hamburger-icon

Kliker.info

Srđa Popović : Milorad Dodik je novi Radovan Karadžić

Srđa Popović : Milorad Dodik je novi Radovan Karadžić

02 Aprila
11:48 2010

To je velika sramota! Sada kada gledam, meni se čini da je bolje da ništa nisu ni donosili, kaže u ekskluzivnom razgovoru za "Dnevni avaz" čuveni beogradski advokat Srđa Popović komentirajući Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici, koju je u utorak navečer usvojila Skupština Srbije.

Dvoličnost Srbije             – Strašno je to bilo! Još veća je sramota cijela ta diskusija koja se tri mjeseca ovdje vodila. Gdje se, prosto, vidio jedan strašan naboj da se zamagli i sakrije ono što je suština i ono što je najvažnije bilo da se kaže. A to je, naravno, da je ovdje u pitanju genocid. Toliko dovijanja i toliko zaobilaženja – rezignirano kaže Popović.

Šta znači ekspresno najavljeno skoro usvajanje i deklaracija o osudi zločina nad Srbima? Govori li to, zapravo, o neiskrenosti Srbije?

– Da, sve to je totalno neiskreno. Od kakvog je značaja da mi sada donosimo Deklaraciju o zločinima koji su nad nama izvršeni i da to osuđujemo!? Pa, naravno, svako osuđuje zločin koji je nad njim izvršen. Za to ne treba nikakva deklaracija. Jasno je to kao dan.Vidjelo se, na kraju, da je sve to u vezi sa Srebrenicom doneseno pod pritiskom spolja. To je jako tužno.

Deklaracija je naišla na veliko ogorčenje u Republici Srpskoj. Kako to komentirate?

– Sada se vidi kolika je bila velika laž koju je Slobodan Milošević stalno ponavljao kako Srbija nije bila za rat. Pa, znalo se to da to nije bilo moguće bez Srbije! Znalo se da je ta srpska vojska preimenovana i izvučena iz JNA. Znalo se da je cijela logistika dolazila odavde. Znalo se da su granate koje su padale na Sarajevo odavde dolazile.Znalo se i da su odavde autobusi i kamioni odlazili u Srebrenicu kao logistička pomoć za transport tih ljudi koji će biti pobijeni. Sve se znalo.

Nekoliko dana prije usvajanja Deklaracije o Srebrenici, u Beogradu je bio premijer RS Milorad Dodik. "Otac nacije" Dobrica Ćosić tom je prilikom rekao da je Dodik najizrasliji srpski političar. Šta to znači?

– Pazite, Dodik je sada tamo novi Karadžić. On ne vuče nikakve poteze sam. On za sve što radi ima podršku iz Srbije. On kada ovdje dođe, on je počasni gost. On se svuda pojavljuje s predsjednikom Tadićem. On je taj koji je ovdje došao da rehabilitira Biljanu Plavšić. To su nezamislive stvari. Bojim se stvari koje on radi u Bosni. To što prijeti nekom sabljom. To je krajnje neodgovorno. Ćosić igra jednu te istu ulogu od početka. On je velika kob srpskog naroda. On je velike štete nama napravio. On je bio moralna podrška svemu što se događalo.

Nacionalizam je izazvao toliko bijesa                
– Mislim da Dodik, ipak, ne može da pokrene nove sukobe u BiH. Nacionalizam koji on zastupa jeste poraženi nacionalizam. Taj nacionalizam izazvao je toliko bijesa, ogorčenja i patnje. Dodik se svima može svetiti samo tako što će i dalje praviti probleme koliko god on to može. Suviše mnogo su Evropa i svijet, ne samo finansijski nego i moralno i politički, uložili da bi se dozvolilo da neki mali igrač kao Dodik sve to razvali.   Faruk Vele (Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku