hamburger-icon

Kliker.info

Šokantni politički obrat: Tihić i Lagumdžija protiv Izetbegovića i Silajdžića

Šokantni politički obrat: Tihić i Lagumdžija protiv Izetbegovića i Silajdžića

10 Maja
11:37 2008
Nakon povratka sa liječenja, predsjednik SDA Sulejman Tihić odlučio se definitivno obračunati sa unutarstranačkom frakcijom Bakira Izetbegovića koja mu već duže vremena radi o glavi. Zavjereničke namjere Bakira Izetbegovića protiv stranačkog šefa Sulejmana Tihića, o kojima je Slobodna Bosna u više navrata ranije pisala, napokon su dobile zvaničnu potvrdu.
Učinio je to sam Izetbegović u nervoznom reagovanju na Tihićev šokantni intervju objavljen u političkom magazinu FTV-a "60 minuta" u kome je predsjednik SDA po prvi put javno progovorio o pučističkim namjerama svoga rivala Bakira Izetbegovića. Tihić je, naime, javno posvjedočio kako mu je Izetbegović, nekoliko dana pred odlazak na operaciju u Ljubljanu, došao sa prijedlogom da preuzme stranku.
"Mi smo se dogovorili da ja preuzmem stranku", citirao je Tihić Izetbegovićevu "nemoralnu ponudu" od prije nepunih mjesec dana, iznesenu pred njegov odlazak na operaciju u Ljubljanu. Ovaj dio Tihićevog javnog iskaza Izetbegović je odlučno demantovao, ali je razotkrio raniji, istina neuspjeli plan o svrgavanju sa vlasti stranačkog šefa Tihića. Time je zapravo razotkrio i pozadinu višemjesečne medijsko-političke hajke koja je protiv Tihića orkestrirano vođena uoči i nakon posljednjih parlamentarnih izbora i koja sa promjenjivim intentzitetom traje i do danas.
Izetbegović je naime po prvi put progovorio o neuspjelom pokušaju svrgavanja sa vlasti stranačkog šefa Tihića, ali i o vlastitoj ulozi u toj akciji poduzetoj nakon posljednjih parlamentarnih izbora na kojima je Tihić doživio težak poraz u ogledu sa Harisom Silajdžićem. Neki ljudi u SDA, veli Izetbegović, tražili su od Tihića da podnese ostavku a od njega, Izetbegovića, da preuzme rukovođenje Strankom.
"Ja sam rekao da sam spreman", priznao je Izebegović, otkrivši tako vlastite pučističke namjere protiv predsjednika Tihića. Izetbegović je naime jedan od pet potpuno ravnopravnih stranačkih potpredsjednika, a osim toga SDA ima i zamjenika predsjednika (Adnan Terzić) koji bi, prema stranačkom statutu, u slučaju ostavke predsjednika, trebao preuzeti rukovođenje Strankom do narednih izbora. Izetbegovićev zakulisni dogovor "sa nekim ljudima iz SDA" o preuzimanju Stranke jasno razotkriva njegove stvarne namjere da se stranačkog prijestolja dočepa na nestatutaran, dakle pučistički način. Nije teško zaključiti da je upravo Izetbegović stvarni inspirator unutrastranačke "pobune" protiv Tihića, budući da je sve vrijeme sa "pobunjenicima" držao više nego bliske odnose nudeći im pri tome i vlastite liderske usluge!
Nedugo nakon posljednjih parlamentarnih izbora, Tihić je dobio prve ozbiljne dokaze o postojanju zavjereničkih planova stranačkih kolega usmjerenih na njegovu političku eliminaciju. Pored ostalog, o tome ga je informisalo i nekoliko istaknutih članova Kantonalnog odbora SDA Sarajeva koji su mu priznali da su pred izbore neskriveno agitirali u korist rivalskog kandidata – Harisa Silajdžića! Takođe, Tihić je doznao i za opstrukcije vlastitog izbornog štaba kojim je rukovodio Halid Genjac, odani i vrlo poslušni saradnik Bakira Izebegovića. Jedan od aktivista izborne kampanje priznao je Tihiću da je od Genjca pred izbore dobio jasne upute kako na "Tihića ne vrijedi trošiti pare i energiju jer je jasno da će izgubiti izbore". Tihić je duboko uvjeren da je i brutalna medijska kampanja protiv njega bila naručena iz vrha SDA, odnosno od Izetbegovićeve frakcije, koja je priželjkivala i pripremala njegov izborni poraz nakon čega bi nesmetano preuzela kontrolu nad Strankom i učvrstila koaliciju sa "prirodnim saveznikom", kako Izetbegović redovito tepa Silajdžićevoj Stranci za BiH, uprkos činjenici što "prirodni koalicioni partneri", dakle SDA i SBiH, već duže vremena ne uspijevaju postići ni minimum saglasnosti ni oko jednog ozbiljnijeg problema, od ustavnih promjena, preko reforme policije, do kapitalnih investicionih ulaganja (naprimjer u elektroenergetski sektor). Nasuprot tome, u svim tim slučajevima SDA i SDP imaju u dlaku jednake stavove, što Tihićevi protivnici zlurado koriste kao dokaz da se navodno Tihićeva SDA pretvorila u desno krilo SDP-a!
U pozadini sukoba Tihića i Izetbegovića sasvim je pogrešno tražiti "idejne razlike", jer je očigledno riječ o ogoljeloj borbi za moć, odnosno prevlast unutar SDA. Bez obzira na formalno uspostavljenu koaliciju između dvije najjače bošnjačke partije, SDA i Stranke za BiH, na bošnjačkoj političkoj sceni uspostavljena je i paralelna, personalna koalicija koju sa jedne strane čine Sulejman Tihić i Zlatko Lagumdžija, a s druge strane Haris Silajdžić i Bakir Izetbegović.
U tom kontekstu treba posmatrati i višemjesečni sukob između Tihića i Izetbegovića, koji više ni jedan ni drugi i ne pokušava zataškati i prikriti od javnosti. Klica tog sukoba posijana je na onom postizbornom sastanku u Doboju kada su Tihić i Lagumdžija sa Dodikom pregovarali oko formiranja postizborne koalicije bez učestvovanja Stranke za BiH. Izetbegović sa pravom zazire od crveno-crne koalicije SDP-a i SDA, svjestan da bi iz takve koalicije njegov rival Sulejman Tihić izvukao najveći politički profit: od političkog gubitnika postao bi politički dobitnik. Time bi preko noći bila anulisana golema energija koju je Izetbegović prethodnih mjeseci nemilosrdno trošio na Tihićevu političku eliminaciju.
U fer borbi za osvajanje stranačkog prijestolja Izetbegović nema prevelike izglede, budući da Tihić još uvijek uživa podršku goleme većine članova najviših organa stranačke vlasti. Upravo zbog toga, stranačkog prijestolja Izetbegović se i pokušava domoći zaobilaznim putem, oslanjajući se prvenstveno na savezništvo sa Tihićevim nepomirljivim rivalom Harisom Silajdžićem. Na drugoj strani, Tihić se od Izetbegovićevih nasrtaja pokušava odbraniti uz neskrivenu podršku Zlatka Lagumdžije. Tako je cijela bošnjačka politička scena postala talac političkog okršaja Izetbegovića i Tihića.
U razgovoru za politički magazin "60 minuta" Tihić je prepričao dio nedavnog razgovora sa premijerom RS-a Miloradom Dodikom, koji mu je povjerio kako su reis Mustafa Cerić i srbijanski tajkun Miroslav Mišković zajednički zaključili da je Tihiću najbolje da napusti mjesto predsjednika SDA. Dodik je, naravno, hitno demantovao Tihićevu tvrdnju, ali je priznao da je sa Tihićem razgovarao na tu temu i da mu je tom prilikom samo rekao da je reis Cerić "glavna politička faca".
Dodik tvrdi da Miškovića nije ni spomenuo i da je uvjeren kako Mišković nikada nije ni čuo za Tihića. Vjerovatno se nikada neće utvrditi ko od njih dvojice govori istinu, ali je savim jasno kako se Tihiću nije slučajno omaklo da u isti koš strpa Cerića i Miškovića. Naime, u političkim kuloarima se već duže vremena nagađa da je upravo reis Cerić treći ortak u kompaniji Prezident nekretnine koju su sredinom protekle godine osnovali srbijanski tajkun Miroslav Mišković i vlasnik Avaza Fahrudin Radončić. U toj kompaniji Miškovićev udio je 50 a Radončićev 25 posto, dok je treći partner sa udjelom od 25 posto još uvijek anoniman. Taj treći "tajni" partner navodno je reis Mustafa efendija Cerić!?
Već duže vremena Izetbegović i Tihić međusobnu komunikaciju sveli su na minimum. Izvan oficijalnih stranačkih sastanaka, uopšte se ne viđaju niti razgovaraju. Izetbegović je jedini član SDA-ovog rukovodstva koji nije posjetio Tihića u bolnici ili ga makar pozvao telefonom i poželio mu ozdravljenje. Tihića su u Ljubljani u nekoliko navrata posjetili Zlatko Lagumdžija, Mirsad Kebo, Dragan Čović, a svoju pomoć ponudili su mu brojni političari, među ostalim i Milorad Dodik i Haris Silajdžić. (Slobodna Bosna)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku