hamburger-icon

Kliker.info

Srpska propaganda željela je od mene napraviti Ratka Mladića

Srpska propaganda željela je od mene napraviti Ratka Mladića

16 Septembra
00:38 2006

Penzionisani general Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Atif Dudaković u intervjuu sarajevskom listu Dani pojasnio je okolnosti pod kojima su se odigrali događaji iz 1995. godine na području a Bužima, a za koje srpska strana, koja je početkom avgusta objavila navodne "kompromitirajuće" snimke, tvrdi da su na njemu počinjeni ratni zločini protiv srpskih civila.
Podsjetimo, početkom prošlog mjeseca šira je javnost upoznata sa amaterskim snimkama na kojima se vidi kako neidentificirani pripadnik postrojbe Armije BiH, tačnije pripadnik 4. brigade 505. bužimske brigade 5. korpusa Armije BiH poznatije pod nazivom "Hamze", pored rova strijelja jednu osobu za koju se tvrdilo da se radilo o civilnom zarobljeniku. U istoj snimci moglo se vidjeti pripadnike Hrvatske vojske, točnije postrojbe "Crne mambe" koji su u avgustu 1995. godine pregledavali kolonu vozila srpskih izbjeglica.
Srbijanske televizije objavile su tako o dvjema različitim snimkama jedan prilog u kojem su montirani kadrovi dvaju različitih događaja. Nakon gledanja montaže može se steći dojam kako su u pogubljenju sudjelovali pripadnici HV-a kao i pripadnici ABiH, što za prikazano pogubljenje osobe koja je život izgubila na bužimskom bojištu, nije točno.
O događaju se očitovao i general Dudaković koji je rekao da je vidio spornu snimku, ali je istaknuo kako pripadnici "Crnih mambi", kao ni ostalih HV postrojbi, u to vrijeme nisu borbeno djelovali s "Hamzama". Kazao je i da se snimljeno pogubljenje dogodilo u septembru 1995. godine tijekom operacije Sana 95 kojoj je cilj bio konačno oslobođenje bosanske krajine.
Dudaković je također rekao da se zalaže za provođenje stručne istrage o snimci pogubljenja dodajući kako bi nezavisni stručnjaci trebali utvrditi sve okolnosti pod kojima je usmrćen ratni zarobljenik prikazan na snimci.
Penzionisani general, u bihaćkoj regiji poznat i slavljen od lokalnog stanovništva zbog održavanja čvrste linije fronte tokom četiri ratne godine, tvrdi kako nikada nitko u ABiH nije zapovjedio počinjenje ratnih zločina, ali je istakao kako je tokom najžešćih borbenih djelovanja postojala mogućnost da pojedinci počine ratne zločine.
"Armija BiH nije činila zločine na terenu niti je ikada dobila bilo kakvu naredbu ili dozvolu za to. Ja stojim iza svakog borca Petog korpusa, a da li je bilo pojedinačnih slučajeva otimanja kontroli, neka nadležni organi ispitaju. Nisam nikad dobio nijedan izvještaj o učinjenom zločinu." – kazao je Dudaković.
Ratni komandant V. korpusa se osvrnuo i na dijelove snimke koji prikazuju njega, a gdje se navodno čuje kako viče "zapalite srpska sela". Za iste kaže kako se radi o "običnoj krivotvorini", dodajući kako je poznato da kao profesionalni vojnik nikada nije izdavao zapovjedi na terenu koje bi sadržavale izraze poput "Srbi", "Hrvati" ili čak "Muslimani". Dudaković kaže kako očekuje još sličnih podmetanja sa srpske strane, zbog čega se "previše ne uzbuđuje".
Osim toga Dudaković je izrazio ogorčenje načinom na koji je prilog montiran jer, kako je pojasnio, autori priloga pokušali su ga prikazati kao osobu sličnu ratnom zapovjedniku vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću, kojeg Međunarodni sud u Haagu više od deset godina bezuspješno traži zbog ratnih zločina.
Govoreći o događajima iz početka 90-ih godina prošlog desetljeća, Dudaković se ukratko osvrnuo na četiri ratne godine, a čiji se kraj počeo nazirati nakon operacije "Oluja".
Dudaković je rekao kako je operaciji "Oluja", prethodio tzv. "splitski sporazum" usuglašen između Zagreba i Sarajeva sa ciljem oslobađanja okupiranih hrvatskog teritorija, ali i spašavanja života ljudi s područja Bosanske krajine, njih oko 250.000, koliko ih se našlo u okruženju srpskih snaga koje su pripremale vojnu akciju zauzimanja područja zapadne Bosne.
"Operacija "Oluja" nije bila strateški odlučujuća samo za Hrvatsku, već je bila jednako strateški odlučujuća i za Bosnu i Hercegovinu." – rekao je Dudaković.
U sjeni ratnih zbivanja za generala Dudakovića, kako je kazao, postojala je mogućnost pojavljivanja ratnih zločina.
"Jesu li u svemu tome mogli biti počinjeni zločini? Najvjerojatnije jesu. Rat je sam po sebi nasilan čin, a ne dječja igra. Rat nije apstraktna kategorija, već nasilno rješavanje određenih problema. Budemo iskreni, sve tri strane su počinile zločine. Međunarodna zajednica, koja je svemu tome svjedočila, iznijela je procjenu prema kojoj su Srbi odgovorni za oko 95 posto zločina, dok su ostatak počinili Hrvati i Bošnjaci. Kada se govori o području Bosanske krajine i zapadne Bosne treba naglasiti kako je tamo situacija bila iznimno komplicirana, uistinu vrlo komplicirana. Obrambeni rat protiv Srba vođen je u totalnom okruženju, a isto tako vođen je rat protiv onih Bošnjaka (Abdićevih sljedbenika) koji su iz nekih razloga prešli na srpsku stranu." – objašnjava Dudaković.
U nastavku razgovora Dudaković kaže kako odbija sramotni pokušaj izjednačavanja krivice, odnosno pokušaj podjele odgovornosti za izbijanje rata u BiH među sukobljenim stranama.
Kaže da se kao vojnik slaže s konstatacijom kako ubijanje civila u ratu treba istražiti i kazniti, a što se tiče prikazanih snimki kaže kako bi trebale biti podvrgnute stručnoj analizi.
"Zašto jedan čovjek stoji na vrhu bunkera? Je li imao bombu, pištolj? Koje su mu bile namjere? Nakon toga povici "ubij" i " Allahu ekber!". To su ratni poklici, jezik bitke. Volio bih da me razumijete kao zapovjednika, iako mislim da nitko tko se nije borio u ratu može to razumjeti. Vi to vidite kao film, ali oni koji su se borili, oni koji su bili ranjeni, oni znaju o čemu govorim. Dva su moja suborca ubijena. Moj tjelohranitelj je bio dva puta ranjen. I sam sam dva puta ranjavan. Kako bi smo mogli bilo što postići, kako bi smo uopće preživjeli bez snažnih, odlučnih i predanih boraca? Nikada ne bismo uspjeli. Što sam trebao učiniti? Predati se i Krajinu prepustiti srebreničkoj sudbini? Kao što dobro znate, ponosan sam što sam bio zapovjednik na prvoj liniji, i da sam vodio vojnike 5. korpusa." – kazao je Dudaković. Upitan na kraju razgovora očekuje li optužnicu protiv sebe, odgovorio je "vjerojatno, u svijetu u kojem živimo ništa nije isključeno."

(Kliker.info)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku