hamburger-icon

Kliker.info

SPC gradi crkvu na poznatoj trebinjskoj kuli

SPC gradi crkvu na poznatoj trebinjskoj kuli

13 Maja
05:44 2007

Odlukom Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Trebinju je započela izgradnja crkve na poznatoj kuli u naselju Hrupjela, vojnom objektu koji je izgrađen u doba Austro-Ugarske, saznaje "Dnevni avaz". Ovu informaciju potvrdio je Kadrija Malkić, predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Trebinje i stanovnik naselja Hrupjela. Odluku SPC-a trebinjski Bošnjaci, povratnici u ovaj grad, vide kao još jednu provokaciju i želju da se obilježava teritorija. Ovaj objekt kandidiran je za upis na listu nacionalnih kulturno-historijskih spomenika BiH. – Radovi se provode potajno, ali ja sam dobio potpuno pouzdane informacije da se na kuli gradi crkva! Zbog toga sam kao Trebinjac, koji živi u blizini tog objekta, kao i veliki broj bošnjačkih povratnika u Trebinje, itekako ogorčen – rekao je Malkić.
Dodaje da vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, koji stoji iza ovog projekta, želi potvrditi svoju više puta ponovljenu tezu kako je Trebinje "vječito hrišćanski grad".
– Jednostavno, želi poručiti da nam tu nema opstanka i gotovo – rekao je Malkić.
Ovaj historijski objekt ranije je bio ustupljen jednom trebinjskom ugostitelju iz porodice Bodiroga. Neslužbeno, on se nagodio sa SPC-om, koja mu je umjesto ovog u Trebinju osigurala drugi prostor za ugostiteljski objekt.

 

 

– Bošnjaci iz ovog naselja protestiraju zbog početka gradnje crkve na ovom historijskom objektu. Nadam se da ima neko normalan u ovoj državi ko treba znati šta mu je raditi kako bi zaštitio kulu. Izgleda da se ovim želi smišljeno potpuno izmijeniti nekadašnja slika Trebinja – rekao je glavni imam za Trebinje Husein ef. Hodžić. U SPC-u nisu potvrditi početak izgradnje crkve na ovom lokalitetu.

Faruk Vele (Dnevni avaz)

 

 

Obilježavanje teritorije

 

– Grade crkvu na mjestu gdje crkva nikada nije bila. Namjerno, gdje god je moguće, gdje god ima kakav brežuljak, SPC gradi crkve i tako, praktično, obilježava teritoriju – mišljenja je Kadrija Malkić.

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku