hamburger-icon

Kliker.info

Soros ima riješenje : Nijemci, napustite eurozonu i nestaće krize u EU!

Soros ima riješenje : Nijemci, napustite eurozonu i nestaće krize u EU!

20 Oktobra
15:46 2012

George Soros ima radikalan plan za rješavanje dužničke krize u eurozoni: Njemačka mora napustiti euro! Jedan od najpoznatijih svjetskih investitora smatra da se svi problemi u eurozoni mogu riješiti samo jednim potezom.Napusti li Njemačka eurozonu, svi problemi otići će u vjetar”, kazao je Soros na konferenciji Nacionalnog udruženja za poslovnu ekonomiju u New Yorku.U tom slučaju euro će izgubiti na vrijednosti, ističe Soros, a kamate na dug prezaduženih zemalja drastično će pasti.

Popustiti Grčkoj        Još je prije poznati filantrop Soros pozvao Njemačku da potvrdi svoju ulogu vodeće zemlje u Evropskoj uniji ili da napusti eurozonu.“Njemačka mora odlučiti želi li biti dobronamjeran hegemon ili želi li napustiti euro”, kazao je 82-godišnji multimilijarder.Ako se visokozaduženim zemljama poput Grčke ne pomogne s još više novca, depresija u Evropi još više će se produžiti, upozorio je Soros.Zadatak je Njemačke da pomogne tim državama da izađu iz začaranog kruga prevelikog duga i velikog ekonomskog pada. Njemačka politika oklijevanja, upozorava Soros, dovela je do političkih i društvenih sukoba, a na rub propasti dovela je euro i cijelu EU.

“Nametnute i usvojene mjere štednje, ponajprije Grčkoj moraju biti ublažene”, smatra Soros.Krizu u eurozoni ocijenio je “noćnom morom”, naglasivši da su tvorci eura bili svjesni njegovih nedostataka kada su ga stvarali.“Osnovali su centralnu banku, ali ne i zajedničko ministarstvo financija”, kazao je Soros. Uvođenjem eura, unatoč nedostacima, Evropska centralna banka prihvatila je državne obveznice članica eurozone kao nerizične.Time je komercijalnim bankama dan prisilan poticaj da kupuju obveznice slabijih valuta, no u stvarnosti Španija i Italija nisu bile konkurentne kao Njemačka, rekao je Soros.Multimilijarder je prije mjesec dana predložio osnivanje fonda koji bi otkupljivao stare dugove. Sorosov plan njemačkog izlaska iz eurozone doveo bi do veće inflacije, kaže investitor, ali će kamate pasti pa bi se visokozadužene zemlje mogle jeftinije zaduživati.

Veća konkurentnost    Također, dužničke zemlje povećale bi svoju konkurentnost jer bi njihov izvoz pojeftinio, a uvoz znatno poskupio.Soros je jedan od najvećih investitora i upravlja imovinom vrijednom oko 25 milijardi dolara. Postao je poznat kada se 1992. kladio protiv britanske funte.  (Kliker.info-Buka)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku