hamburger-icon

Kliker.info

Srećko Glibić ne želi napustiti poziciju komesara MUP-a HNK

Srećko Glibić ne želi napustiti poziciju komesara MUP-a HNK

05 Septembra
01:07 2006

Iako mu je dostavljeno pismo šefa Evropske policije (EUPM) Vićenca Kopole, komesar policije MUP-a HNK Srećko Glibić odbio je po njemu postupiti i  jučer se nije povukao sa ove funkcije.  Podsjetimo, komesar Kopola zatražio je u subotu  od Glibića da podnese ostavku zbog činjenice da je on obuhvaćen istragom Tužilaštva BiH u vezi s kriminalom  u MUP-u HNK, te da se na protiv njega na Općinskom sudu Mostar vodi proces zbog neizvršenja sudskih presuda.
– Ja još obavljam dužnost. Prema zahtjevu generala Kopole, prije nego što odstupim sa ovog mjesta moram uraditi određene poslove koje je nemoguće uraditi, a to je izvršiti suspenziju Šehića i Žilića. Naime, u ovom momentu ja nemam zakonski temelj da njih suspendiram, jer je i meni i njima nepoznato na šta se odnosi istraga u slučaju «Granit». Dovedeni smo u tešku situaciju. Jednostavno ne možemo ispoštovati Kopolin zahtjev,  jer nemamo zakonskih mogućnosti. Nemamo nijedan dokument o tome šta je predmet istrage – kazao je Glibić za «Dnevni avaz». Glibić nije želio uzeti u obzir tvrdnje iz EUPM-a da je slučaj «Granit» zapravo kodno ime za istragu o kriminalu u MUP-u HNK, koju je provela Uprava policije F MUP-a, a koja je započela još krajem godine. Štaviše, komesar Glibić i njegovi podređeni Šehić i Žilić su davali službene izjave Tužilaštvu BiH u vezi s ovim predmetom, a optužnica je u pripremi. Na pitanje da li će odstupiti sa funkcije nakon suspenzije Šehića i Žilića, te zvaničnih upoznavanja sa istragom iz slučaja «Granit», Glibić je odgovorio.
– Ne znam ja šta će biti, pripremama da vidim što nam se stavlja na teret…. Želim da vidim šta stoji iza toga. Zavisi od informacije na šta se odnosi istraga. Portparol EUPM-a Monja Koluder jučer je u izjavi za naš list prenijela stav šefa EUPM-a Vićenca Kopole da je njegovo pismo Glibiću bilo vrlo jasno i da prvi čovjek hercegovačke policije mora po njemu  odmah postupiti. U EUPM-u su nam jučer kazali da je  Kopola o cijelom slučaju upoznao visokog predstavnika Kristijana Švarc-Šiliniga, koji je «obećao da će poduzeti odgovarajuće mjere ukoliko Glibić  ne postupi po njegovim zahtjevima». (Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku