tako što je naredio da nam se zabrani da posjetimo mjesto gdje su ubijena naša djeca, prevariti svijet da ubijanja nije bilo. Neće, sigurno! Ova današnja zabrana samo govori o zločinačkom obrazu RS – poručila je Mehmedović.

Specijalna jedinica

Za presretanje Srebreničanki u Sandićima, bar što se golim okom moglo vidjeti, bilo je angažirano nekoliko desetina pripadnika redovne policije MUP-a RS. Osim njih, angažirani su bili i pripadnici specijalne jedinice, koji su, uglavnom, bili smješteni uz put, skriveni u nekoliko stambenih objekata, a samo nekolicina njih pojavila se na mjestu gdje su autobusi zaustavljeni.

Komemoraciji u Novoj Kasabi pridružio se i načelnik općine Milići Živojin Jurošević, koji je poručio da svojim dolaskom želi pokazati saosjećanje sa srebreničkim majkama…

(Kliker.info/Dnevni avaz)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku