hamburger-icon

Kliker.info

SRAMNO Bivši bojovnici HVO-a tvrde da je logor Gabela bio civilni zatvor za dezertere?!

SRAMNO Bivši bojovnici HVO-a tvrde da je logor Gabela bio civilni zatvor za dezertere?!

15 Novembra
07:03 2006

Tužilaštvo BiH Andruna tereti da je kao zamjenik zapovjednika logora Gabela kraj Čapljine počinio zločine nad zatočenim Bošnjacima, vojnicima i civilima. Pero Putica bio je stražar u logoru Gabela od juna 1993. godine. Gabelu je opisao kao mjesto za “civilni zatvor” gdje su pritvarani “svi koji su odbijali odlazak na ratišta”. Nikolu Andruna je upoznao odmah po dolasku u Gabelu, ali je rekao kako optuženi nije imao dužnosti i istakao da je Andrun po njegovom saznanju tada bio "slobodan čovjek".
Svaki zatvorenik zna da Andrun nikada nije imao oružje. On je išao u hangare da progovori sa ljudima i da vidi kakvo je stanje”, rekao je svjedok Putica. Putica je ispričao kako je u logoru Gabela svaki zatvorenik primao dva obroka dnevno, te da su im bile omogućene posjete svake subote u trajanju od dva sata, kada su zatvorenici bili slobodni. Vlatko Vego je kao pripadnik HVOa razvozio hranu za vojsku i zarobljenike u logoru Gabela, mada se u sudnici nije mogao sjetiti kada je obavljao te poslove. Prema riječima ovog svjedoka, hrane je bilo u "izbobilju", a zatvorenici su vrijeme provodili "igrajući lopte, kupajući se i prskajući vodom". Vlatko Vego je istakao da je optuženog Nikolu Andruna viđao kako sjedi pri ulazu u logoru Gabela te da nije imao "nikakvu funkciju". Nikola Pehar, treći svjedoka odbrane, tvrdi da je optuženog Andruna upoznao 1993. godine kada je došao u logor Gabela kao stražar.
Prema riječima svjedoka, u logoru Gabela nije postojao zamjenik upravnika, a zatvorenici su imali pravo posjete, a stražari su ih “krišom” odvodili njihovim kućama u posjetu porodici. Tužiteljica Vesna Ilić je u toku unakrsnog ispitivanja pitala svjedoka da li je postojao zapovjednik stražara u logoru Gabela, na što je svjedok odgovorio da “koliko on zna”, nije. Tužiteljica je nakon saslušanja svjedoka Nikole Pehara izjavila i da postoje "osnovane sumnje" da je saslušani svjedok kao zapovjednik stražara u logoru Gabela počinio ratni zločin. Mirsad Šuta je do 17. juna 1993. godine razvozio hranu za HVO i Armiju BiH, nakon čega je uhapšen i odveden u logor Gabela gdje je ostao devet mjeseci. U logoru je bio zatvoren od 17. do 24. jula, a potom prebačen u "ekstremniju grupu" koju je činilo 55 zarobljenika koje su vojnici HVO svaki put kada je Crveni križ dolazio u obilazak u logora izmještali u silos u Čapljini, a potom ih ponovo vraćali u Gabelu. Mirsad Šuta je rekao kako je optuženog Andruna viđao pred kapijom logora, iako ne zna koju je funkciju obavljao, te je dodao da se pričalo među zarobljenicima da je optuženi bio “Bokin zamjenik”. Boško Previšić zvani Boko je bivši upravnik logora Gabela koji je, prema riječima svjedoka, izdavao sve naredbe i maltretirao zarobljenike. Šuta je rekao da je preko Nikole Andruna u nekoliko navrata dobivao hranu od svoje porodice a na pitanje Tužiteljice da li je za takve posjete bilo potrebno odobrenje odgovornih u logoru, svjedok je odbovorio potvrdno.

(BIRN)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku