hamburger-icon

Kliker.info

Sporazum iz Minska na umoru : Nema mira u Ukrajini,ulične borbe u Debaljcevu

Sporazum iz Minska na umoru : Nema mira u Ukrajini,ulične borbe u Debaljcevu

17 Februara
18:18 2015

UkraineUnatoč prekidu vatre, na istoku Ukrajine, u gradu Debaljcevu nema mira. Na temelju sporazuma o prekidu vatre, obje strane trebale su početi s povlačenjem teškog naoružanja tokom dana.No, topnička paljba i dalje odjekuje. Proruski pobunjenici tvrde da napreduju u gradu.

Artiljerija ne miruje u Debaljcevu. Sukob dvije strane za kontrolu važnog željezničkog čvorišta na istoku Ukrajine , nastavlja se nesmanjenom žestinom. I ne samo u središtu grada.”Put je deblokiran, pod našom je kontrolom. Dio ovog sela drže pobunjenici, ali operacija čišćenja traje”, kaže ukrajinski vojnik Ilja.

Nema povlačenja

Operaciju zauzimanja važne željezničke stanice u gradu, tvrde proruski borci, okončali su. Kako kažu, pod njihovom je kontrolom. Kao i policijska postaja te veći dio grada u kojem traju ulične borbe, što negiraju u Kijevu.

“Imam posljednje informacije iz Debaljceva. Žestoke borbe se nastavljaju u predgrađu i blizu željezničke postaje. Naši vojnici drže položaje, imaju potpuno pravo odgovarati na napade”, rekao je Andrij Lisenko, glasnogovornik ukrajinske vojske.

Dok traju borbe, nije počelo povlačenje teškog naoružanja s linije razdvajanja dvije strane. I ukrajinske snage i proruski pobunjenici ističu kako će se na taj potez odlučiti ako to naprave oni drugi.Proruski borci iz Donjecka nagašavaju da neće učiniti ništa jednostrano kako ne bi postali mete. Mete u sukobu za sada su dobrim dijelom civili.

“Samo mir, ne trebam ništa drugo. Preživjela sam jedan rat, sada evo drugi, u 85. godini života”, kaže jedna mještanka.

Bitka se rasplamsava

Borbe prate novinarske ekipe. Tako je snimljena eksplozija minobacačke granate kod Debaljceva. Prouzročila je eksploziju na plinovodu.Član novinarske ekipe Ukrajinske televizije je ranjen. Iz druge regije koju drže proruski borci, Luganska, tvrde da su počeli s povlačenjem teškog oružja. Ali, bitka se opet rasplamsava kod luke Mariupolj.

Dužnosnici Ujedinjenih naroda zabrinuti su nastavkom sukoba u Debaljcevu na istoku Ukrajine, unatoč činjenici da je na snazi primirje i upozoravaju da je humanitarna pomoć hitno neophodna tisužama stanovnika te regije.

Glasnogovornik Ureda UN-a za ljudska prava Rupert Colville je na današnjoj konferenciji za novinare u uredu UN-a u Ženevi istaknuo da institucije UN-a pomno prate situaciju u Debaljcevu i da strahuju za tamošnje stanovništvo, prenosi Anadolija.Riječ je o mjestu koje kontrolira ukrajinska vojska, a koje se nalazi između separatističkih teritorija Donjecka i Luganska.

Potrebna humanitarna pomoć

“Znamo da su tisuće civila skrivene u podrumima i skloništima u Debaljcevu i da im je hitno potrebna humanitarna pomoć. Ne zna se koliko je civila ostalo zatočeno u tom mjestu”, kazao je Colville.

Ističući da je tijekom protekla dva dana primirja znatno smanjen broj ljudskih žrtava na istoku Ukrajine, Colville je kazao da su u nedjelju poginula dva civila u mjestu Popasna u Luhanjsku i da je nekoliko civila jučer ranjeno u sukobima u Avdiivki kod Donjecka.

“Od travnja prošle godine, kada su počeli sukobi na istoku Ukrajine, poginulo je ukupno 5.665, a ranjena 1.961 osoba”, kazao je Colville.

Konferenciju za novinare danas je održao i glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tarik Jašarević, koji je istakao da je 78 zdravstvenih centara na istoku Ukrajine, uključujući i šest bolnica bilo meta napada u protekle dvije sedmice.Dodao je da su četiri osobe poginule, a 19 ranjeno u napadima na šest bolnica.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku