hamburger-icon

Kliker.info

Slučaj “Vranica”: Zašto policajac Veselko Vukoja nije bio zaštićeni svjedok?

Slučaj “Vranica”: Zašto policajac Veselko Vukoja nije bio zaštićeni svjedok?

18 Novembra
16:29 2007

 Odluka Sudskog vijeća Kantonalnog suda Mostar na čelu sa sudijom Slavkom Pavlovićem u sluèaju «Vranica» protiv zapovjednika Vojne policije HVO-a Željka Džidića i ostalih kako nema potrebe da  svjedoku Veselku Vukoji   dodijeli status zaštićenog svjedoka, direktno je ugrozila mogućnost da se u ovom postupku otkrije potpuna istina i utvrdi odgovornost okrivljenih. To je mišljenje tužioca u ovom sluèaju Seada Ðikića, te ošteæenih porodica 13 pripadnika Armije BiH zarobljenih u komandi Četvrtog armijskog korpusa u zgradi «Vranica». Podsjetimo, policajac Vukoja na nastavku suđenja u petak tvrdio da se «nièeg ne sjeća», iako on bio vozač «marice» kojom su prebacivani nestali borci Armije BiH, što se vidi i na posljednjem video snimku zarobljenih.  

 

         Veselko Vukoja pokazuje sebe na sniku nestalih iz "Vranice"

– Ja sam predložio da Vukoja bude zaštićeni svjedok, ali sud to nije prihvatio. Činjenica da Sudsko vijeæe nije dozvolilo da svjedok Vukoja bude zaštićen direktno je utjecala na to da njegovo svjedočenje bude takvo da se  mnogih èinjenica navodno ne može sjetiti. Nažalost, više je nego oèito da se nesretni èovjek bojao reći istinu i sve ono što zna – kazao je za «Dnevni avaz» kantonalni tužilac Sead Ðikić. Kako saznajemo, svjedok Vukoja je pred sudom dao potpuno drugačiji iskaz od što rekao na saslušanju u Tužilaštvu HNK. Nakon svega, Azra Penava, predstavnica porodica 13 boraca iz «Vranice» ozbiljno sumnja u iskrene namjere Sudskog vijeća suda u Mostaru. – Ovaj proces se vodi sedam godina,  presuda je dva puta obarana na Vrhovnom sudu F BiH i vraćana na ponovni postupak. Uprkos tome, Sudsko vijeæe je odbilo dati  zaštitu svjedoku, koji je  to tražio i koji je mogao puno pomoæi otkrivanju istine. Ovaj svjedok je  znao mnogo o okrivljenima i cijelom predmetu  i mogao je biti krunski svjedok. Ovakav rasplet ide u korist okrivljenima – rekla je Penava. Ona ističe da je  sudu  trebao biti prioritet da se sazna istina o svemu,  a ovim potezom  do nje se neæe doæi. Priznaje da se u Mostaru svašta čuje i da  «nije iskljuèeno da ima pritiska i na sudije». Penava ističe da postaje jasno da se u Mostaru oèito ne može doći do istine u ovom slučaju i da bi porodice boraca željele da se proces nastavi na Državnom sudu u Sarajevu.Faruk Vele (Dnevni avaz)

Bili smo prve komšije    Na pitanje sudije Slavka Pavlovića svjedok Vukoja je rekao kako nije poznavao nijednog od boraca iz «Vranice», nastojeæi dokazati  da nije znao da je riječ o toj poznatoj  grupi.- Vukoja je to slagao sudu. Jer mi smo godinama stanovali u istoj zgradi, vrata do vrata, družili smo se, naša djeca su zajedno rasla. Ako nije znao ostale, onda je sigurno znao moga muža Fahira, koji mu je bio prvi komšija – kazala je AzraPenava. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku