hamburger-icon

Kliker.info

Službeno stigle preporuke UNESCO-a za Mostar, postoji mogućnost da se sruši dio Hotela “Ruža”

Službeno stigle preporuke UNESCO-a za Mostar, postoji mogućnost da se sruši dio Hotela “Ruža”

02 Septembra
02:32 2006

Odluka Komiteta UNESCO-a vezana za stanje zaštite Starog mosta i stare jezgre Mostara, koji se nalaze na listi svjetske kulturno-historijske baštine, službeno je došla u BiH, te je razmotrena na sastanku koji je u četvrtak održan u Sarajevu. Sastanku su, saznajemo, prisustvovali predstavnici brojnih državnih i federalnih organa zaduženih za zaštitu domaće historijske baštine i suradnju sa UNESCO-om,  te  predstavnici UNESCO-ve kancelarije u Veneciji.
Kako je potvrđeno u Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH,  u oštro intoniranoj Odluci, koja je sačinjena na osnovu junske inspekcije i izvještaja stručnjaka UNESCO-vog Međunarodnog vijeća za zaštitu svjetskih spomenika (ICOMOS), Komitet UNESCO-a «izrazio je veliku zabrinutost zbog neprimjerene izgradnje Hotela «Ruža» u blizini zaštićene zone»! Iz UNESCO-a su pozvali domaće  vlasti da  odmah obustave  projekt izgradnje Hotela «Ruža»,  preispitaju planove i pronađu alternativna rješenja  koja su u skladu sa  dokumentima koji regulišu potpunu zaštitu Starog mosta i Stare jezgre Mostara. 

Od vlasti BiH je Komitet UNESCO-a zatražio da do 1. februara 2007. godine  u Centar  za svjetsku baštinu dostave izvještaj  o stanju konzervacije zaštićene zone, koji će biti  razmotreni na narednoj sjednici Komiteta UNESCO-a.
Predsjednik Državne Komisije za suradnju sa UNESCO Sead Avdić kaže da je Komitetu UNESCO-a iz BiH upućeno pismo u kojem je izražena spremnost za izvršenje svih zahtjeva i potpune zaštite svjetske kulturno-historijske baštine. Tragom zaključaka sa sarajevskog sastanka, delegacija predvođena Avdićem u utorak će se susresti sa federalnim ministrom prostornog uređenja Feridom Otajagićem od kojeg će biti zatraženo da, sukladno zahtjevu Komiteta UNESCO-a,  izda nalog za zaustavljanje dalje izgradnje Hotela «Ruža», dok se ne  sagleda urbanističko-arhitektonska dokumentacija.
– Također, smo na prijedlog gradonačelnika  dogovorili da inspektori federalnog ministarstva prostornog uređenja naprave pregled i istraži sve u vezi sa «Ružom» od  dobivanja urbanističke saglasnosti, građevinske, te to usporede  sa sadašnjim stanjem. Ministar Otajagić je dužan da postupi po ovim zahtjevima i ja vjerujem da će to biti uskoro učinjeno – rekao je Avdić.
Polovinom septembra, dodaje Avdić, u Mostaru će biti održan sastanak na kome će biti  razmotreni svi detalji vezano za ispunjenje zahtjeva UNESCO-a.
– Situacija je jako ozbiljna.  Treba tragati za  kompromisom. Jer, je Hotel «Ruž» uvršteno preko 20 miliona maraka od strane stranog investitora. Međutim povrijeđena je autentičnost ranijeg Hotela «Ruža» i izgleda stare jezgre, pa s druge strane imamo izričit zahtjev UNESCO-a sa kojim nema polemike i trgovine. Moje je mišljenje da postoji tračak izlaza, ali to trebamo utvrditi tek  polovinom septembra –  rekao je Avdić.
Na naše pitanje da li je jedno od tih rješenja i uklanjanje dijela objekta Hotela «Ruža» kako bi se on uskladio sa ranijim izgledom, Avdić kaže:
– Da. Postoji mogućnost rušenja, kako da ne.
On kaže da predstavnici UNESCO-a  ne žele  praviti kompromis oko zaštite Starog mosta i starog grada.
– Oni  mogu skinut sa BiH sa liste UNESCO-a, a  Stari most staviti listu na ugrožene svjetske baštine. Zato sa njima nema polemike, već moramo vidjeti šta možemo uraditi. Prihvatili smo da čuvamo staru jezgru Mostara i to moramo raditi.  Ako budemo polemsiali i pravili probleme oko ispunjenje zahtjeva,  može doći u pitanje i uvrštenje  Ćuprija na Drini na listu UNESCO-a.
Zato je ispunjenje zahtjeva stručnjaka UNESCO-a u Mostaru državni prioritet – rekao je Avdić.

(Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku