hamburger-icon

Kliker.info

Srećko Boras, novi mandatar vlade HNK : Istražićemo sumnjive aktivnosti prošle vlade

Srećko Boras, novi mandatar vlade HNK : Istražićemo sumnjive aktivnosti prošle vlade

24 Jula
09:09 2007

Nedavni koalicijski problemi između mene i članova HSP-a Đapić – Jurišić stvar su prošlosti, kaže Srećko Boras iz HDZ-a 1990, mandatar za sastav nove vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ).Boras je rekao kako će kadrovi SDA biti članovi njegove vlade, te da je i HDZ-u BiH poslao poziv za sudjelovanje u vlasti, ali  da odgovor nije dobio."Ukoliko dobijem povjerenje, moja vlada će ispitati sumnjivu prodaju zemljišta u Kruševu, Gubavica – Pijescima nedaleko Mostara, kao i ostale moguće nepravilne aktivnosti prošle vlade", kaže Boras.

NN: Iako je Vaša stranka HDZ 1990 odbila sudjelovati u vladi Marina Raspudića iz HDZ-a BiH, zbog čega mu je oduzet mandat, hoće li članovi Vaše vlade biti kadrovi iz ove stranke?

BORAS: Poslao sam poziv i HDZ-u BiH da pošalju imena svojih kandidata za pojedine ministarske dužnosti. Za sada nisu ništa odgovorili. Sastavljanje nove vlade HNŽ je u procesu, tako da je sve otvoreno. Otvoreni smo za njihove eventualne prijedloge.

NN: Klub zastupnika HSP Đapić – Jurišić u Skupštini HNŽ nedavno Vas je optužio za "nagle promjene ponašanja", zbog čega su najavili da neće podržati Vašu vladu?

BORAS: Čini mi se kako je to bila jedna nespretna komunikacijska konstrukcija i ne bih se na to vraćao. To je prevaziđena stvar. Izjavom koju su zajednički potpisali predsjednici HDZ-a 1990 Božo Ljubić i HSP-a Zvonko Jurišić potvrđeno je kako nespretnost, kakva se tada pojavila u medijima, neće niti može srušiti snagu zajednice Hrvatskog zajedništva i HSP-a. U našim odnosima nema niti je ikada i bilo ozbiljnijih problema.

NN: Dakle, skupštinski zastupnici HSP-a će ipak podržati Vašu vladu?

BORAS: Naravno, o tome nema spora! Kadrovi HSP-a će činiti buduću vladu.

NN: Ukoliko ispoštujete sve rokove OHR-a i ukoliko vlada koju predložite dobije podršku Skupštine HNŽ, što će Vaša vlada prvo napraviti? Koji su Vam prioriteti?

BORAS: Ukoliko se situacija bude odvijala kako ste kazali, spremam se napraviti plan rada vlade. To bi bio četverogodišnji, odnosno trogodišnji plan rada, jer smo godinu već izgubili. Također, napravili bismo i godišnji plan, koji bi se bazirao na rješenju kratkoročnih i srednjoročnih zadaća. Ne bih sam htio govoriti o prioritetima vlade jer će planovi o kojima govorim biti djelo cijele vlade. Taj problem ćemo izložiti pred Skupštinom prilikom predstavljanja novog saziva Vlade. Ukoliko bi vlada zaživjela, u razumnom roku ćemo ovaj plan predstaviti i javnosti.

Primjerice, kolege zastupnici u Skupštini HNŽ iz SDP-a su tražili od mene da se kod formiranja nove vlade ne razgovara samo o imenima, strankama i nacionalnim pripadnostima, nego da se razgovara o programima. Uvažavajući tu želju, s njima sam već obavio konstruktivan razgovor o nacrtu programa nove vlade.

NN: Upoznati ste sa sumnjivom prodajom stotina dunuma državnog zemljišta u mjestima Kruševo i Gubavica – Pijesci kod Mostara, koje je bivša vlada HNŽ prodala mostarskom poduzetniku Niki Marušiću. Hoće li buduća vlada možda istražiti ovaj slučaj?

BORAS: Upoznat sam s mnoštvom glasina i ne znam što je od toga istina. U planu rada nove vlade HNŽ, o kojem sam vam govorio, predviđeno je istraživanje ne samo ove prodaje, nego svih eventualnih nepravilnih aktivnosti prošle vlade.

NN: SDA je odlučila kandidirati ministre za vladu koju Vi sastavite. Znači li to da dobijate podršku skupštinskih zastupnika ove stranke?

BORAS: Imali smo konstruktivne razgovore s SDA. Imena kadrova SDA su na popisu vlade koju trenutno sastavljam, tako da logika stvari nalaže da SDA podržava vladu u kojoj su ministri članovi te stranke. Ipak, trenutno se ne bih bavio kalkulacijama imam li dvotrećinsku podršku zastupnika u Skupštini HNŽ ili ne. Vrijeme će pokazati.    Jurica Gudelj (NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku