hamburger-icon

Kliker.info

Špirić i Terzić kandidati za premijera BiH

Špirić i Terzić kandidati za premijera BiH

24 Novembra
23:52 2006

 Terzić je sinoć izjavio za "Nezavisne" da je "iznenađen kandidaturom i da je sada na članovima Predsjedništva BiH da razmotre sve kandidature i da ponude mandat onome koji će moći formirati Vijeće ministara". Komentarišući kandidaturu Nikole Špirića od strane SNSD-a, Terzić je izjavio da se nada će Predsjedništvo BiH obaviti razgovore sa predsjednicima političkih stranaka i vidjeti koji kandidat može dobiti većinu u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

"SDA je mene predložila, ali na moju veliku žalost to ne znači da ću to i biti. Još ništa nije dogovoreno", kaže Terzić.

Krstan Simić, potpredsjednik SNSD-a, izjavio je da je iznenađen kandidaturom Terzića za predsjedavajućeg Savjeta ministara, jer je, kako je istakao, SDA indirektno podržavala princip rotacije na toj poziciji u skladu sa odlukom o konstitutivnosti naroda u BiH. "Sigurno je da nećemo odustati od toga da mjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara pripadne SNSD-u. Ovo je još jedna prepreka u procesu formiranja vlasti i dokaz da probleme prave partije iz FBiH", kazao je Simić.

Nebojša Radmanović je potvrdio da su svih dvanaest političkih stranaka, koje učestvuju u radu bh. parlamenta, dobile juče pismo iz Predsjedništva BiH kojim ih pozivaju da dostave imena svojih kandidata za Savjet ministara BiH, kako bi bili ispoštovani zakonski rokovi za konstituisanje vlasti.

U dosadašnjim pregovorima SDA je početkom ove nedjelje po prvi put saopštila da pretenduje na ovu funkciju, iako je do sada postojao načelni dogovor da ovo mjesto pripadne SNSD-u.

Prije dva dana iz Kancelarije visokog predstavnika (OHR) su upozorili da ističu rokovi za prijedlog i provjeru kandidata za Savjet ministara BiH. Radmanović je kazao da su u kolektivnom šefu države ovaj posao započeli i prije pisma koje im je upućeno iz OHR-a.

"Planirano je da se naredne nedjelje u Predsjedništvu BiH obave konsultacije sa predstavnicima stranka. To je, dakle, urađeno i prije nego je stiglo pismo iz OHR-a. Prema zakonu, Centralna izborna komisija i SIPA obavljaju provjere kandidata i svjesni smo rokova koji su pred nama. Očekujemo da će najkasnije do ponedjeljka biti dostavljena imena kandidata", kaže Radmanović.

Ističe da je jedina nejasnoća u vezi s navođenjem datuma kada, prema pismu iz OHR-a, ističu rokovi da se završi ovaj dio posla. Radmanović podsjeća da se rok za dostavu kandidata za Savjet ministara BiH veže za dan održavanja konstitutivne sjednice parlamenta BiH. U pismu iz OHR-a rokovi se vežu za 20. novembar, kada je prekinuta konstitutivna sjednica Predstavničkog doma, ali njen nastavak zakazan za 23. novembar je odgođen.

Branko Petrić, član CIK BiH, kazao je da je prema Ustavu BiH rok za konstituisanje Predstavničkog doma parlamenta BiH 30 dana od dana potvrđivanja rezultata izbora, odnosno ponedjeljak 27. novembar, jer su rezultati potvrđeni 27. oktobra ove godine.

"Ne vjerujem da će biti problem da se do 5. decembra završi ova procedura", kazao je Radmanović.

Mario Brkić, portparol OHR-a, kazao je da pismo koje je uputio visoki predstavnik Kristijan Švarc-Šiling u Predsjedništvo BiH nije nikakav zahtjev, niti ima ultimativni karakter.

"Visoki predstavnik samo je podsjetio na rokove koje treba ispoštovati, jer OHR više nije ta institucija koja će vršiti provjere kandidata. Sada je, kao što je poznato, taj dio posla na domaćim vlastima", rekao je Brkić.

Branko Petrić ističe da proces provjere u CIK-u nije komplikovan.  "Mi smo dostavili obrasce Predsjedništvu BiH, koje treba da popune kandidati i dostave Predsjedništvu, a oni nama. CIK BiH provjere završava u vrlo kratkom roku, a onda se to upućuje u SIPA za njihove provjere. Ukoliko su obrasci potpuni, provjera ide brzo, ako su nepotpuni vraćaju se na dopunu", kazao je Petrić.

(Nezavisne novine)

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku