hamburger-icon

Kliker.info

Slučaj Periša: Vozač kamiona žrtva policije ili arogantni sudionik prometa??

Slučaj Periša: Vozač kamiona žrtva policije ili arogantni sudionik prometa??

23 Juna
20:12 2008

Vijesti i fotografije pretučenog prijevoznika Tome Periše, koje su objavili kako pisani tako i elektronski mediji, uznemirile su javnost, a naročito prijevoznike kako u Bosni i Hercegovini tako i u zemljama u okruženju.

Udruženje međunarodnih cestovnih prijevoznika tereta Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH) oštro prosvjeduje protiv načina postupanja djelatnika Policije uprave Posušje, priopćeno je iz tog udruženja.

Kako je istaknuto u priopćenju neshvatljivo je i nedopustivo da nadležni organi reda ignoriraju pravila službe, te rukovodeći se vlastitom sujetom i hirom primjenjuju fizičku silu nad sudionicima u prometu.

”Nedopustivo je da policijski djelatnici, koji su akteri ovih nemilih događaja, još uvijek obavljaju dužnosti iako je u najmanju ruku njihovo ponašanje bilo sporno i vrijedno suspenzije do okončanja službene, interne istrage ili disciplinskog postupka”, ističu iz Udruženja međunarodnih cestovnih prijevoznika tereta VTKBiH.

Također pozivaju nadležne organe da učine sve kako bi se ovaj slučaj riješio na efikasan, zakonit i pravičan način, te kako bi domaći i strani prijevoznici obavljali svoju djelatnost i na prostoru Zapadnohercegovačkog kantona, bez straha da ih zbog eventualnog prekršaja očekuje policijska represija.

Inače, o samom događaju javnost je informirao i MUP ZHŽ-a koji u priopćenju ističu kako su prilikom redovite kontrole prometa policajci iz prometne ophodnje izdali naredbu za zaustavljanje vozaču kamiona marke "Daf".

Iz policije ističu kako se vozač oglušio na naredbu, odbio je propisno parkirati kamion te ga je zaustavio na kolniku, ugrožavajući na taj način ostale sudionike u prometu. Uz to vozač je omalovažavao policijske službenike, odbio je postupiti po naredbi da ukloni kamion a pri pokušaju privođenja pružao je aktivni otpor.

Uz to što je odbio postupiti po naredbi ovlaštene službene osobe gospodin Periša pružio je i aktivni otpor pri pokušaju privođenja.

U priopćenju MUP-a dalje se navodi kako su policijski službenici zbog toga upotrijebili sredstava prisile (fizičku silu, gumenu palicu, sredstva za vezivanje).

”Imajući to u vidu smatramo deplasiranim objavu fotografija na kojima se vide modrice od udaraca gumenom palicom. Tim fotografijama ne dokazuje se prekoračenje ovlasti. Policija je ovlaštena, štoviše, policija je dužna upotrijebiti sredstva prisile kada se za to ispune zakonom propisani uvjeti. U ovom slučaju ti uvjeti bili su ispunjeni i policijski službenici izvršili su svoju dužnost. A da je gospodin Periša uistinu pružio aktivni otpor dokazuju službene bilješke, sačinjene od strane petorice policijskih službenika PP Posušje koji su gospodina Perišu privodili u službene prostorije”, navodi se na kraju priopćenja MUP-a ZHŽ-a.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku