hamburger-icon

Kliker.info

Slučaj Trusina : U Konjicu uhapšen Hasan Hakalović, bivši komandant 45. brdske brigade

Slučaj Trusina : U Konjicu uhapšen Hasan Hakalović, bivši komandant 45. brdske brigade

22 Marta
16:15 2010

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u ponedjeljak su na području opštine Konjic uhapsili Hasana Hakalovića, bivšeg komandanta 45. brdske brigade Armije RBiH "Neretvica". Hakalović je uhapšen po nalogu Tužilaštva BiH koje ga tereti za zločine počinjene nad Hrvatima u selu Trusina, kod Konjica, 16. aprila 1993. godine."Hakalović je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je za vrijeme rata u BiH, u svojstvu komandanta brigade ‘Neretvica’, u čijoj je zoni odgovornosti bilo selo Trusina, postupao suprotno odredbama Ženevskih konvencija", saopštili su iz Tužilaštva BiH.Pripadnici brigade "Neretvica", zajedno sa pripadnicima Specijalnog odreda za posebne namjene pri Štabu Vrhovne komande ARBiH "Zulfikar", izvršili su napad na hrvatske civile u Trusini. Tokom napada ubijeno je 19 civila i tri zarobljena vojnika HVO-a, koji su se prethodno predali."Hakalović, kao nadređeno lice sa stvarnom i efektivnom kontrolom nad pripadnicima brigade ‘Neretvica’, iako je znao da su njemu podređeni pripadnici brigade počinili zločin, nije preduzeo nužne i razumne mjere da počinioci budu kažnjeni", navedeno je u saopštenju Tužilaštva BiH.Hakalović je ranije novinarima kazao da nije kriv za zločine u Trusini, jer je u to vrijeme bio na Igmanu, te da je voljan pomoći Tužilaštvu u rasvjetljavanju ovog zločina."Odmah nakon što sam čuo za zločine, naredio sam Vojnoj sigurnosti da obavi uviđaj. Kompletnu dokumentaciju sam poslao u Komandu Šestog korpusa, ali ti izvještaji nisu pronađeni i za njima se još traga", rekao je Hakalović ranije istakavši da je sa komandantom odreda "Zulfikar" Zulfikarom Ališpagom i njegovim borcima imao velikih problema.

"Početkom ljeta 1993. su me ranili, nakon što nam se predalo oko 80 vojnika HVO-a i tristotinak civila iz sela Vrci. Napravili su mi zasjedu, htjeli su opljačkati te ljude", rekao je Hakalović u septembru prošle godine, kada su počela hapšenja osumnjičenih za ubistva u Trusini.Zbog zločina u ovom selu Tužilaštvo BiH je prije destak dana podiglo optužnicu protiv bivših pripadnika Armije RBiH Mensura Memića, Dževada Salčina i Senada Hakalovića. Oni su optuženi da su sudjelovali u zarobljavanju i strijeljanju hrvatskih civila iz Trusine i zarobljenih pripadnika HVO, te da su sudjelovali u pljačkanju, nečovječnom postupanju i primjenjivanju mjera zastrašivanja i terora prema civilnom stanovništvu hrvatske nacionalnosti.Po nalogu Tužilaštva BiH, zbog zločina u Trusina do sada su uhapšeni i bivši komandant u Armiji RBiH Zulfikar Ališpago Zuka i Nihad Bojadžić, njegov zamjenik u jedinici "Zulfikar". Tužilaštvo BiH za ovaj zločin sumnjiči i bivšeg pripadnika odreda "Zulfikar" Nedžada Hodžića i Jusufa Hadžajlija, nekadašnjeg pomoćnika komandanta za sigurnost brigade "Neretvica", koji se brane sa slobode. Za ubistva Hrvata u Trusini osumnjičeno je ukupno 12 osoba, među kojima je i Sefer Halilović, nekadašnji komandant Armije RBiH i aktuelni poslanik u bh. parlamentu.

Pretresena Zukina ćelija            Pripadnici SIPA koji su u nedjelju rano ujutru izvršili pretres u Kazneno-popravnom zavodu u Sarajevu pretresli su pritvorsku ćeliju Zulfikara – Zuke Ališpage, ranije uhapšenog zbog ratnog zločina u Trusini.U Tužilaštvu BiH nisu željeli juče govoriti o ovom pretresu. Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH, rekao je samo da je akcija izvršena u cilju pronalaska dokaza za slučaj ratnog zločina. (Kliker.info-NN)

 

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku